20 Април 2024събота10:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отвъд белтъка и жълтъка, или философията на яйцето

Причините за някои необичайни явления не се крият нито в радиацията, нито в наличието на антибиотици

/ брой: 73

автор:Альона Нейкова

visibility 3315

Традицията повелява на Великден, който тази година отбелязваме на 16 април, да се хапват козунаци и да се боядисват яйца. И ако някои вече са готови да посрещнат най-светлия празник за православните християни, други тепърва ще се заемат с осигуряването на най-необходимото за трапезата и с търсенето на храна за духа. Нека обаче се опитаме да надникнем отвъд явните или по-известните факти за един от символите на Възкресение Христово и да разберем нещо повече за философията на яйцето.

Акцентът няма да е върху състава - и децата знаят, че става дума за белтък и жълтък. Но пък не всички са наясно, че се е случвало яйцата да

предвещават пришествието на Христос

В началото на ХIХ век в английския град Лийдс се наблюдава масова паника. Една от кокошките в графството започва да снася яйца, на които се четат думите Jesus is coming (Исус идва). Онези, които тълкуват този надпис като знак за настъпването на апокалипсиса, бързат да коленичат, за да измолят прошка за греховете си. Но в отговор чуват само подигравателен кикот, който ги кара да се осъзнаят. Стопанката на кокошката признава, че по този начин решила да се надсмее над съседите си, като сама се погрижила за появата на надписа върху яйцата, а после ги върнала при носачката.
Неведнъж са регистрирани

случаи на две в едно

Става дума най-вече за яйце с двойна черупка. Често този феномен се наблюдава при птиците ливорно или легхорн - най-високопродуктивната порода кокошки със средиземноморски произход. Нерядко снесените от тях продукти бележат своеобразни рекорди. Например през 1956 г. в САЩ е описано яйце с два жълтъка и двойна черупка, което тежи 454 грама. Подобен чуден факт е отбелязан в пресата на СССР, която довежда до знанието на читателите, че "съветска кокошка от Зеленодолския район, разположен на двата бряга на Волга, изведнъж снесла двойно яйце". Причините за тези необичайни явления обаче не се крият нито в радиацията, нито в наличието на антибиотици. Експертите обясняват "чудото" с макар и рядката вероятност яйцето да минава по "тръбите" на кокошката в обратна посока, което води до формирането на още една черупка. Двойният жълтък пък се обяснява със суперовулацията, а според статистиката има само едно такова яйце на хиляда нормални.
В психиатрията съществува понятието овофобия -

страх от предмети с формата на овал



Смята се, че сред засегнатите от това страдание е бил и прочутият режисьор Алфред Хичкок. И най-много той се боял от... яйца, колкото и странно да изглежда това на някои днес. При вида им геният получавал панически атаки: ръцете му се изпотявали и изпитвал зловещ ужас. По думите на автора на "Птиците" има нещо твърде плашещо във факта, че вътре в яйцето се съдържа жълтък. Затова майсторът на филми, белязани с неповторимата атмосфера на тревожна неопределеност и напрегнато очакване, щателно избягвал ресторантите, където менюто съдържа думата "омлет", и никога не припарвал до рафта с яйца в магазина.
Не бива да се забравя и фактът, че

скрита опасност грози любителите на сурови



яйца. Именно в непреминалите термична обработка продукти с животински произход много добре се чувства бактерията салмонела. Кръстена е на американския ветеринарен лекар Даниел Салмон, който я открива през 1885 г. Бактерията поразява тънкото черво и причинява заразна токсикоинфекция, от която боледуват кучета, котки, домашни и диви животни, а също така и хора.
За да снесе яйце, в някои случаи

кокошката не се нуждае от петел



Има обаче едно "но" - пилета от такива "творения" не се излюпват.
Във Франция пък от 44 години съществува любопитна великденска традиция - винаги в понеделник на Светлата седмица се приготвя омлет. В селцето Бесиер, където е положено началото на този обичай, е направено и рекордното

ястие от 15 000 яйца



които близо час и половина разбърквали 50 доброволци. За омлета използвали и няколко килограма патешка мас, сол и пипер. Пържили го 30-40 минути, а за дегустацията се събрали около 10 хил. души.
Чисто човешкият стремеж да сравняваме големината на предметите неизменно ни кара да се замислим за

най-малкото и най-голямото

при яйцата. Числата при подобни класации може и да търпят лека промяна, но тя е в рамките на приемливата грешка. Така или иначе, за най-малко се смята яйцето на колибри, чийто диаметър е 12 мм, а най-голямото принадлежи на щраус - 15-20 см. Обаче кокошката Хариет през 2010 г. явно решила да докаже, че за нищо на света няма да отстъпи палмата на първенството на птица, която при опасност заравя главата си в земята. И снесла яйце, което вече краси Книгата на Гинес. Размерите на рекордьора са: 23 см (диаметър) на 11,5 см (дължина) на 163 грама (тегло).
Любопитен е фактът, че наред със снесените от кокошка, вече има и яйца,

направени ръчно

И къде другаде да се заемат с подобна творческа дейност, ако не в Китай?! Черупката се изгражда от калциев карбонат, затова тя е по-грапава и лъскава. А за пресъздаването на жълтъци и белтъци се използват оцветители и желатин. Интересно е, че такива ментета са предназначени най-вече за износ в чужбина, като жителите на залетите от тази продукция държави се сдобиват със специални умения: научават се да различават истинските яйца от изкуствените.
Повече от век никой

не е успял да бие рекорда

на неизвестен американец, изял наведнъж 144 яйца през 1910 г. Дори прочутата с постиженията си по свръхбързо поглъщане на храна Соня Томас спира на 65-ото. Имайте предвид обаче, че американката с корейски произход, известна с прякора Черната вдовица, хапва яйцата за впечатляващите шест минути и половина.
Ако мислите, че сте много богати или не знаете какво да правите с парите си, може да се поглезите с яйце,

снесено от динозавър

През 2002 г. на търг в Бордо са купени цели три такива, намерени в Монголия - истински исторически ценности, чиято възраст е около 120 млн. години. Най-голямото от яйцата е продадено за 520 евро, а най-малкото - за 340. Според експерти цената е толкова ниска, понеже видът им практически не се различава от обикновени овални камъни.
Яйцата нерядко, пряко или косвено, са ставали и част от

литературни произведения


Забавна трагикомедия описва в "Пътешествията на Гъливер" Джонатан Суифт, който разказва за безпощадната и безкрайна война между две империи - Лилипутия и Блефуску, като жителите на едната смятат, че яйцето трябва да се чупи от острия му край, а на другата са убедени, че от тъпия.
Луис Карол пък вдъхва живот на жълтъка и белтъка. "Но яйцето все растеше и растеше и все повече и повече заприличваше на човек" - така започва шеста глава от "Алиса в огледалния свят". Един от главните герои в книгата - Хъмпти-Дъмпти - дори има собствена философия: предлага подаръците да се получават на "рождените дни на всички" и също така присвоява на думите смисъл, различен от общоприетия.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ