29 Март 2024петък09:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Свастика над Дамаск

Какво искат сирийските национал-социалисти

/ брой: 74

visibility 76

Лента.ру

Алексей Наумов

Принцип за чистотата на кръвта, мистични ритуали, железен ред и култ към вожда - такава изглежда типичната нацистка политическа организация. Сирийската социална националистична партия, притежаваща всички тези атрибути, премина пътя от нелегална организация до незаменим съюзник на режима в Дамаск. Лента.ру се опитва да разбере доколко сирийските национал-социалисти приличат на европейските си колеги и каква роля могат да изиграят те в следвоенния ред в Сирия.

Не ги заплашвай

Един слънчев ден през февруари 2014 г. американският журналист Кристофър Хичънс в компанията на двама приятели се разхождал по улица "Хамра" в центъра на ливанската столица Бейрут. Той се възхищавал от чистотата и уюта й, от красивите малки кафенета и дружелюбието на стопаните им. Хичънс търсел подарък за приятелката си и бил в прекрасно настроение.
Изведнъж той видял плакат на стената на една от сградите. На него било нарисувано черно знаме с бял кръг по средата, приличащ по форма на шурикен. "Свастика", помислил си журналистът. Той помолил спътниците си да почакат, грабнал маркер и започнал да изписва на плаката познатата английска псувня от четири букви. Още преди да приключи, Хичънс усетил как някой го хваща за яката, като се обърнал, видял разярен арабин, който със свободна ръка набирал някакъв номер на телефона си.
Полицаят, към когото се обърнал журналистът, отказал да помага на чужденци, и уличният хулиган заедно с пристигналото подкрепление се захванали да налага Хичънс. В края на краищата посетителите на едно от местните заведения се разкрещели и журналистът успял да се качи в едно такси.
Оказало се, че американският журналист с изострено чувство за социална справедливост е осквернил символиката на Сирийската социална националистична партия (ССНЦ), чието знаме наистина напомня нацисткото, а "свастиката" в центъра официално се нарича "червена буря". В своята история партията е преминала през няколко трансформации, многократно е била забранявана, а по време на сирийската гражданска война получи голямо влияние.

Няма да спрем да възхваляме Сирия


ССНП е основана от ливанския журналист Антун Саада, произлизащ от православно семейство, в Бейрут през 1932 година. Първоначално тя е нелегална студентска организация. "Никога досега в съвременната история на Сирия не е имало лидер с толкова силен дар да убеждава, с такава твърдост, сила на духа и харизма", писа за него иракският учен Маджид Хадури.
Както отбелязва историкът Даниел Пайпс, ССНП е притежавала три определящи характеристики: сурова йерархичност, искане за дълбока реформа на обществото на светска основа и идеология за създаване на "Велика Сирия".
В плановете на Саада е било да се отдели религията от властта, да се забрани на свещенослужителите да се месят в политиката, да се премахнат противоречията между религиозните течения, да се сложи край на феодализма и да се създаде силна армия. На Запад такова политическо течение би било напълно конформистко, но за ливанците и сирийците то е било абсолютно непознато.
Ученият Абу Халдун Сати ал Хусари, идеологът на панарабизма (идеологически противник на ССНП), отбелязвал, че тя се превърнала в първата арабска политическа партия от "Нов тип". По думите му, ССНП е първото истинско идеологическо политическо обединение.
С фашистките организации ССНП си прилича по почти божествения статут на основателя, идеологията, базираща се на мистичен национализъм, и самата партийна структура. Химнът на движението се е пеел по музиката на немската мелодия "Дойчланд, Дойчланд, юбер алес", която по това време е химн на нацистка Германия, а за участниците е измислен особен поздрав. Всеки новак преминавал през особена процедура за посвещаване, при която се отказвал от всички свои предишни клетви и обявявал верността си към движението.
Самият Саада твърдял, че неговата организация няма нищо общо с фашизма или хитлеризма, а представлява самата същност на сирийската оригиналност и изобретателност. А "червената буря", според членовете на ССНП, не е свастика, а съединението на мюсюлманския полумесец, християнския кръст и древен сирийски символ.
Автор на съвременната версия на партийния химн е известният ливански композитор Заки Насиф, който в едно интервю разказал, че мелодията на химна е взета от руската песен "Из-за острова на стрежень".

Велика Сирия за велики сирийци

От гледна точка на сирийските национал-социалисти, Велика Сирия, която трябва да бъде създадена, включва териториите на съвременните Сирия, Ливан, Израел, Йордания и части от Турция, а също така Ирак и остров Кипър. При това съвсем не е важно каква религия изповядват жителите на тези страни - за всички сирийци, обединени от идеята на "расовото единство", ще се намери място под покрива на общия дом.
Саада смятал, че разделението на Близкия изток на национални държави, направено от европейците след края на Първата световна война, е абсолютно изкуствено, а идеологията на панарабизма (обединяването на всички араби в национална държава) е нежизнеспособна, защото арабите не са единна нация. Самият идеолог на ССНП е израснал в Египет и се чувствал там чужденец.
В съответствие с учението на Саада, всички сирийци независимо от религията трябва да се смятат за единен народ - потомци на великите цивилизации на Древния изток - разделени по време на османското владичество. Това положение осигури популярността на ССНП сред православните араби и католиците маронити, но отблъсна мюсюлманите сунити.
Сред последователите на Пророка огромна популярност получава партията "Баас", проповядваща арабско единство. На вълната на популярността на панарабизма през 1958 г. Сирия и Египет заедно влизат в Обединената арабска република. Три и половина години по-късно проектът за съвместната държава се проваля, Сирия го напуска, което носи сериозни загуби на баасистите. По това време ССНП също е в криза: опитът й да организира преврат в Ливан през 1961 г. се проваля, и партията е забранена и в Дамаск, и в Бейрут.
Въпреки външната вражда двете политически организации в криза идеологически се сближават. Британският посланик в Сирия и Ливан Девид Робъртс пише: "Баас" се раздели със ССНП и дори я забрани, но тайно възприе идеите й". Национал-социалистите на свой ред взимат на въоръжение панарабистките лозунги, за да получат нова легализация, а баасистите, съхранявайки риториката си, започват да обръщат внимание именно на Сирия.
За да възроди движението, ССНП решава да се сдобри със сирийския лидер Хавез Асад. Идеологическият аргумент за тази маневра е ясен: силната Сирия днес е залог за появяването на Велика Сирия утре.

"Орлите на бурята" достойни съюзници

Истинската "пролет" за национал-социалистите започва през 2005 г.: президентът на Сирия Башар Асад легализира ССНП и й позволи да участва в избори. През 2016 г. например тя получи четири места в парламента на страната.
Въпреки това обикновените сирийци се страхували да имат нещо общо с "новото" политическо движение. Всичко се променя с началото на гражданската война. Въоръжените отряди на ССНП, известни като "Орлите на бурята", се оказаха достойни съюзници на сирийската правителствена армия и биели ислямистите там, където армията не успявала.
За сирийците влизането в редовете на ССНП дава шанс да се обявяват за единство на страната независимо от културните и религиозните особености на хората. "Аз не знаех почти нищо за партията преди войната, защото наоколо бяха само баасисти. Когато започна войната, стана ясно, че хората са се отнасяли към религията не като към вяра, а като към нещо, което разделя, а това е деструктивно", разказва пред сп. "Форин полиси" Ахмад, новобранец в ССНП.
"Когато протестиращите излизат на улиците от джамии, а не от университети - това не е истинска революция. За нас войната в Сирия не е противопоставяне на правителството и опозицията, а война срещу самата Сирия, започната, за да се раздели страната и да я прати назад в Тъмните векове", казва на свой ред Хасан Сакр, ръководител на пресотдела на ССНП за чуждите медии.
По думите на представители на движението те имат цяла мрежа от лагери и кръжоци, където учат младежите да виждат в себе си преди всичко сирийци, да отстояват светските идеали и да обичат страната си.
"Концепцията на ССНП за светска сирийска нация, състояща се от равни в правата си националсти и религиозни общности, позволява да се удовлетвори искането на различните части на обществото и да се запази единната държава", каза пред Лента.ру Николай Сухов, експерт от клуба "Валдай".
По думите му днес ССНП е втората по популярност партия след управляващата "Баас". Освен това тя успешно воюва заедно с правителствената армия. "С други думи, виждаме съчетаване на политическата, идеологическата и военната сила. Именно затова постулатите на съвременните сирийски национал-социалисти могат да формират основата на бъдещия следвоенен живот на Сирия", подчерта Сухов.


Сирийските национал-социалисти стават все по-популярни


Опълченци от ССНП


Лидерът на ССНП Али Хайдар (в центъра) на възпоминание за сина му, убит по време на гражданската война

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ