29 Март 2024петък17:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Точката на И-то

От "Разпни го!" до "Осанна!" за Тръмп. И обратно

/ брой: 73

автор:Иво Атанасов

visibility 2357

Една от поуките на Страстната седмица е, че пътят от "Осанна!" до "Разпни го!" е твърде кратък - едва няколко дни. Обратният маршрут обаче е по-дълъг. На Доналд Тръмп му беше нужна почти половин година, за да чуе възторжени дитирамби от онези, които непрекъснато и невъздържано дори за щатските порядки го ругаеха.  Може би той сега гледа и по професор вучковски не вярва на ушите си. Месеци наред по CNN го наричаха "майстор на глупостите", а след петте дузини "томахавки", изстреляни по Сирия, вече е истински президент на САЩ. Довчера действията му бяха "манифестация на злото", а днес вече решителността му е похвална и той заслужава подкрепата на американския народ.
Колко лесно било да преобърнеш настроенията в своя полза! Иска се съвсем мъничко - да захвърлиш ангажиментите, с които си спечелил президентските избори. Да забравиш, че си критикувал своите предшественици за военните интервенции зад граница. Че заради намесата в Ирак си нарекъл Обама създател на "Ислямска държава" и си сравнил Хилъри Клинтън със Сатаната. Че отказът от политиката на смяна на режими, характерна за предишните администрации, е бил основна точка в предизборната ти кампания. С други думи, иска се "само" да престанеш да бъдеш себе си.
Дано тези редове не прозвучат като разочарование от Тръмп. И не само защото няма как да се разочароваш от някого, от когото не си бил преди това очарован. А и тъй като авторът им е сред онези, които отдавна са напуснали света на илюзиите. Колонката му тук веднага след щатските президентски избори беше със заглавие "Гласуваха за Доналд, а избраха Хилъри". Защото беше наясно, че бюлетините за Тръмп са не просто срещу статуквото, а срещу начина, по който функционира системата. Но този начин трудно може да се промени дори в малка страна като България, пък какво остава за колос като САЩ с установени от десетилетия и дори векове механизми и нагласи. Капиталът знае как да опитомява вироглавите президенти, дори и когато те не само се афишират, но и искрено възприемат себе си като несистемни играчи. В еуфорията на предизборната кампания това няма как да се прозре от достатъчен брой гласоподаватели. Но мине ли "меденият месец", действията на опитомителите стават все по-видими. Страната бе залята от протести, ключови фигури от екипа на Тръмп бяха принудени да се оттеглят, пропаднаха някои от най-важните му идеи, като тези за здравните и данъчните реформи. Докато дойде денят, в който президентът разпореди изстрелването на ракети срещу Сирия и стана герой.
Това преобръщане може да не е разочароващо за живеещите без илюзии, но дори и за тях е тъжно. Защото е като престъплението, което начинаещият трябва да извърши, за да бъде приет в бандата. Като "обяздването", което сутеньорите устройват на новопривлеченото момиче, за да го склонят безропотно да продава тялото си. Тъжно е, защото едно общество цени не който и да е президент, а онзи, който е готов да действа като част от наказателна бригада. Който е готов на интервенция в която и да е точка на земното кълбо, и не толкова в защита на принципи, на ценности и дори на интереси, колкото да покаже на света, че за страната му е важна не силата на правото, а правото на силата. Разбира се, не цялото общество мисли така и това се доказа, колкото и сега да звучи парадоксално, точно от изборната победа на Тръмп. Но не подлежи на съмнение, че голяма част от гражданите на страната споделят тъкмо това отношение към света, което се натрапва от машината за войни, пари и пропаганда. Иначе нямаше да е възможно толкова десетилетия САЩ не само да възприемат себе си, но и реално да действат като глобален жандарм.
Несъгласието с чиято и да било роля на световен полицай не е нито подкрепа за един или друг диктаторски режим, нито оневиняване на която и да е употреба на химическо оръжие. Разумният човек обаче държи международните отношения, включително и военните намеси, да бъдат според  правилата, утвърдени от световната общност. И защото така е редно, и защото доста се е напатил от онова, което се случи след нерегламентираните нахлувания в Ирак и Либия. За разлика от тези страни, за които се доказа, че режимите не са притежавали оръжия за масово поразяване, не е изключено в Сирия химическото оръжие действително да е употребено от правителството. И не защото Асад би си го позволил в този момент, а тъй като все някога някъде мотивите за интервенция ще се окажат истински. Но това трябва да се доказва преди, а не след ракетните удари. Обратното означава да се действа по метода на пробата и грешката. А той води не до решаване, а до ескалация на проблемите. Това Тръмп би трябвало да го предвижда, а не да го установява опипом. Инак и той ще извърви пътя от сегашното "Осанна!" до утрешното "Разпни го!" Макар и не като Иисус Христос. И не в Страстната седмица.

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info


 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ