Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Април 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

На първа страница

От редактора

За кого е скунксът?

Боян Бойчев

13. Април 2017 , брой: 73   640   0Предаването "Господари на ефира" връчи "Златен скункс" на Министерството на правосъдието, от чието име "наградата" прие министър Мария Павлова.
За тези, които не знаят, "Златен скункс" се дава за издънка. Какво толкова е сторило Министерството на правосъдието, че заслужи наградата? Мотивите били два: венец, поднесен на 23 февруари пред паметника на Съветската армия, и проектозаконът за уседналостта.
Разбира се, учредителите на "наградата" определят на кого и за какво да я дадат. Аз няма да коментирам втория мотив - проектозакон, предизвикал твърде разнопосочни мнения.
Но няма как да замълча за първия.
Да видим какъв празник е 23 февруари. През 1922 година датата е обявена за Ден на Червената армия. По-късно, след победата във Втората световна война, става празник на Съветската армия и военноморския флот. След разпадането на Съветския съюз празникът е преименуван в Ден на защитника на Отечеството. 
Водещият на предаването подчерта, че обществото е разделено за ролята на Червената армия и наблегна върху сталинските репресии и установяването на "комунистическия режим" у нас. Намеси дори Солженицин и "Архипелаг Гулаг". А по телевизията вървяха кадри от един срамен, далеч неевропейски акт - оскверняването на Паметника на Съветската армия в София. Нещо, което в Берлин например или във Виена никой и не си помисля да направи. И някак бе забравено, премълчано, че именно Червената армия донесе победата над хитлерофашизма, а Русия понесе на гърба си най-голямата тежест като жертви и разрушения по време на Втората световна война, за да ни има днес. Пропуснат бе и фактът, че Съветският съюз бе един от създателите на антихитлеристката коалиция.
Вярно е, че обществото ни е разделено. По-голямата част от народа ни обаче приема Червената армия като армия освободителка. Твърдят обратното само главите на отявлени русофоби, грантаджии и наследници на поддръжници на фашисткото правителство у нас.
Да, 23 февруари е руски празник, но не само. Защо да не поднесеш венец на признателност към тези, които са дали живота си във войната срещу кафявата чума? Мисля, че това е достойно, това е по европейски. 
Затова е хубаво "Господари на ефира" да запазят поне един "Златен скункс" за себе си. За случаи като този. 
 

 

 

България

  • Бившата шефка на Софийския градски съд е първият съдия, осъден за разрешаването на безконтролно подслушване
    21. Април 2017 77
    190
    0

    Една година затвор условно с 3-годишен изпитателен срок е окончателната присъда, която получи бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева по делото "Червеи". Върховният касационен съд й наложи и глоба от 1000 лв. ВКС потвърди решението на Софийския апелативен съд и отхвърли искането на Янева да бъде оправдана или делото да бъде...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"