29 Март 2024петък10:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Право, куме, в очи...

Торбата с лъжите

/ брой: 71

автор:Светлана Михова

visibility 2336

Понесъл тежката торба с опашатите лъжи, препасал няколко дузини томахавки, той реши да покаже, че е истински мачо. Удари по тъмна доба в пролетен тен, както нееднократно бяха правили негови предшественици в Югославия и Ирак. Очевидно, пролетта и лунната светлина силно възбужда завоевателите на Новия свят. Разпалва адреналина в жилите им и те се втурват да търсят авантюри в Стария свят. Новият - от океан до океан, не им стига.
Така постъпи и Тръмп. Близкото обкръжение му подшушна, че като прати 59 томахавки по летище на сирийските ВВС, с един удар ще убие не два, а най-малко четири заека. Атаката ще стресне едновременно двамата главни врагове - и Русия, и Китай, смяташе той. По негов замисъл Москва трябва да разбере, че е крайно време да спре да унищожава терористите в Сирия, защото част от тях са съюзници на Вашингтон, и е крайно време Асад да го сполети участта на Кадафи, а страната му - съдбата на Ирак и Либия. Няма кой да му светне, че докато цели "заека", от храстите ще изскочи мечка. Ще удари с досада по томахавките и отегчена ще се върне в бърлогата си.
На Пекин ударите бяха сервирани с азиатска символика - както той си въобразяваше, за вечеря при официалното посещение на Си Дзинпин в САЩ. Китаецът трябваше да схване, мислеше си Тръмп, че ако не се съгласи да участва във военния поход срещу Северна Корея, той, мачото ще се справи сам. И още на следващия ден прати към бреговете на Корейския полуостров флотилия, начело със самолетоносача "Винсън". На близо милиард и половина китайци им се закръглиха очите от налудничавото начинание и запазиха символиката си за по-късен отговор.
Третият "заек", който смяташе да улучи, бяха сирийските ВВС - главното преимущество на Дамаск срещу терористите. Защото за никого вече не е тайна, че ислямистите не са никаква заплаха за Вашингтон. Да му мислят държавите в региона, Европа и Русия. Те, Щатите са далеч. Терористите трудно ще преплуват океана. Освен това от 59-те томахавки едва 23 удариха летището, пистите и голяма част от самолетите останаха невредими. Още на другия ден сирийските ВВС излетяха оттам с нови бойни задачи.
Четвъртият "заек" трябваше да падне на мушката вкъщи. Като се види на какви подвизи срещу Русия е готов, веднъж завинаги трябваше да спре подетата срещу него кампания на цялото елитно войнство от демократи, републиканци, журналяги и холивудци, които го обвиняват, че е протеже на Путин. Уви, непостижима цел. Нещо повече, с ударите срещу Сирия Тръмп си спечели още врагове в средите на довчерашните си привърженици.
Но защо му е на Тръмп торбата с лъжите? За да замаже очите и мозъка на "световната прогресивна общественост". Опашките обаче стърчат от вързопа. Лъжа е, че Тръмп и екипът му са променили мнението си за Асад след новината за обгазяването на Хан Шейхун в сирийската провинция Идлиб. Военни експерти са единодушни, че подобен ракетен удар не може да се подготви за два дни и изисква доста старателна логистична подготовка.
Лъжа е, че "няма съмнение", че сирийски самолети са хвърлили бомби с отровен газ и затова летището им бе ударено. Първо, ден след американския ракетен обстрел на полигона нямаше и следа нито от химически боеприпаси, нито от заразена атмосфера. Лъжа са постановъчните кадри с пострадалите жители на Хан Шейхун. Вчера съмнителната структура "Бели каски", разпространила видеото, бе разобличена от организацията "Шведски лекари за права на човека". "Каските", субсидирани от Сорос и работещи в тесни връзки с "Ал Кайда", не за първи път пускат фалшиви режисирани кадри с "жертви" на сирийската армия и руската авиация. Но "демократичните" медии в САЩ и Европа не съобщават за разкритията. Затова пък ужасяващите "доказателства" са в състояние да трогнат сърцето на Тръмп и той да изскочи като защитник на слабите, беззащитните и невинните. На мачото и неговите сподвижници не са им нужни разследване и неопровержими факти. Достатъчни са няколко съмнителни снимки, както навремето бе достатъчна епруветката на Колин Пауъл, за да бъде унищожен Ирак.
Още един прелюбопитен факт. В деня на томахавките от сайта на британския в. "Дейли мейл" загадъчно изчезна статия, публикувана още преди четири години под заглавие "САЩ са подкрепяли план за химическа атака в Сирия, вината за която трябва да падне върху Асад". Тъкмо тогава бе тиражирана информацията за използване на химическо оръжие в предградие на Дамаск. Тя бе нужна, за да се накара Обама да удари по Асад. Тогава се размина. Сега - не. Остава да видим докъде ще стигне пролетно възбуденият бизнесмен.
Днес той изпраща в Москва свой емисар. Държавният секретар Рекс Тилърсън отива да "натисне" Путин да промени политиката си в Сирия. Мисия неизпълнима. Това да не са европейските сателити. Макар, че за разлика от България, някои верни американски спътници, като Германия и Белгия, не проявяват готовност да си сложат главите в торбата.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ