Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юли 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Пегас

Изложба

Историята на Народния "оживява" в костюми

Дума

21. Април 2017 , брой: 77   237   0Народният театър "Иван Вазов" ще отвори част от изключително богатия си архив, за да разкрие някои от най-любопитните артефакти, свързани с неговата история. Фоайето на Първи балкон става истински музей на миналото на първата ни сцена.
Всеки, който посети представление, ще има възможност да се докосне до емблематични спомени от историята на театъра и да научи малко известни факти. Експозицията ще бъде постоянна и ще бъде допълвана.
Част от изложбата са репликите на едни от най-известните портрети, които красят сградата  вътре - на патрона на театъра Иван Вазов, рисуван от П. Морозов през 1920 г., на В. Кирков в ролята на Хамлет, дело на Д. Гюдженов от 1931 г., на К. Кисимов в ролята на Подкальосин ("Женитба" от Гогол), рисувана от Ив. Табаков, 60-те г., на Яворов от Цено Тодоров, 1914 г.
Гостите могат да видят оригинални дрехи. Сред тях са костюмът на Сава Огнянов от "Укротяване на опърничавата" на Шекспир (реж. Сава Огнянов, 1912), на В. Кирков от "Коварство и любов" на Фридрих Шилер (реж. Павел П. Ивановски, 1914), на Олга Кирчева от "В полите на Витоша" на Яворов (реж. Стефан Сърчаджиев, 1956). В специални витрини са изложени писмото на Вазов (ръкопис) до актьора Атанас Кирчев по повод постановката на "Борислав", чиято премиера е през 1909 г.
 

 

 

Пегас

 • От редактора
  21. Юли 2017 141
  211
  0

  Името на Никола Вапцаров стои редом с това на Ботев и Вазов в съкровищницата на нашата литература. Но той е и от малкото ни поети със световна известност: поезията му е преведена на над 90 езика.
  През 1979 година с Указ на Държавния съвет на НР България е учредена Международна литературна награда "Никола Вапцаров". Нейни носители са световноизвестни имена: Иняцио Бутита от...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"