29 Март 2024петък11:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Недостигът на желязо в кръвта води до здравословни проблеми

Малокръвието повишава риска от сърдечносъдови заболявания

/ брой: 77

автор:Аида Паникян

visibility 14194

Желязото е съществена съставна част от хемоглобина в кръвта и е необходимо на организма не само за да транспортира кислорода, но и за снабдяване на клетките с енергия и за силна имунна система.
Дефицитът на желязо в кръвта е често срещано състояние. Една от 10 жени в детеродна възраст има подобен здравен проблем, но повечето не  подозират, твърдят лекари. Причината е, че дамите се нуждаят от повече желязо в сравнение с мъжете. По време на месечния си цикъл те губят желязо, обяснява Ханс-Хелмут Мартин, дипломиран експерт по хранене и представител на Независимото сдружение за здравна консултация в Германия.

Препоръчваната дневна доза

желязо за жените от 19 до 50 г. е 15 мг, а за мъжете - 10 мг. По време на бременността нуждите нарастват двойно. Докато жената кърми, също има повишена нужда от желязо - до 20 мг дневно.
Проблемът с дефицита на желязо може лесно да бъде изяснен с кръвен тест. Това преценява лекар, ако са налице някои симптоми като хронична умора, отпадналост, мускулна слабост, световъртеж, главоболие, бледа кожа, ноктите се цепят, има по-изразен косопад и най-вече ако резултатите от пълната кръвна картина (ПКК) показват нисък хемоглобин или хематокрит. Симптомите се появяват, тъй като недостигът на желязо пречи на доброто снабдяване на тялото с кислород. В зависимост от резултатите от кръвния тест и причините за железния дефицит се назначава съответното лечение. То е съпроводено от храна, богата на желязо. Връщането към нормалните нива може да продължи с месеци, тъй като организмът може да усвоява желязо само в много малки количества - общо запасите му са от 3-4 грама.
Медицината обяснява по-честите прояви на желязодефицит при жените със загубата на повече кръв при по-дълъг и по-обилен менструален цикъл. Затова прeпоръчителната доза желязо за дамите е около 15 мг. То се съдържа в месото, варивата и пълнозърнестите продукти. Бременните и кърмачките трябва да са по-внимателни с храненето, защото имат двойни нужди от желязо в сравнение с нормалното. Язвички в стомаха и червата както и кръводаряване също

могат да провокират недостиг

на желязо. То е възможно да се дължи още на сериозна кръвозагуба при операция или раждане, често кръводаряване или смущения в обмяната на желязото. При възрастните причината може да е незабелязана до момента на кървене в стомашно-чревния тракт. Това кървене може да е отчасти като страничен ефект от честия прием на обезболяващи медикаменти или лекарства за регулиране на обмяната на мазнините (срещу висок холестерол и триглицериди). Понякога недостиг на желязо се появява и заради вегетариански режим на хранене или небалансирана диета. При дефицит на желязо в кръвта може да се стигне до малокръвие, което повишава риска от сърдечносъдови заболявания, твърдят учени.
Жените консумират около два пъти по-малко месо от мъжете, доказва проучване в Германия. Те ядат средно около 600 г седмично. Месото е

ценен източник

на необходимото за организма желязо. Съдържащото се в него Хем-желязо се усвоява много добре, уточнява експертът Мартин. За сравнение - желязото от месото се усвоява на 20%, докато това от растителни продукти едва 5 до 10%. Причината е, че желязото от растенията трябва първо да премине през определени химични процеси, преди да се усвои и да попадне в кръвта. Проучвания в Германия сочат, че



вегетарианците

не страдат по-често от желязодефицитна анемия в сравнение с хората, които редовно ядат месо. При вегетарианците обаче организмът посяга на собствените запаси от желязо, когато не получава достатъчно от растителната храна.
Независимо дали човек е вегетарианец или не, важна е правилната комбинация от храни. Например витамин С повишава процента на усвояване на желязото в червата. Затова е добре да се комбинират пълнозърнести продукти, които съдържат желязо, с плодове и зеленчуци. Например каша от овесени ядки с малини, къпини или боровинки (може да се ползват и замразени) да се приготвя заедно с просо и чушки. Става и просто да добавите чаша прясно изцеден портокалов сок към яденето.
Освен месото други добри източници на желязо са пшеницата, просото и овесът, а също лещата и грахът. С оглед набавянето на достатъчно желязо е добре да ядем поне 2-3 пъти седмично най-малко по 100 г месо.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ