Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Юли 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Коментари

Цинизъм в бедна империя

Ева Костова

13. Април 2017 , брой: 73   872   0Ръча везирът, заръча... класът да падне. Това иска Асоциацията на едрия капитал - да се отмени допълнителното месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит. За целта се носи вода от девет планини в десета и твърде витиевато се обосновава поредното социално рязане. Работодателите са царе в рязането - май наистина идва времето, когато ще им работим, пък и ще им плащаме за този "каприз".
Надбавката за стаж в много държави се нарича лоялност. У нас е трън в очите на сайбиите. В държава, която води по бедност в ЕС, където трудът е най-евтин, където само за миналата година сме намалели с 51 000 официално, където мрем млади, а младите чезнат като облачета бели... Как да приемем, че искането за отпадане на стажа е чиста случайност? Тази абсурдна промяна би ускорила още повече спада на доходите. Нито младите, нито по-възрастните работници ще са доволни, каквито мотиви изтъкват вносителите на промяната. Напротив - спадът на дохода ще бъде и за едните, и за другите. Работодателите знаят това най-добре, но цинично завоалират намеренията си с "грижа за работещите". Без капка срам и без поне малко от малко оправдание за алчността си. Защото това е истината - алчността на тези, които не знаят какво е нямане. Наемането на роби, бачкащи за без пари, би било най-доброто за печалбите на частника.
Ако нямаме достатъчно добър механизъм за актуализация на заплатите, това не е добра идея, заяви дори бивш социален министър на ГЕРБ. Но бизнесмените продължават да упорстват. Нещо повече - предложеният проект нямало да доведе до въздействие върху държавния бюджет. Това ще успокои сигурно новия стар финансов министър Горанов, който отдавна радее за отнемането на класа. И сигурно ще бъде подкрепен от своите в ГЕРБ, които надали ще се замислят за някакъв си дребен, нищожен работещ българин. Онзи, които бачка за баровците за едната пиклива чест. Келепирът е за тях в империята на бедността.
 

 

 

Коментари

 • 27. Юли 2017 145
  154
  0

  Уважаеми представители на медиите,
  Пише ви един обикновен синдикален председател на малка организация, обиден от приказките по адрес на обикновените хора, които всеки ден изкарват със своя труд заплатите на своите работодатели.
  Ето и моето открито писмо, което се надявам да стигне до тях чрез вас:

  Уважаеми работодатели,

  Ние, над 300 000 търтея, които...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"