Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Институти и вузове не дават данни на МОН

Велиана Христова

13. Април 2017 , брой: 73   277   0Научните институти и вузовете не подават в МОН данни за научната си дейност, с които би трябвало да се поддържа задължителният по закон регистър за научната дейност в България. Не го правят, защото нито законът, нито правилниците ги задължават за това. Това констатира Сметната палата в доклад от проверка как се изпълняват нейните препоръки, дадени през 2015 г. след одит за това как е изпълнявана приетата през 2011 г. Стратегия за научни изследвания в периода от август 2011 г. до края на 2014 г. 
До януари 2017 г. Регистърът за научна дейност е бил поддържан от дирекция "Наука" в МОН, след тази дата - от Националния център за информация и документация (НАЦИД). Тази нормативна промяна не е довела до осигуряване на механизъм за текущо предоставяне на данните от страна на научните организации и висшите училища, констатира Сметната палата (СП), която е проверила действията на МОН до февруари т.г.
От общо 39 препоръки и подпрепоръки към МОН, дадени през 2015 г., са изпълнени 24, други не са, няколко са в процес на изпълнение, отчита СП. Срокът за изпълнение на препоръките е 6 месеца и е изтекъл през февруари 2016 г. Сред неизпълнените мерки е и това, че МОН изобщо не е изготвяло задължителния по закон годишен доклад за състоянието и развитието на научните изследвания в научните организации и вузовете. През декември 2015 г. зам.-министър е писал докладна, че такъв документ изисква специфични умения и трябва да се възложи на външен изпълнител. Но и това не е направено. Не е осъществена също координация на фонд "Научни изследвания" на МОН с другите институции, финансиращи приложни изследвания. Не е създаден също правилник на Комисията за сътрудничество с ЦЕРН, няма изготвени годишни доклади за дейността й. 

 

 

България

 • Властта залага за догодина поемането на до 1 млрд. лв. вътрешен държавен дълг
  24. Октомври 2017 208
  197
  0

  Правителство на ГЕРБ ще продължи да взема нови заеми. Това стана ясно вчера от проектобюджета за догодина и от актуализираната тригодишна прогноза до 2020 г., които Министерството на финансите скоростно публикува, докато "БСП за България" оповестяваше параметрите на своя алтернативен бюджет.
  Властта планира през 2018 г. да поеме нов...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"