29 Март 2024петък09:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ прескачат президента за датата на изборите

Мнозинството внесе решение за 23 октомври. Нарушавате Изборния кодекс, предупреди опозицията

/ брой: 103

автор:Ралица Димитрова

visibility 2744

Изборите за президент да се проведат на 23 октомври. Това предложение е внесла в деловодството на НС парламентарната група на ГЕРБ. Според мнозинството това е най-ранната възможна дата за вота и била най-подходящата. ДУМА припомня, че още миналия месец всички партии проведоха консултации с президента за датата на вота и се оказа, че желанията им се разминават. Тогава ГЕРБ предложиха 23 октомври, БСП - 13 ноември, а ДПС - 30 октомври. "Атака" и Синята коалиция подкрепиха управляващите.

  Снимки Мариета Томова


Георги Първанов коментира, че в назначаването на датата за местни избори ще се съобрази с предложението на парламента за президентските. По Конституция държавният глава определя с указ датата на местния вот, а за президентския пълномощията са у парламента.
От прессекретариата на държавния глава уточниха вчера, че Първанов не е бил информиран от ПГ на ГЕРБ за внесеното предложение.
Опозицията моментално реагира и обяви, че ГЕРБ се опитват да отнемат правото на Първанов за местния вот, като прокарат със закон своята дата. За нас не е фатална датата за вота, но би било добре между мнозинството и президента да се постигне съглансие, подчерта Михаил Миков. Той предупреди, че едностранно налагане на решението е по същество отнемане на конституционни права на държавния глава. Мая Манолова пък обясни, че мнозинството нарушава Изборния кодекс. Според закона президентът трябва да назначи датата за изборите за местна власт 90 дни преди провеждането им, а парламентът да назначи датата за изборите за президент 75 дни преди провеждането им. Тъй като тази година двата вота трябва според кодекса да се проведат в един ден, то депутатите би трябвало да изчакат решението на държавния глава.
Искра Фидосова не остана длъжна на социалистите и нападна Манолова в кулоарите. Думите й били "поредните сапунени мехури". Според ГЕРБ не било в интерес нито на общините, нито на гражданите да се бави датата на изборите.
Датите не печелят избори, коментира в типичния си стил Лютви Местан от ДПС. Той предупреди ГЕРБ да не си правят илюзии, че определени дати им дават някакво предимство.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ