19 Март 2024вторник06:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Удари първият звънец на 44-то Народно събрание

Тома Томов призова депутатите да затворят очи и да погледнат със сърцата си

/ брой: 76

автор:Юлия Кулинска

visibility 23

Първият звънец на 44-то Народно събрание удари вчера. По традиция депутатите преминаха по червен килим през парадния вход на парламента, посрещнати чинно от гвардейската рота. Най-възрастният депутат, журналистът Тома Томов от "БСП за България, откри първото заседание. Тържествената среща на народните избраници започна с кворум от 234 души. На събитието присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, патриарх Неофит, дипломати, гости и представители на религиозните общности в България.
Затворете очите си и погледнете със сърцата си, обърна се с емоционално слово към депутатите Тома Томов. Той ги призова да си представят Българското възраждане и революционерите ни.(Целият текст на словото на стр. 13.)
Депутатите положиха клетва, както е предвидено в конституцията, след което в залата прозвучаха химните на България и на ЕС.
Основен акцент в речите на председателите на парламентарните групи бе желанието България да работи за силна и обединена Европа. ГЕРБ даде заявка за пълен управленски мандат. Цветан Цветанов заяви, че партията му ще се оттегли от властта, ако управленската формула доведе страната до застой. Той изрази надежда за политическо съгласие по националните приоритети, сред които е и съдебната реформа. Сред основните цели той изброи борбата с корупцията, повишаването на стандарта на живот, образованието, здравеопазването и националната сигурност.
"Ние сме опозиция и алтернатива на ГЕРБ. Близо 1 милион българи вярват, че БСП носи промяната. Няма да ви предадем. Но има интереси и над партийните", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя даде за пример вземането на мерки за подобряване на демографската ситуация в страната. (Пълният текст на речта на стр. 11)
Словото на Валери Симеонов от "Обединени патриоти" почти приспа депутатите, но думите му, че коалицията му "ще засили ролята на профилактиката и изследванията на всички граждани - да се взима кръв, урина и ЕКГ", предизвика бурен смях в залата. Симеонов погледна строго колегите си и попита: "Какво лошо има да съм конкретен, все пак казвам какво обещавам на хората?"
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова България да се раздели с тежкото политическо наследство на разединението и омразата и да върви към създаване на мнозинство на основата на споделени ценности. Той честити Великден на всички християни и подчерта, че религията може да стане средство за постигане на мир. Карадайъ настоя страната да потвърди привързаността си към евроатлантическите ценности. Стратегията на ДПС се нарича "обединителен патриотизъм", обясни той.
Председателят на "Воля" Веселин Марешки развесели депутатите, заявявайки, че са му написали слово, което било много по-хубаво от тези на другите, но нямало да го прочете. Аз също мога да кажа, че понеже оградата не е ефективна, ще я надстроим с два метра, преди да замразим депутатските заплати, ще ги намалим наполовина, и какво от това, обърна се към залата той. Марешки обясни, че партията му ще работи за създаване на правителство, което ще е "в пъти по-ефективно от всички правителства досега".
След официалните слова депутатите избраха Димитър Главчев от ГЕРБ за председател на НС със 157 гласа "за", без против и 81 "въздържали се". Единодушно бяха гласувани и петимата негови заместници. Това са Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от "БСП за България", Явор Нотев от "Обединени патриоти", д-р Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки от "Воля". Номинацията на бизнесмена предизвика бурен смях в кулоарите. Вярвам, че ключовата дума в работата на това Народно събрание ще бъде обединението, заяви Главчев след избора.
След края на първото заседание Волен Сидеров, който имаше вчера рожден ден, се пошегува, че заради президента Радев, който е насрочил свикването на парламента на 19 април, трябва да черпи 240 души.


Герджиков и патриарх Неофит пожелаха успех на депутатите

Тонът в първото заседание бе конструктивен и дано да се запази такъв до края, коментира пред журналисти служебният премиер Огнян Герджиков след първото заседание на новия парламент. Той пожела успех на народните представители. Герджиков не скри, че две неща са му направили лошо впечатление - че в парламента има малко жени и малко юристи. Дано тези недостатъци бъдат преодолени от общата воля наистина парламентът да работи така, както трябва, във вече немалката история на съвременния парламентаризъм в България, подчерта Герджиков.
Българският патриарх Неофит също пожела на народните избраници още успех и напредък. Нека да обичат българския народ и да работят за България, призова той.


Снимка Благовеста Цветкова

Нека намерим разум и аргументи да решаваме заедно въпросите за съществуването ни като народ, за националния суверенитет и сигурност и за европейското ни бъдеще, призова Корнелия Нинова

 

Премахнете плоския данък

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 51

Финансовият министър се сравни с Иван Асен II

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 51

Лихварството не е престъпление

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 51

Нов лиценз за площадката на АЕЦ "Козлодуй" 2

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 51

Моряците от "Руен" се прибират до 15 дни

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

Вучич алармира за сърбите в Косово

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 51

Лейбъристи избраха чернокож за лидер

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 51

Накратко

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 51

Едно към едно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 357

/ брой: 51

Програмирано лицемерие

visibility 354

/ брой: 51

Новият Наполеон

visibility 343

/ брой: 51

Мисията на патриарх Неофит трябва да продължи!

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ