16 Април 2024вторник09:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Роман

Мишел Бюси разказва така, както художник рисува картина

/ брой: 77

автор:Дума

visibility 891

"Черните лилии" е криминалният роман, с който Мишел Бюси се завръща на българския пазар след големия успех на "Без теб" (и двете са издания на "Ентусиаст" в превод на Силвия Колева). Писателят не само озаглавява историята си с името на една от най-мистериозните картини на Клод Моне, но и развива действието й в селцето Живерни, Северна Нормандия, където художникът твори през последните години от живота си. Бюси разгръща нелинейната си творба на фона на красивите описания на китното селце. В градините, в които художникът е рисувал своите водни лилии, е пълно с гости. Но когато туристите си заминат, случайният посетител вижда тъмната страна на това иначе спокойно място.
Историята започва с бруталното убийство на Жером Морвал, чиято страст към картините на великия художник се конкурира единствено със страстта му към жените. В джоба му е открита картичка за рожден ден с необичаен надпис: "Съгласен съм мечтите със закон да станат престъпление."
В окото на бурята се оказват три жени: малко момиче, надарено с дарбата да рисува, изкусителна учителка, която мечтае за любов и крои планове за бягство, и възрастна дама с очи на бухал, която наблюдава и знае всичко. И, разбира се, една унищожителна страст, която слага началото на поредица от престъпления. В Живерни всеки е енигма и всеки пази своята тайна, а драматичните истории разпръсват илюзиите и съживяват раните от миналото.
Способността на Мишел Бюси да разказва така, както художник рисува картината си - с малки драсвания на четката, които в крайна сметка оформят красив, драматичен пейзаж, неслучайно му спечелва милиони почитатели по света. Всеки от тях може да намери себе си в криминалния сюжет с любовни нюанси на френския писател. Майсторски заплетената история донася на автора над шест френски и франкофонски награди, сред които и приза "Гюстав Флобер" на Асоциацията на нормандските писатели.
Мишел Бюси е политолог и автор на криминални романи. Той е на второ място по продажби във Франция за 2016 г. според престижната класация на сп. "Фигаро". Започва да пише романи през 90-те години на миналия век. Темата на първия му роман е десантът в Нормандия, но той е отказан от издателите, на които авторът го предлага. Продължава с писането на новели, сценарии, които обаче не стигат до публикуване. Едва 10 години по-късно Бюси отново се връща към идеята за роман, провокиран от свое пътуване до Рим, по време на бума на книгата на Дан Браун "Шифърът на Леонардо". През 2006 г. той издава при малък провинциален издател в скромен тираж полицейския роман "Кодът Люпен", който до момента има 8 издания. Необходими са още няколко години, за да може и следващите му романи - "Смърт край Сена" и "Черните лилии", да постигнат успех и да увеличат продажбите си.

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 435

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 427

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 410

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 412

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ