16 Април 2024вторник16:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ПРАЗНИКЪТ НА ПРАЗНИЦИТЕ

Името му Велик(ден) подсказва неговото предназначение и прославя вовеки възкресението на Исус Христос

/ брой: 73

автор:Петра Ташева

visibility 1962

Празникът на празниците - Великденът, се е родил от християнската вяра, повлиян е от християнската църква. В него има стари традиции и суеверия. Но Великденът здраво се е слял с най-скъпите, с най-милите човешки чувства и се е превърнал в обичан светски празник - домашен, интимен! Утвърдил се е като ден на най-искрените пожелания за здраве, щастие и късмет.
Днес Великден е празник на вярата, на неутолимото желание на човека за вечен живот. Почитаме го като ден на Христос Спасителя на човечеството, изкупил със смъртта си греховете на хората и възкръснал за нов живот. Христос е учителят, водачът на човечеството и всеки, който се посвещава на подобна мисия, трябва да бъде като него - да може да се раздаде с тяло и с  кръв на учениците си, на паството си. Това е великото и вечното дело на Исус Христос!
След 48-те дни пост, в които човек е пречистил тялото и душата си, след Великата, Страстната седмица, в неделята идва големият празник - идва Великденът! Той се празнува три дни. За първи път като празник е обявен от Първия вселенски събор през 325 година.
Винаги е между 4 април и 8 май според източноправославната църква и Юлианския календар. Католиците го празнуват според Григорианския календар между 22 март и 25 април.
Тази година великденските празници за източните и западните християни са общи и започват на 16 април.
Сред събудената за нов живот природа, сред пищната зеленина и ярките пролетни цветове, всички заедно ще сложим празничната трапеза, на която присъстват неизменните от времената символи на Великдена - червените и писани яйца, бухналият козунак и печеното агнешко месо.
Сега можем да имаме козунаци всеки ден на трапезата си, но на празник ухае тогава, когато  силният дъх на топъл козунак изпълни дома ни! Нашият народ нарича козунака още с имената : Богова пита, великденски кравай, кошара, харман, квасник, яйчник, плетеница, кукла. А когато към тези красиви и вкусни обредни хлябове се прибави и влудяващият аромат на печеното агнешко, тогава вече сме сигурни, че е дошъл най-големият пролетен празник - Великденът!
Днес не всеки дом може да се похвали с всичките три символа, защото животът ни е подвластен на много грижи, но неизменни,  леснодостъпни и постоянни остават червените и писани великденски яйца.

Похвалил се е Великден,
с червени яйца
се е похвалил Великден! -


тъй се пее в една българска народна песен.
Голям празник е Великден! Личен празник е Великден! Той е най-големият сред празниците и името му ВЕЛИК подсказва предназначението му.
Червените яйца са дошли при нас тогава, когато Мария Магдалена видяла край празния гроб на възкръсналия Христос едно кокоше яйце, обагрено в червено от капките Христова кръв. Тя го занесла в Рим на император Тиберий и му го подала с думите "Христос възкръсна!"
От този ден хората се поздравяват на Великден с фразите:
"Христос възкръсна!" и "Наистина възкръсна!", като си подаряват яйца.
Боядисването на яйцата става в четвъртък - в деня, когато някога Христос е събрал учениците си на Тайната вечеря, измил им нозете, раздал им хляб и вино - плът от своята плът и кръв от своята кръв. После им предсказал, че ще бъде предаден от един от тях, че ще приключи земният му път, но ще им се яви скоро.
И това наистина става след три дни! В петък Учителят е разпънат, погребан е, но в неделята Христос възкръсва за делата си божии.
Как да боядисаме яйца с помощта на природата?
Ако искаме червени яйца, можем да ги сварим заедно с билките брош или риган, които ще си купим от билкова аптека, ако не сме си набрали сами.
В оранжев цвят ще обагрим яйцата, ако ги сварим в люспи от стар лук.
В жълто ще ги оцветим с куркума.
Вино или сок от арония или боровинки оцветяват в лилаво, а в зелено боядисва копривата.
Капки от позабравеното, но евтино лекарство за болно гърло грануфорин, които покриват книжна салфетка, са успешното средство за обагряне в зелено. 
В сини оттенъци ще блеснат яйцата, ако ги сварим заедно с листа от цветно зеле. Така ще имаме великденски яйца, боядисани с полезна природна химия!
А кой ще е Борецът, кого ще съпътстват  успехите - това ще се покаже на великденската утрин, когато всички от семейството, пременени в нови дрехи, ще седнем на празничната трапеза и ще  се чукнем за здраве и късмет!
                               
 



Козунак и червени яйца - два от символите на Великден


От трисвещника всички палят своите свещи, които после носят в домовете си, като така пренасят Благодатния огън


Разпети петък - денят на великите страдания на Спасителя


Да потърсим Исус със сърцата си

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 267

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 261

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 260

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ