23 Април 2024вторник21:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 76

автор:Дума

visibility 32


МEЖДУНАРОДЕН ДЕН НА СВОБОДНИЯ ПЕЧАТ. Обявен е през 1991 г. от организацията "Репортери без граница", а от 1992 г. - и от ЮНЕСКО. Като единствена организация в системата на ООН с мандат да защитава свободата на словото и на печата, ЮНЕСКО поставя взаимното разбирателство и диалога посредством медиите в центъра на мисията си. В България Денят на свободния печат се отбелязва от 1994 г. На същата дата се присъжда и Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на печата "Гилермо Кано". Наградата е учредена през 1997 г. в памет на колумбийския журналист Гилермо Кано, убит на 17 декември 1986 г. заради критични публикации за дейността на наркокартелите в родината му.

1818 - РАЖДА СЕ ХАЙНРИХ ГЬОБЕЛ, АМЕРИКАНСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ ОТ НЕМСКИ ПРОИЗХОД (УМИРА 1893 Г.). Един от пионерите в разработката на електрическата крушка с нажежаема жичка. През 1893 г. Гьобел предявява претенцията, че изобретява първата работеща елкрушка, проектирана от него през 1854 г., четвърт век преди Томас Едисон да патентова неговата. Съдът обаче признава приоритета за откритието на Едисон.

1846 - В ЛАЙПЦИГ ИВАН БОГОРОВ ИЗДАВА ПЪРВИЯ БРОЙ НА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ В. "БЪЛГАРСКИ ОРЕЛ". Замислен е като двуседмичник, но излизат само три броя (20 април 1846 г., 20 септември 1846 г. и 1 януари 1847 г.). Тиражът на вестника е около 500 бр. Появата на "Български орел" Богоров обяснява така: "Подканени от пригледът на те големи апостолье, щем и ми за същите и истинните напоследници на истащений славенский язик от Кирила и Методия, да започнем да изваждами един известник, който требва да понареди поне малко нещо нашът народ, както имат и близоседните ни народи власите, сърбите и гръците и техното гражданско управление..."

1876 - ИЗБУХВА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ. По нов стил датата е 2 май. Започва преждевременно в Копривщица, но същия ден въстават Панагюрище, Клисура, Стрелча, а по-късно Брацигово (21 април), Перущица (23 април), Търновски революционен окръг (25-26 април), Батак (29 април) и много други селища. Жестокото потушаване на въстанието и отзвукът на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Решенията й са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници.

1984 - ХРИСТО ПРОДАНОВ ПОКОРЯВА ЕВЕРЕСТ. Българският алпинист, стъпил на 8-хилядник - Лхотце (8516 м) през 1981 г., загива при спускането от върха на 22 април. Той е тринадесетият човек в света, успял да изкачи Еверест без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западния (непалски) склон, наричан още "жестокия път". Изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за този маршрут. Проданов е първият човек, покорил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ