24 Април 2024сряда08:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

6 м. достъпът до летище София ще е затруднен

През октомври трябва да приключи изграждането на новата естакада

/ брой: 75

автор:Дума

visibility 25

Изграждането на естакада за директна връзка с новия терминал на летище София ще затрудни достъпа до аерогарата до 18 октомври. Заради строителството на съоръжението, което ще се ползва от правителствените делегации по време на българското европредседателство, се въвеждат промени в движението, съобщиха от Столичната община. От вчера до 18 октомври е въведена забрана за влизането на пътни превозни средства в двете посоки в участък от 400 метра по бул. "Брюксел". Движението е двупосочно по временно пътно платно от западната страна на бул. "Брюксел" в същата посока. Заради очакваните затруднения при придвижването до летището от общината призоваха да се ползва метрото или автобусите до аерогарата. Пътуващите с автомобили могат да минават и по стария път до летището - по бул. "Христофор Колумб". Новата пътна връзка на Терминал 2 с булевард "Брюксел" трябва да осигури бърз транспорт от летището към центъра на града. Ускоряването на строителството беше един от приоритетите на служебния министър на транспорта Христо Алексиев, който няколко пъти прави внезапни проверки. Той поиска от изпълнителя на обекта допълнителна мобилизация и актуализиран график за работа. По договор естакадата трябва да е готова до февруари 2018 г., но Христо Алексиев поиска от строителите пътната връзка да е приключена до ноември 2017 г. Договорът за строителството на естакадата беше подписан в края на 2015 г. с обединението "Брюксел 2015" ДЗЗД, в което влизат "ПСТ Груп" и "Инфраструктурно строителство". От работата по обекта 17 на сто е възложена на подизпълнители. Италианската "Серенисима Коструциони" ще извърши 15% от дейността. Нейно задължение е изграждането на мостовото съоръжение. На полската "Мости Котивице" и българската "Виа план" се пада по 1% от изпълнението на поръчката, което е свързано с проектиране на съоръжението. По договор пътната връзка трябва да бъде изградена за година и десет месеца. Съоръжението представлява мост с дължина от 349 метра и 1100 метра пътни връзки. Цената му е 13,7 млн. лева.



Аеропортът с над половин милион пътници през март

Преминалите през летище София пътници през март са 515 857, което е с 52% повече спрямо март 2016 г., съобщиха от летището. Пътуващите по международни редовни линии са се увеличили с 53%, а по вътрешни - с 60 на сто. Пътувалите с чартърни полети са с 46% повече спрямо миналата година, което се дължи на удължената програма на зимните туристически полети поради продължителните благоприятни условия за ски туризъм по българските курорти. През март общият брой на кацащите и излитащите самолети на летище София е 4663, което е увеличение от 26% спрямо същия месец на предходната година. Ръстът се дължи основно на полетите по международни редовни линии, които са нараснали с 30%. Лятното разписание на летище София предлага полети с 25 авиокомпании до 68 летища в Европа и Близкия изток. От първия ден на лятното разписание стартира новата редовна линия до италианския град Катания, а в края на юни предстои откриване на полети до Братислава. От май ще може да се лети и с нискотарифни превозвачи до Амстердам и Франкфурт.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ