16 Април 2024вторник10:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акцент

Борбата с паралелната държава

/ брой: 76

автор:Лозан Такев

visibility 994

Няма съмнение, че отдавна живеем в две държави. И с просто око се вижда, че коренът на злото е в корупцията, в мафията, в сгрешения модел на прехода, в несправедливостта при разпределението на благата, в чието създаване участваха много повече от тези, които ги приватизираха и направиха свои завинаги.
Въпросът е как да се закрие паралелната държава. Въпросът е кои са лидерите на паралелните структури. И как могат да се отстранят, да се заобиколят и да не се съобразяваме повече с тях.
Най-трудното предстои. И то е да определим мишените, виновните за грешния или сбъркан преход, да посочим поне онези, които помогнаха да ни отнемат много неща покрай демокрацията, построена единствено за лична употреба.
Да не бягаме лекомислено, да не преиначаваме, че казаното от Корнелия Нинова за нещата, които ни е отнела демокрацията, е словесна грешка. Отнемането стана чрез паралелната държава, около която отново може да си заровим главата в пясъка и да заобиколим истината за пореден път. Както не успяхме да покажем предимствата на социализма, както допуснахме да бъде обявен за престъпен режимът, в който покрай допускани грешки имаше много положителни примери и образци за подражание.
Отново има паралелни истини точно по въпроса за официалната и паралелната държава. Веднага на преден план излиза въпросът могат ли да са борци онези, които през цялото време са участвали в паралелната държава. Как вълкът да опази агнетата или да си посипе главата с пепел, ако му поискат сметка защо ги е изял, докато ги е охранявал от хищници!? Те нали бяха, а други са още с различни постове в държавата и политиката. Те бяха в основата на предизвиканите и добре платени отвън политически протести.
Кой е виновен за узаконената експлоатация на човешкия труд? Кой допусна такава несправедлива социална политика, такава грешна политика на доходите? Кой определи така да изглеждат днешните пенсии? Кой определи модела на обществените поръчки? Кой допусна подмяната на ценностите? Може да се продължи със здравеопазването, с  образованието, с икономиката...
Не си мислете, че тук вината могат да споделят само и единствено управляващите от ГЕРБ. На тях действително им хареса и допадна този модел и те го продължиха, усъвършенстваха и доразвиха в своя полза безнаказано и безконтролно. Направиха го по свой образ и подобие. Но вината носи и твърде голям кръг от днешните заможни българи, партийната им принадлежност няма значение. Те минаха през правителства, държавни структури и фирмени бордове, през дипломатически мисии и официално и паралелно участваха в прехода. И взеха своите дивиденти от демокрацията. Те днес са богатите българи (може би са само няколко хиляди), които за нищо на света не биха позволили някой да им отнеме предимствата на паралелната държава, с които се чувстват отлично и в официалната държава.
По същия начин може да се разсъждава върху изборния процес, практиките за печелене на избори, размера на контролирания, купения и продадения вот. Нищо, че всичко това било престъпление, в което с хъс участват също няколко хиляди дейци.
Трудно ми е да си представя как ще бъдат спрени разрушителните практики на паралелната държава и ще остане да живеем единствено и само в официалната. Без сива и неформална икономика. Без престъпността, чиито размери са рекордни за европейското семейство. Без корупцията.
Не виждам как ще успеят анкетните комисии, ако в тях участват най-активните досегашни радетели и модератори на паралелните структури в държавата. Няма ли да бъде опит да си отрежат клоните, на които и сега удобно са седнали? А само декларации и опорни точки тук няма да помогнат. Промяната е жизнено необходима, но кой може да бъде нейният истински носител? Засега не се очертава ясно.

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 832

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 764

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 820

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 783

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 757

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 870

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 834

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 810

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 801

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ