Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Април 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

На фокус

Бомби в просветата

Велиана Христова

13. Април 2017 , брой: 73   779   0Учителите в Бургаския регион заплашиха с протести, искат спешна промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, създаден от ГЕРБ, и в стандартите на МОН, в които всъщност е неговото съдържание. Както се казва, по-добре късно, отколкото никога, защото помним добре как законът бе прокаран силово в парламента през 2015 г., въпреки острите възражения от групата на БСП, но и на "Атака", и на патриотите тогава. Всички групи без ГЕРБ искаха стандартите да са част от закона, тъй като правилата всъщност са в тях. Но законът бе приет и влезе в сила от август м.г. без нужната подготовка за промените - пак въпреки острите възражения на опозицията. След това Меглена Кунева бе принудена чинно и спешно да сътвори т.нар. стандарти, които естествено бъкат от недомислия и недоработки. Всичко това се стовари връз образователната система. А сега, когато промените трябва да заработят, ножът опря до кокала и учителите на собствената си кожа разбраха за какво става дума.
Отделен въпрос е, че би било по-добре педагозите да посочват не общо, а конкретно безобразията в нормативните актове - ако, разбира се, не смятат, че и закон, и стандарти са толкова зле, че трябва направо да бъдат отменени. Защото още бомби в просветата предстои да гърмят. Пардон, просвета вече нямаме, ГЕРБ изгониха дори думичката като архаизъм в битието на България. И са прави, защото когато имаше просвета, Европа ни казваше, че сме лидери в образователната система. Сега вече няма просвета и сме последни в ЕС по образованост, както ни каза завчера доклад на Европейската комисия. И бая рязко - което е нетипично за Брюксел, ни казаха да спрем да хвърляме пари за магистрали и екосаниране, а да ги пренасочим за образование и наука. Понеже парите за науката сме ги докарали до под африканско равнище, а недофинансираното ни образование гони младите българи от страната и ни превръща в аутсайдер с най-слаба икономика и най-ниско заплащане на труда в общността.
В това време знаете ли колко милиони, ако не и милиарди, са потрошени в последните 27 години за т.нар. форуми, конференции, обсъждания, кръгли маси за образованието, включването и прочее говорилни с коефициент на полезно действие НУЛА? Разни чужди фондации сипят луди пари за организиране на поредните безсмислени сборища, увити в целофана на "граждански дебати". След които лъскави отчети оправдават изхарчените пари, които, вложени в истински мерки, биха донесли много повече полза. Вчера бе поредната конференция - как да се борим със заплахите за сигурността на децата в училище. Е, и? Събраха се, поговориха си. В това време МОН и няколко други ведомства заедно предложиха конкретни мерки срещу агресията. Да се е чуло нечие мнение по тях? Е, след две години ще се чуе. В България е така - движим се в каданс, като в забавени филмови кадри.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"