25 Април 2024четвъртък19:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Укротяване на опърничавия

Еуфорията по Тръмп отмина

/ брой: 74

автор:Галина Младенова

visibility 1975

Няма и три месеца откакто Доналд Тръмп влезе в Белия дом, а от обещанията му май не остана нищо. Несистемният, "неполитичен" политик доста бързо се превърна в част от системата. Да вземем едно от последните му решения - удара с 59 ракети "Томахоук" по авиобаза на сирийската армия. По време на предизборната си кампания Тръмп упорито твърдеше, че американците нямат работа в Сирия, тъй като тази страна няма нищо общо с интересите на САЩ. Мнозина, при това не само в Америка, бяха съгласни с това. Няма и три месеца по-късно обаче президентът Тръмп рязко смени позицията си и заповяда удар срещу чуждестранен режим при липсата на каквато и да било заплаха за САЩ. Той направи именно това, което се заричаше в никакъв случай да не допусне.
Резултатът от решението му може да се окаже трагичен - надеждите за подобряване на отношенията с Москва стават все по-крехки, а отслабените терористи, които Тръмп твърдеше, че ще смачка, придобиха с негова помощ нова сила. Ударът не му донесе особена популярност и у дома. За пореден път Тръмп успя да разедини американското общество. Една част, разбира се, безрезервно подкрепи президента си, който бил показал, че Америка е силна. Другата гледаше недоумяващо къде останаха клетвите на Тръмп, че САЩ вече няма да бъдат световен жандарм.
В миналото останаха и други предизборни "бомби" на несистемния политик като тази, че НАТО е остаряла организация и на Америка и е писнало да плаща за военната сигурност на европейците. Приетите още по времето на предишния стопанин на Белия дом Барак Обама планове за разширяване на американското присъствие в Европа са в пълен ход и при Тръмп. А и тонът му спрямо европейските политици видимо се смекчи.
Но да оставим външната политика настрана, още повече, че самият Тръмп постоянно повтаряше, че основната му грижа ще бъдат вътрешните проблеми, а светът да си се оправя сам. Какво обаче свърши той за тези няма и три месеца? В предизборната си кампания несистемният политик спечели много от избирателите си най-вече с обещанията си да се справи с тероризма, миграцията и мюсюлманите. Затова изобщо не беше учудващо, че още в първата седмица от влизането си в Белия дом той запретна ръкави и започна да изпълнява част от заканите си. Първата му стъпка за радост на избирателите беше да обяви започването на изграждане на стена по границата с Мексико. Три месеца по-късно обаче изграждането на стената си остава само на хартия - оказа се, че няма нито цент за скъпия проект и съответно няма желаещи да се заемат с това. Последва дилетантски подготвената забрана за влизане в САЩ на граждани от 7 мюсюлмански държави. Последва тотален хаос по летищата, объркване сред силите за сигурност и накрая се наложи намесата на американски съдилища, които отмениха указа на президента. Още по-трагична е съдбата на здравната реформа на Тръмп. Новият стопанин на Белия дом беше категоричен, че ще унищожи най-голямата гордост на предшественика си Обама "Обамакеър". Опитът да се реформира системата на здравеопазване се провали с гръм и трясък. Законопроектът за отмяна на Закона за достъпни грижи се натъкна на съпротивата не само на демократите, но и на над 20 твърдолинейни републиканци и няколко умерени членове на партията в долната камара на Конгреса. Те отказаха да одобрят предложения от администрацията на Тръмп законопроект. Ударът беше чувствителен и новият президент подви опашка. Той изостави поне временно здравеопазването и се концентрира върху друго свое обещание - данъците.  "Ние вероятно ще се заемем много, много сериозно с големите данъчни облекчения и с данъчната реформа. Това ще бъде следващото нещо", заяви президентът. Тръмп вече беше обещал "мащабно" намаляване на данъците за средната класа. Според плановете на администрацията обаче данъчната реформа трябваше да се финансира от спестените средства от отменената "Обамакеър". Но с провала на законопроекта няма и съкращения в публичните разходи и това ще означава, че евентуални данъчни съкращения ще се поемат от федералния бюджет - нещо, което повечето конгресмени едва ли ще приемат.
"Той е много хитър човек. Това е вън от съмнение, независимо дали го харесваме или не. Тръмп умееше да намира задни вратички, когато ставаше дума за бизнеса му. Беше достатъчно хитър да разбере как един фирмен фалит може да му помогне да не плаща данък общ доход в продължение на 20 години. И сега ще бъде достатъчно хитър да намери задните вратички в Белия дом", написа биографката на Доналд Тръмп Гуенда Блеър. Държавата обаче не е бизнес и надеждата на Тръмп, че ще управлява страната така, както е управлявал фирмите си, не се сбъдва, поне засега. Всъщност много европейски политици предупреждаваха, че именно това е голямата заблуда на Тръмп и той неизбежно ще се провали. За провал още е рано да се говори, но вече определено може да се каже, че "несистемният политик" се превърна в един съвсем системен американски президент. При това не особено успешен. Рейтингът на Тръмп стремглаво върви надолу, и то още в началото на мандата му. В края на март дейността му са подкрепяли само 37% от американците, а 58 на сто са били недоволни от лидера си. Още по-трагична е цифрата на тези, които "напълно одобряват" дейността на президента - едва 28 процента. На 22 януари, малко след встъпването му в длъжност, Тръмп се е радвал на подкрепата на 45% от американците, още толкова не са го харесвали. След два месеца в Белия дом една трета от американците казват, че президентът им не се справя със задълженията си. За сравнение два месеца бяха необходими на Обама в Белия дом, за да получи одобрението на малко над 60 на сто от американците. Дори рейтингът на Джордж Буш-младши, който е смятан за един от най-непопулярните американски лидери за цялата история на страната, за същия период на мандата му е бил над 50 процента.
"Техните победи не станаха и ваши победи, техният триумф не се превърна и във ваш триумф, и докато те празнуваха в столицата на родината ни, нуждаещите се семейства в цялата страна нямаха какво да празнуват", това каза Тръмп в своята инаугурационна реч през януари тази година, като обвини елита, че защитава интересите си за сметка на обикновените американци.
От устата на демократа Бърни Сандърс тези думи биха звучали достоверно. Но от устата на милиардера Тръмп звучат доста лицемерно. А и американските медии вече извадиха бомбастични цифри на суми, които много от членовете на близкия кръг на новия президент са получили от богати политически донори, аналитични институти и политически комитети, които са част от висшия вашингтонски политически елит. Според в. "Вашингтон пост" съвкупните авоари на 27 членове на екипа на Тръмп надвишават 2,3 милиарда долара. "Тези цифри показват степента на това, доколко частната политическа дейност е подкрепила финансовото състояние на помощниците на Тръмп, които са спечелили милиони долари благодарение на републиканските и другите консервативни кръгове", писа в. "Ню Йорк таймс".
Вече няма никакво съмнение, че системата "укроти" т. нар. неполитичен политик. Да, той сигурно ще продължи да прави някакви "бомбастични" изказвания (преди всичко в туитър), ще се прави на страшилище (с изпратения например към Корейския полуостров американски самолетоносач "Карл Уинсън"), може да обиди още някой и друг чужд политик (като прекъснатия телефонен разговор с австралийския премиер). Но не очаквайте от Тръмп обещаните подвизи. Такива няма да има, защото и той е от системата...




Командният пункт на президента


Тези дни говорителят на Белия дом Шон Спайсър качи в Туитър снимка на Доналд Тръмп в обкръжението на своите съветници по време на таен брифинг във връзка с резултатите от ракетния удар на САЩ срещу авиобаза на ВВС на Сирия. Спайсър уточнява, че хората на снимката гледат екран, на който виждат вицепрезидента Майк Спенс, министъра на отбраната Джеймс Матис и председателя на Обединения комитет на началник щабовете Джоузеф Данфорд. Тримата влизат в Съвета за национална сигурност при Белия дом и докладват на присъстващите за резултатите от удара.
Казват, че една снимка струва колкото хиляда думи, а какво ни показва тази, пита Би Би Си. На снимката фигурират шест души, които могат да бъдат определени като политически съветници и апаратчици, четирима специалисти по национална сигурност и външна политика, трима членове на икономическия блок и един представител на въоръжените сили. И самият президент, разбира се.
Наблюдателите отбелязват, че на челни позиции седи зетят на Тръмп Къшнър, а не политическият стратег Стив Банън. От известно време враждата между двамата занимава медиите и изглежда, че Къшнър печели. Ето и още един любопитен детайл. Отляво на президента, очаквано, е държавният секретар Рекс Тилърсън. А отдясно? Министърът на търговията Уилбър Рос и финансовият гуру Стив Мнучин. Какво правят икономисти на тази "сбирка?



От ляво на дясно: зам. ръководителят на апарата на президента Хейгин, старши съветникът Къшнър, финансовият министър Мнучин, министърът на търговията Рос, говорителят на Белия дом Спайсър, президентът Тръмп, държавният секретар Тилърсън, старши съветникът по въпросите на политическата стратегия Банън, старши съветникът Милър, сътрудникът на Съвета за национална сигурност Антън, зам. помощникът по национална сигурност Пауъл, помощникът на президента по национална сигурност Макмастър, председателят на Националния съвет по икономика Кон, ръководителят на апарата на президента Прибус

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ