Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Май 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Книги извън времето и пространството, или памет от миналото и бъдещето

Вече над две десетилетия на 23 април светът отбелязва специален празник, чиято цел е да се покаже уважение към авторите и към онези, които имат значим принос към социалния и културния прогрес на човечеството

Альона Нейкова

21. Април 2017 , брой: 77   1406   0



Датата 23 април е знакова за световната литература. На този ден през 1616 г. се прекъсва земният път на бащата на "Дон Кихот" Мигел де Сервантес, на един от най-видните драматурзи в световната история Уилям Шекспир и на изтъкнатия перуански мислител Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е и рожденият ден на известния с историческите си романи френски автор Морис Дрюон, на носителя на Нобелова награда за литература през 1955 г. исландеца Халдоур Лакснес, на колумбийския литератор Мануел Мехиа Валехо, на написалия над 38 тома съчинения каталунски журналист Джозеп Пла... От 1995 г. с решение на провелата се в Париж Генерална конференция на ЮНЕСКО 23 април е обявен за Световен ден на книгите и авторското право. Целта е на този празник, посветен на всички четящи и пишещи, да се покаже уважение към авторите и към онези, които имат значим принос към социалния и културния прогрес на човечеството. Също така смисълът на честванията е да се акцентира върху непреходното значение на литературата и да се популяризира четенето, книгоиздаването и авторското право.

Една от главните мисии на книгите е да вдъхновяват и стимулират към творчество, към развитие, към добри дела дори. Някои от изданията обаче имат и допълнителна функция - да учудват! И хората, които си мислят, че определящо е съдържанието, облечено в корица, брой страници и илюстрации, ще бъдат доста изненадани. Особено, ако имат търпението да разберат за съществуването на доста нетипични екземпляри.
Миниатюрна, ръчно направена книга с рисунки сама по себе си предизвиква възторг, но когато и формата й е кръгла, тя наистина заслужава специално внимание. Диаметърът на уникалното издание от 1480 г. с цели 266 страници е около 9 см. Впечатляващо, нали? Но това не е всичко. Дебелината на това необичайно произведение е едва 3 см, затваря се с изящни закопчалки и е украсено със сложни гравюри. Също така неизвестният белгийски художник не само се е трудил върху оформлението на книгата, но е и добавил 30 уникални главни букви, с които започва всеки раздел в тази християнска богослужебна книга на латински и френски език.
Само век по-късно се появява издание, чийто формат е доста по-удобен за четене. Самата книга, създадена през 1589 г., впечатлява с приспособлението за носене. Закача се върху колана или направо на кръста, като по този начин човекът може да я чете при всякакви условия и обстоятелства, без да се налага да я сваля от себе си. Истинско въплъщение на мечтата на всеки книгоман!

Сиамски близнаци - така наричат изданията с необичайната корица "дозадо", която позволява да се обединят две тематично свързани томчета. Най-често такава техника се използва при издаването на Стария и Новия завет като една книга. Сложна вариация на този подход е представена в уникален екземпляр от ХVI век. Любопитното е, че този алманах може да се чете по шест различни начина. Отново е използвана корица тип "дозадо", но вътре са вече няколко произведения, всяко от които има собствено резе.

Книга с дръжка радва ценители през 17-о столетие. Подобното на древно огледалце издание е предназначено за деца, съдържа букви от азбуката и няколко лесни текста като за първо четене. Специалното приспособление за ръцете е направено с цел на невръстните почитатели на словото да им е по-удобно не само да хващат, но и да вдигат книгата. Работата е там, че по онова време томчетата са доста по-тежки от съвременните, понеже страниците им са покрити с тънък предпазен слой, който цели да съхрани за по-дълго целостта на книгата, ако случайно бъде изпусната или пипната с немного чисти ръце.

За прародител на днешните електронни четци се смята уникално издание от 1949 г., което работи с помощта на ток и сгъстен въздух. Това творение е ярка илюстрация какво би било, ако рийдърите или киндълите приличат повече на хартиени томчета, а не на таблети. Уникалната книга е създадена от испанската писателка и учителка Анжела Руиз Роблес. В устройството не само може да се слагат капсули с различни текстове, но дори и да се увеличават отделни фрагменти. Авторката на джаджата дори планира към механизма да се добавят звуци, калкулатор и лампа за четене.

Немска студентка пък измисля необичайна книга с хипервръзки на конци. Създава я в рамките на дипломната си работа и я кръщава "Мисли на сънищата". Чудният сборник всъщност съдържа научни, философски и поетични текстове, свързани помежду си с конци в различен цвят. Според създателката на уникалното томче "книгата е конструирана като модел на сънищата за сънищата", а тънките връвчици нагледно демонстрират вероятността от безкрайното объркване и заплитане.

Хартиената книга с интернет се появява през 2010 г. като живо доказателство, че и класическите томчета имат своето бъдеще в свят, подчинен на прогреса на технологиите. Приспособлението, наречено blink (от английските думи book - книга, и link - връзка, препратка), е напечатано с помощта на токопроводящо мастило, образуващо подобие на копчета. По този начин читателят може да натисне каквато и да било дума в текста, а пръстът затваря веригата и изпраща сигнал до близкия компютър чрез Bluetooth. И това е. Машината намира маркираното, обяснява го, превежда и дори показва подходящи изображения.

Времето преди няколко години явно е най-плодотворно за създаването на уникални книги. През същата 2010 г. в Унгария се ражда най-голямото издание в света с височина над 4 метра, широчина (в отворена позиция) около 7 метра и тегло 1452 кг.

Томче, което може да се изгори, всъщност е великолепна концептуална препратка към прочутия научнофантастичен роман на Рей Бредбъри "451 градуса по Фаренхайт". Съвременният вариант на известната антиутопия прилича на голяма кибритена кутия и дори има място за използване на драснипалниклечицата (по Иван Богоров), която се мъдри като част от заглавието. Съгласете се, много креативен маркетингов подход за роман, описващ тоталитарно общество, където книгите са забранени и подлежат на аутодафе. И доста ярък символ за времето, когато нерядко литературни произведения биват погълнати от огъня на невежеството.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"