Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Колумнисти

Точката на И-то

Недемократични изводи за "антидемократичната" пропаганда

Иво Атанасов

20. Април 2017 , брой: 76   1279   1Чак не е за вярване за какво се пръскат пари. Някаква фондация усвоила половин милион лева, за да изследва антидемократичната пропаганда в българските медии и в родното интернет пространство. Сумата идва от "Америка за България". За джоба на щатския данъкоплатец тя може и да е нищожна, но спрямо свършената работа е огромна. Защото вместо първоначално заявеното наблюдение на 3000 онлайн медии и блогове за тригодишен период всъщност са анализирани само осем, и то съвсем не онези, които са с най-големи пропагандни възможности. При това "анализирани" е доста силно казано, тъй като 105-страничният доклад създава впечатлението, че са прегледани само заглавията, но не и съдържанието на съответните публикации. С подходяща компютърна програма и няколко ключови думи "черният" списък на "недемократични" автори може да бъде изготвен от някой специалист само за броени дни. В случая обаче е ангажиран цял колектив от усвоители, които твърдят, че са работили почти година.
Щом се харчи с толкова широки пръсти, очевидно поставената или автономно формулираната задача е твърде сериозна - да се докаже, че в последните години антидемократичната пропаганда в нашите медии се е увеличила 30 пъти, и на тази "научна" основа да се бие тревога. Но от приложения списък на "недемократичните" автори се разбира, че този извод в най-добрия, а може би в най-лошия случай може да се отнесе наистина само към няколко сайта в интернет, чийто пропаганден потенциал, ако приемем, че това е целта на функционирането им, е в пъти, ама в много пъти по-слаб от този на мейнстрийм медиите. Тях обаче никой не ги изследва и анализира, тъй като априорно е прието, че няма контрапропаганда. Но явно и самите изследователи са наясно, че такава има, но не е достатъчно резултатна. И се притесняват, че при демокрацията политиката се движи от преобладаващата гледна точка на избирателите, а щом е така, гласоподавателите постепенно могат да мигрират към гледна точка за излизане от ЕС. Тогава дори "нормалните" медии ще трябва да отразяват тези нагласи заради това, че преобладават, и след туй на едни избори нещата ще бъдат изтървани. Не е известно дали изследователите си дават сметка, че по тази схема нещата могат да бъдат изпуснати и в самия ЕС. Но все повече граждани на общността си отварят очите за този проблем и тъкмо затова, а не толкова поради нечия пропаганда нараства обезверяването и се засилва евроскептицизмът. Нашите анализатори обаче сякаш не съзират този общ за съюза риск и вторачвайки се в български медии, чиито публикации не им харесват, бързат да афишират тревогата си, че демокрацията едва ли не ни идва в повече.
Да си демократ и да смяташ, че демокрацията е отишла твърде далеч, звучи абсурдно. Но не и за онези, които раздават оценки, сякаш имат монопол върху критериите за демокрация. Може не само да си гласувал за влизането ни в ЕС, но и години наред да си участвал в хармонизирането на нашето законодателство с това на общността, но все ще се намери някой академичен глас, чийто баща е бил червен, та червен, който да те упрекне в антиевропеизъм. Може да си израсъл с "Бийтълс" и "Стоунс", но все ще се появи анализатор, чиито музикални предпочитания тогава са стигали до Муслим Магомаев, при цялото уважение към този съветски изпълнител, който да те обвини в проруска пропаганда. Подобни изследователи обявяват за антидемократично всичко, което не се вписва в собствената им гледна точка. В сегашната им гледна точка, казано по-точно. И тъкмо тук е истинският проблем. Те схващат демокрацията като комунизъм, само че в обратна посока. Ако преди беше забранявано едно, днес трябва да бъде забранявано друго. И не става дума за реч на омразата, за насаждане на ненавист или за възхвала на насилие. А за възгледи, които не се вписват изцяло в политическата рамка на обществото. И дори за мнения и коментари, които не са против сключените от страната ни договори, но са чужди на препоръчваното раболепие.
Ето как изследването уж констатира и измерва антидемократичната пропаганда, но всъщност е насочено срещу плурализма, срещу правото на друга гледна точка. Така то поставя под общ знаменател както онези, които са за разпускане на ЕС, така и тези, които не оспорват геополитическата линия на държавата, но си дават сметка, че периодът, в който доверието в ЕС можеше да се подхранва с думи, вече е в историята. Че сега е нужно нещо друго и че са в правото си да изискват от родните и европейските лидери да намерят ключа към спасяването на европейския проект. Според други, далеч по-надеждни проучвания такава е позицията на повечето български граждани. Те не са за излизане от ЕС, но търсят и искат да намерят смисъл в членството ни. Не толкова полза, а именно смисъл. Извод, до който някои изследователи не могат да достигнат дори когато са пръснали половин милион лева. А може би тъкмо заради щедрото финансиране.

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

 

= ДВАДЕСЕТИ АПРИЛ:

«МEЖДУНАРОДЕН ДЕН НА СВОБОДНИЯ ПЕЧАТ

(виж: в. «ДУМА»; 20.04.2017;http://www.duma.bg/node/144320)» . Обявен е през 1991 г. от организацията "Репортери без граница", а от 1992 г. - и от ЮНЕСКО. Като единствена организация в системата на ООН с мандат да защитава свободата на словото и на печата, ЮНЕСКО поставя взаимното разбирателство и диалога посредством медиите в центъра на мисията си. В България Денят на свободния печат се отбелязва от 1994 г. На същата дата се присъжда и Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на печата "Гилермо Кано". Наградата е учредена през 1997 г. в памет на колумбийския журналист Гилермо Кано, убит на 17 декември 1986 г. заради критични публикации за дейността на наркокартелите в родината му.

*** И КРИТИЧНА ЧАСТ ОТ АКТУАЛНАТА „ДОМАКРАТИЧНА“ И „СВОБОДНА“ ОТ ЦЕНЗУРА, БЪЛГАРСКА МЕДИИНА РЕАЛНОСТ:

ИЛИ:

- 1): ... ОЩЕ ЕДИН ПОВОД ЗА АНАЛИЗ НА „ДОХОДНАТА МОРАЛНОСТ“ - КАПАРИРАНОТО ОТ ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ПЛАЩАЩИ, "СЛУЧАЙНО" ... КРЕЩЯЩО МЪЛЧАНИЕ:

„Поредния отговор на въпроса - " Защо България е на 113-о място по свобода на словото?"

*** Цитат: "... В този смисъл съм професионално поласкана!“

... Това написа в профила си във фейсбук шефката на новините в Нова тв Дарина Сарелска по повод поста на разследващия журналист от NOVA Васил Иванов, който обяви, че напуска заради "системна цензура" от нейна страна
(виж: https://www.24chasa.bg/novini/article/6177670).

-2): ЗА МАНИПУЛАТИВНАТА АЛАБАЛИСТИКА НА… «ПО-ГОЛЕМИТЕ КАТОЛИЦИ ОТ ПАПАТА“ - „Нова Броудкастинг Груп“:

„... За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика...

(подробности в https://www.24chasa.bg/novini/article/6179377 © www.24chasa.bg)...“.

*** И ЗА НЕ_ЗАОБИКОЛИМАТА, АДЕКВАТНО_КОМУНИКАТИВНА МАКСИМА НА ЖИВИЯ_ЖИВОТ:

- КОГАТО БИТУВАШ МЕЖДУ ХИЩНИЦИ?!... ТИ ТРЯБВА ДА БЪДЕШ – ХИЩНИК!...

- КОГАТО ОБЩУВАШ С ВЪЛЦИ – ТИ ТРЯБВА ДА... ВИЕШ КАТО ВЪЛК?!...

- 3 ): МАКСИМА: Само фатално, интелектуално НЕ_ЗРЯЩ субект (виж: "Дарина Сарелска: Ще заведа дело за клевета срещу Васил Иванов"; https://dariknews.bg/novini/bylgariia/darina-sarelska-shte-zaveda-delo-z...), може да си позволи, да заплашва ПУБЛИЧНО (вариант на престъпното деяние - рекет) със ... СЪДЕБЕН ПРОЦЕС?!...

*** Процес, чиято социална потенция - нормативно_справедливата резултатност (ефективната, репресивна справедливост), изцяло е разположена в Неговото (на конкретния Наказателно_правен, съдебен процес) СЪСТЕЗАТЕЛНО НАЧАЛО ?!...

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"