29 Март 2024петък08:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Цигуларят Марио Хосен открива Оперния фестивал под тепетата

Античният театър в Пловдив става сцена на митична модерна приказка, вдъхновена от Орфей

/ брой: 77

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 36

Месец юни ще донесе на българските почитатели на класическата музика необикновено преживяване. GermiArt & Entertainment и Държавната опера в Пловдив представят "Орфей и Паганини" - концерт-спектакъл, в който класиката среща мита, а модерното - античния дух. Резултатът е майсторски концерт-спектакъл, вдъхновен от тракийския герой Орфей и съвременния виртуоз Паганини, който ще се състои на 10 юни в Античния театър в Пловдив с главно действащо лице "Българския Паганини" - виртуозния цигулар Марио Хосен.
Спектакълът ще открие вече традиционния Оперен фестивал в Пловдив "Opera Open 2017". Ще включва внимателно подбрани композиции, които проследяват музикалната следа за легендарния Орфей в класически произведения като оперите "Орфей" на Монтеверди, "Орфей и Евридика" на Глук, "Орфей в ада" на Офенбах и "Орфически танци" на Арнаудов.
Богатата програма, перфектно съчетана с новаторска мултимедия, впечатляващ драматургичен подход, оркестър, хор и балет, ще бъде майсторски изпълнена от международен звезден състав начело с Марио Хосен. В "Орфей и Паганини" участие ще вземат още Aрена ди Верона квартет, Мишел Деньов, който свири на кристален орган, мецосопраното Никол Брандолино - една от младите надежди на Ла Скала, оркестърът и хорът на Пловдивската опера. Диригент на спектакъла, вдъхновен от романтичната история на Орфей и Евридика и влиянието й върху музиката на италианския романтизъм, е Жан Ферандис.
Безспорно най-подходящата сцена за събитието е пловдивският Античен театър, адаптиран за съвременно изкуство и едновременно с това носещ духа на отминали времена. Той посреща световните и родните артисти за магическия спектакъл на 10 юни като част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019. Събитието се осъществява с подкрепата на УниКредит Булбанк и с медийната подкрепа на Класик FM и Джаз FM радио.
Билети се продават през Eventim.bg и на касите на Държавната опера в Пловдив.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ