28 Март 2024четвъртък19:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едно към едно

Състезанието не е приключило, намираме се в полувремето

Изказване на Корнелия Нинова при откриването на парламента вчера

/ брой: 76

автор:Дума

visibility 12

Уважаеми г-н президент,

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Г-н министър-председател,

Дами и господа министри,

Ваше Светейшество,

Ваши Превъзходителства,

представители на различните  вероизповедания,

представители на съдебната власт,

колеги народни представители и евродепутати,

уважамеми журналисти,

гости,

скъпи сънародници,


Днес поставяме началото на работата на 44-ото Народно събрание. Поздравявам новоизбраните депутати и пожелавам да работим така, че да оправдаем току-що положената клетва - във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа.
По волята на народа "БСП за България" е втора политическа сила. В политиката има принципи - да има управляващи и опозиция. Ние сме опозиция в 44-ото Народно събрание. В политиката има и правила - да дадеш на народа си свободно право на избор между различни идеи и програми. Ние сме алтернатива на ГЕРБ. Политическа и управленска. В политиката има и морал - да не предаваш тези, които ти вярват и те следват. Близо един милион българи вярват, че ние от "БСП за България" носим промяната. Няма да ви предадем!
Но преди да очертая нашата алтернатива, бих искала да откроя онези интереси, които стоят над партийните. И едно име, в което също се заклехме току-що - България.
Уважаеми народни представители,
поемаме отговорност да вземаме решения за бъдещето на страната и за живота на нашите сънародници в момент, когато в света, Европа и на Балканите текат сложни геополитически процеси. Отчитайки това, най-важно е да защитим националния интерес на България. Във външнополитически план за нас това са два въпроса - гарантиране на суверенитета и националната сигурност и бъдещето ни в обединен и силен ЕС.
За нас успешното провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде общ приоритет на всички политически сили в мандата на 44-ото НС. До края на тази година и първата половина на следващата ще протече дебатът за бъдещето на Европа. Нашата позиция е, че искаме

Европа обединена, силна и солидарна

Нашата отговорност ще бъде да преведем ЕС през трудностите, които предстоят. Това изисква много умело политически да се намери пресечна точка и добрият баланс между националните и общоевропейските интереси. За нас те са: външна и вътрешна сигурност на съюза, промяна на Дъблинското споразумение, политиката за миграция и постоянният ангажимент за солидарна подкрепа спрямо държавите - членки по външните граници на ЕС, създаване на устойчива заетост и преодоляване на младежката безработица, подкрепа за малките и средните предприятия, подобряване на връзките между образованието и трудовия пазар, равен достъп до качествено образование и здравеопазване, гарантиране на енергийна сигурност и ефективност, повишаване на независимостта на работата на органите на съдебната власт, продължаване на кохезионната политика за намаляване на контрастите на развитието на регионите. По време на нашето председателство ще започне и фактическото напускане на Великобритания. Изключително важно е да защитим интересите на българите, които учат, работят и живеят в Обединеното кралство.
Проведеният в Турция референдум е решение на турския народ. Ние не се месим във вътрешните работи на други държави, но също така трябва категорично да заявим, че няма да допуснем и други държави да се месят в нашите вътрешни дела. Както и че сме за това, където и да е по света, да се спазват демократични принципи, да се зачитат правата на гражданите и свободата на словото.
Има още една тема, по която призовавам за национално съгласие -    

демографската катастрофа

пред която сме изправени. Безпощадната статистика сочи, че само за една година сме намалели с още 52 000 души. Няма цвят и партии пред опасността да изчезнем като народ. Можем да спорим дали да има семейно подоходно облагане, дали да има данъчни облекчения за млади предприемачи, но не можем да си затваряме очите пред огромния проблем - ниска раждаемост и висока смъртност в България.
Тук, в българския парламент, е мястото, където трябва в национално съгласие да изработваме политиките по тези въпроси. Нека намерим разум и аргументи да решаваме заедно въпросите за съществуването ни като народ, за националния суверенитет и сигурност и за европейското ни бъдеще. Но нека и да се знае: ние оставаме различни: идеологически, политически и практически. За нас управленската алтернатива е: икономика не на монополи,а на малък и среден бизнес; уважение към чуждите инвеститори, но защита на българското производство; българското земеделие и българските храни; държавни и общински предприятия, не партийна хранилка, а управлявани с гаранции за развитие.
Още тази седмица внасяме закон за храните, закон за държавните и общинските предприятия и искане за изслушване на КЕВР за ценообразуването с въпрос в чий интерес работят - на държавата и потребителите или на монополите и техните печалби.
Няма как да правиш икономика без образование и кадри. И тук ние сме ваша алтернатива. С приетия от вас Закон за училищно и предучилищно образование създадохте хаос в образователната система. Ще ви подкрепим за увеличението на учителските заплати, но само това няма да реши проблемите в образователната система. Внасяме нашите предложения за изменения в Закона за училищно и предучилищно образование, за финансирането на държавните и общинските училища, за един учебник, за дългосрочно планиране на нуждите на икономиката от кадри и държавна политика за изграждането на тези кадри. Отнасяме се с уважение към анализа на българския бизнес от какви специалисти имат нужда и предлагаме всички заедно, с тях да направим национална карта и дългосрочно да работим по нея. Но и без инвестиции в наука, култура и духовност няма как да постигнем голям напредък нито в икономиката и високите технологии, нито да запазим и развием българщината.

Най-сериозна е нашата алтернатива

в политиката по доходите и борбата с бедността. 1 600 000 българи живеят под прага на бедност днес. Шоковото поскъпване на природния газ, парното и водата ще доведе мнозина до невъзможност да си плащат сметките.
Расте броят на работещите бедни и на пенсионери, живеещи в мизерия. На вашето предложение за 200 лева минимална пенсия внасяме алтернативно предложение - преизчисляване на всички пенсии със средния осигурителен доход за 2013 година. Струва 800 млн. лв. и е възможна политика - при ръста на БВП, който предвиждате, новите работни места и по-висока събираемост, включително на осигурителни вноски, при борбата със злоупотребите с инвалидни пенсии. За компенсиране на доходите с увеличението на цените предлагаме да се преразгледа минимално гарантираният доход, който не е променян от 2009 г. и е 65 лв. Не стига, че заплатите в България са ниски, но и мнозина работодатели не ги изплащат, не внасят здравни и пенсионни вноски и са безнаказани за това. Внасяме предложение за временна комисия, която да събере информацията от цялата страна и да направи предложения за промени в закони и подзаконови актове за слагане край на тези злоупотреби с труда и възнагражденията на работещите.
Уважаеми колеги, казах по-горе, че в политиката трябва да има и морал.

Бедността в страната е отчайваща

ГЕРБ и ОП обещавате в програмата си увеличение на минималната и средната заплата някога, в бъдеще, в края на мандата. Няма морал в това - доходите на хората да се вдигат в бъдеще несигурно време, а депутатските заплати да растат. Ето защо внасяме предложение заплатите на депутатите в 44-ото НС да се замразят, и то към задна дата - края на 43-ото НС. Някои ще нарекат това популизъм. За нас то е солидарност и съпричастност. И личен пример.
Здравеопазването е другата област, в която нашите политики ще се противопоставят. Ние ще предлагаме баланс на различни видове публични разходи, медицинските дейности, лекарствата и медицинските изделия. Премахване на допълнителните заплащания, квалификация на младите медицински кадри и достойно заплащане на труда на медицинските работници. За да се случи нашата алтернатива, има един въпрос на въпросите - корупция, битова престъпност, съществуващата паралелна държава. Няма как да гарантираме националната сигурност и борба с престъпността, без да подсигурим две системи в страната - на МВР и на МО. В програмата си вие се отказвате от ангажимента и двете министерства да бъдат засилени с нови назначения, от които имат остра нужда. Ние ще внесем тези предложения, както и да бъдат осигурени нормални условия за работа, облекло, оборудване и средства за изпълнение на служебните им задължения. Внасяме предложения за промени в НК и НПК, за отпадане на маловажен случай, за намаляване на възможностите за връщане на делата. Но голямото предизвикателство е - имаме ли кураж, сили и последователност

да се изправим срещу паралелната държава    

Всички знаем, че тя съществува. Но само ние, от "БСП за България", го казахме на глас и се обявихме срещу нея. Ето нейните измерения: по данни на Industry watch и ACNielsen България губи по 500 млн. лв. годишно от внос на контрабандни цигари. По данни на Българската петролна и газова асоциация и изчисления на Министерството на финансите сивият сектор в горивата е 1/3 от пазара - 1 млрд. лв. годишно. По данни на Министерството на земеделието сив сектор има и в алкохола - 200 млн. лв. акциз и ДДС невнесени годишно. По данни на Министерството на финансите ежегодно изтичат по схемите на ДДС над 2.5 млрд. лв. В България всяка година се възлагат обществени поръчки за около 10 млрд. лв. БОРКОР отчита, че около 20% не влизат в реалната икономика, а са в сивия сектор. Пак по данни на БОРКОР България губи годишно 1 млрд. лв. от занижени концесионни такси. Зад тези числа стои порок. Порочен модел на прехода и вината на политическата класа, гневът на народа ни и несправедливостта в обществото. Нашата голяма цел е промяната на тази система.
Не успяхме да спечелим Избори 2017, но състезанието не е приключило. Намираме се на полувремето. Продължаваме по пътя, който очертахме. Продължаваме промяната и тя ще стане. На добър час!

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ