29 Март 2024петък18:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

Петър Касабов:

Ключът към успеха се крие в работата

И Елица Янкова, и всички останали националки по борба се готвят с мисъл за златните медали, казва треньорът им

/ брой: 73

автор:Марин Милашки

visibility 983

Петър Касабов е роден на 22 януари 1979 г. в Петрич. Бивш състезател по борба и европейски шампион от Рига 1999 г. в свободния стил. В момента е треньор на женския национален отбор. Той зае поста след Олимпиадата в Рио 2016 г., където неговата състезателка Елица Янкова (48 кг) заслужи бронзов медал. Варненката е единствената от всичките ни борци на Олимпиадата, която се прибра с отличие. Касабов е треньор в Левски, а Янкова е най-титулуваната му състезателка. Той е личен наставник и на друга националка Мими Христова (58 кг), която бе отличена и на завършилия в Русе турнир "Дан Колов - Никола Петров".

"Спортът не е само в залата"

- Господин Касабов, наистина лош късмет имахте преди турнира "Дан Колов - Никола Петров", след като Елица Янкова, бронзовата медалистка от Олимпиадата в Рио, пак се контузи и на този етап не може да се състезава.
- Елица вече започна тренировки след контузията, но още на втората травмата й се възобнови. Всичко стана в една ситуация и крачето й просто не издържа. Стана така, че се възобнови старата травма. Тя лекуваше разкъсани кръстни връзки в коляното.
- Не беше ли твърде рисково да поднови тренировки и да я готвите за турнира в Русе и не беше ли по-добре да я оставите да се възстанови напълно и да тренира за европейското в Нови Сад другия месец?
- Ние внимавахме много. Цялото възстановяване протече под зоркия поглед на доктора и на физиотерапевта на националния отбор. Просто стигнахме до етапа, в който видяхме, че е готова. Не сме рискували да започне да работи на максимума на възможностите си. Но това беше просто една ситуация и контузията се възобнови. Когато е готова, времето ще покаже. Никой няма да я форсира.
- Кога ще отшуми всичко при нея и ще започне да се готви?
- На този етап не искам да рискуваме и ще я изчакаме да се възстанови напълно. Така е по-добре, за да не стане по-сериозна контузията.
- На "Дан Колов - Никола Петров" България имаше 14 момичета, повечето от тях млади. Това означава ли, че вече мислите за бъдещето?
- Момичетата са млади и нахъсани, мотивирани, с желание за победа. Постоянно им казвам, че преди всичко те трябва да се радват и да са щастливи от това, което вършат. Виждам ги, че са щастливи, защото като треньор постоянно ги наблюдавам как тренират, какво правят, как им протича цялостната подготовка. Защото борбата, а и целият спорт, не е само в залата. Трябва да се спазва и спортен режим и още куп неща. А те изпълняват всичко както трябва. Щом го правиш, неминуемо успехите ще дойдат. Нашата работа е такава, че гледаме спортните успехи, а в голяма част те се дължат на самите състезатели. Ние също работим за тях, а не срещу тях. Но всичко обаче е в усилената работа.
- Тайбе Юсейн, която има два сребърни и един бронзов медал от световни първенства за жени, каза, че "Дан Колов - Никола Петров" в Русе е по-специален за нея, защото се завръща в родния си град, но остана втора, въпреки, че се беше нахъсала за злато.
- Представянето на родна земя винаги е нож с две остриета. Защото всеки те познава, обича и подкрепя. Всички ти говорят и в случая я убеждаваха, че именно тя ще е шампионката. Точно това е натоварващо. Но това все пак е само един турнир. За нас най-важното е да направим подготовка, защото пролетта голямата ни цел е европейското в Нови Сад. След това през август имаме световно първенство в Париж - най-голямото състезание за годината. Сега трябва да тренираме, да изчистваме грешките, въпросителните.
- Все пак турнирът в Русе бе част от подготовката за европейското. Може ли да се каже, че някои от тях са преминали през ситото за участие в Сърбия?
- За всички отбори "Дан Колов - Никола Петров" е съществена част от подготовката. За мен също. Трябваше да се види спортистите в каква форма са на тепиха и да преценяваме кои да идат на европейското. Но целият този процес е част от спорта. Мога само да кажа, че всяка една от женския състав е достатъчно отговорна и готова да се бори за златните медали.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ