Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Април 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Неделник

Книги

Роман

Мишел Бюси разказва така, както художник рисува картина

Дума

21. Април 2017 , брой: 77   380   0"Черните лилии" е криминалният роман, с който Мишел Бюси се завръща на българския пазар след големия успех на "Без теб" (и двете са издания на "Ентусиаст" в превод на Силвия Колева). Писателят не само озаглавява историята си с името на една от най-мистериозните картини на Клод Моне, но и развива действието й в селцето Живерни, Северна Нормандия, където художникът твори през последните години от живота си. Бюси разгръща нелинейната си творба на фона на красивите описания на китното селце. В градините, в които художникът е рисувал своите водни лилии, е пълно с гости. Но когато туристите си заминат, случайният посетител вижда тъмната страна на това иначе спокойно място.
Историята започва с бруталното убийство на Жером Морвал, чиято страст към картините на великия художник се конкурира единствено със страстта му към жените. В джоба му е открита картичка за рожден ден с необичаен надпис: "Съгласен съм мечтите със закон да станат престъпление."
В окото на бурята се оказват три жени: малко момиче, надарено с дарбата да рисува, изкусителна учителка, която мечтае за любов и крои планове за бягство, и възрастна дама с очи на бухал, която наблюдава и знае всичко. И, разбира се, една унищожителна страст, която слага началото на поредица от престъпления. В Живерни всеки е енигма и всеки пази своята тайна, а драматичните истории разпръсват илюзиите и съживяват раните от миналото.
Способността на Мишел Бюси да разказва така, както художник рисува картината си - с малки драсвания на четката, които в крайна сметка оформят красив, драматичен пейзаж, неслучайно му спечелва милиони почитатели по света. Всеки от тях може да намери себе си в криминалния сюжет с любовни нюанси на френския писател. Майсторски заплетената история донася на автора над шест френски и франкофонски награди, сред които и приза "Гюстав Флобер" на Асоциацията на нормандските писатели.
Мишел Бюси е политолог и автор на криминални романи. Той е на второ място по продажби във Франция за 2016 г. според престижната класация на сп. "Фигаро". Започва да пише романи през 90-те години на миналия век. Темата на първия му роман е десантът в Нормандия, но той е отказан от издателите, на които авторът го предлага. Продължава с писането на новели, сценарии, които обаче не стигат до публикуване. Едва 10 години по-късно Бюси отново се връща към идеята за роман, провокиран от свое пътуване до Рим, по време на бума на книгата на Дан Браун "Шифърът на Леонардо". През 2006 г. той издава при малък провинциален издател в скромен тираж полицейския роман "Кодът Люпен", който до момента има 8 издания. Необходими са още няколко години, за да може и следващите му романи - "Смърт край Сена" и "Черните лилии", да постигнат успех и да увеличат продажбите си.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"