16 Април 2024вторник22:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Аскеер 2017" обяви номинациите си

Константин Илиев получава голямата награда за цялостен принос

/ брой: 75

автор:Надежда Ушева

visibility 171

За 27-и път на 24 май - празника на българската духовност, просвета и култура и на славянската писменост, в театър "Българска армия" фондация "Академия Аскеер" ще връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство. Досега 198 са творците, удостоени със статуетката на рицаря Аскеер, дело на Георги Чапкънов-Чапа.
Тази година академия "Аскеер" присъжда  голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство на драматурга Константин Илиев.
Спектакловите категории на "Аскеер 2017" включват представления с осъществена премиера в периода от 31 март 2016 г. до 31 март 2017 г. Не подлежат на номиниране заглавия и творци от театър "Българска армия". Обект на внимание от страна на журито бяха 119 представления. 67 от тях са реализирани премиери в София, 52 спектакъла са представени от извънстолични театри. Селектираната продукция принадлежи на 7 столични сцени с 13 заглавия и 2 извънстолични театъра с 3 заглавия.
Номинациите са следните: "Изгряваща звезда": Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов за "Това НЕ Е Хамлет", авторски спектакъл на Б. Крачолов по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон, ТР "Сфумато"; Весела Василева за "Великденско вино" от Константин Илиев, постановка В. Василева, Общински културен институт театър "Възраждане"; Каталин Старейшинска за ролята на Роберта в "Дани и дълбокото синьо море" от Джон Патрик Шанли, постановка Ованес Торосян, ДТ "Н. О. Масалитинов" - Пловдив. "Поддържаща мъжка роля": Ивайло Христов за ролята на Лебедев Павел Кирилич в "Иванов" от Чехов, п. Стефан Мавродиев, Младежки театър "Николай Бинев"; Йордан Ръсин за ролята на Телегин във "Вуйчо Ваньо" от Чехов, п. Григор Антонов, ОКИ театър "Възраждане"; Цветан Алексиев за ролята на Йоан Кръстител в "Последното изкушение" от Н. Казандзакис, драматургична версия Веселка Кунчева и Ина Божидарова, НТ "Иван Вазов". "Поддържаща женска роля": Ивана Папазова за ролята на Икония във "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев, п. Диана Добрева, ДТ "Н. О. Масалитинов" - Пловдив; Станка Калчева за ролята на Дора Странг в "Еквус" от Питър Шафър, п. Стайко Мурджев, МТ "Николай Бинев"; Ива Тодорова за ролята на Еколожката в "Добре дошли в България" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни" в ДНК. "Водеща мъжка роля": Владимир Карамазов за ролята на Ален Рей в "Богът на касапницата" от Ясмина Реза, п. Антон Угринов, НТ "Иван Вазов"; Иван Юруков за ролята на Найден в "Майстори" от Рачо Стоянов, п. Петринел Гочев, НТ "Иван Вазов"; Свежен Младенов за ролята на поп Кръстьо във "Великденско вино" от К. Илиев, ОКИ театър "Възраждане". "Водеща женска роля": Александра Василева за ролята на Анет Рей в "Богът на касапницата", Меглена Караламбова за ролята на Майката в "Разговори с мама" по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, п. Венцислав Кулев, Театър 199 "Валентин Стойчев", Радена Вълканова за ролята на Вероник Улие в "Богът на касапницата". "Режисура": Диана Добрева за "Вълци" по "Трънски разкази", Григор Антонов за "Вуйчо Ваньо" от Чехов, Стайко Мурджев за "Еквус" от Шафър. "Най-добро представление": "Богът на касапницата", "Великденско вино" и "Еквус". "Сценография": Мариета Голомехова за "Последното изкушение", Свила Величкова за "Малката морска сирена" по приказката "Малката русалка" от Андерсен, п. Василена Радева, театър "София", Юлиана Войкова-Найман за "Майстори" от Рачо Стоянов. "Театрална музика": Петър Дундаков за "Еквус", Петя Диманова за "Вълци", Христо Йоцов за "Анна Каренина" от Толстой, п. Н. Поляков, театър "София".
Церемонията по награждаването ще се излъчи директно по Българската национална телевизия - БНТ1, "БНТ Свят" и БНТ2 на 24 май от 19 ч.  Галаспектакълът е поверен на режисьорката Диана Добрева, а сценарият е на Ангел Еленков, сценография - Нина Пашова, музикална картина - Петя Диманова, съобщи Милен Миланов, председател на фондация "А`Аскеер".

Снимка Личен архив

Константин Илиев








 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ