Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Живот

Безплатни прожекции на документални филми

Дума

21. Април 2017 , брой: 77   338   016 европейски документални филма от 8 държави с над 100 прожекции в България ще бъдат излъчени от днес, 21 април, до края на годината напълно безплатно за широката публика. Проявите са в рамките на КинеДок - платформа за показ на документални филми извън кинозалите, съобщиха организаторите на събитието у нас "Активист 38".
Стилово и тематично различни, авторските филми са селектирани от международно жури и разказват историите на днешния ден, за хората и местата, за малките случки и големите процеси.  По-голямата част от тях са в програмите на най-големите европейски фестивали и носители на редица награди. Целта на платформата е да приобщи и запознае максимално голям брой публика с най-доброто от европейското документално кино, което предизвиква обществена дискусия.
Международната европейска платформа КинеДок, чието трето издание през 2017-а ще се проведе в 8 държави от Централна и Източна Европа, сред които и България, е популярна с концепцията си прожекциите да се случват извън киносалоните, на нестандартни места като мазета, барове, подземия, пивоварни, църкви. Освен у нас, 16-те филма в селекцията т.г. ще бъдат показани и в Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Норвегия.
Освен в София, до края на юни документалните филми ще гостуват в Пловдив, Варна и Велико Търново. След това, до края на годината, за първи път в България експериментално платформата ще остане отворена за нови пространства по инициатива на публиката.


Откриването на българското издание е днес, 21 април, от 19,30 ч. с прожекцията на полския филм "Кралицата на тишината" в столичния ъндърграунд клуб Maze (ул. "Христо Белчев" 1)

 

 

Живот

  • Парична награда в размер 10 000 лева очаква победителя в инициативата
    21. Септември 2017 185
    47
    0

    Кулинарно предизвикателство към всички българи отправят шеф Иван Манчев и шеф Таньо Шишков, които търсят най-вкусната домашна рецепта. Освен описанието на ястието, което трябва да носи емоцията от детството или скъпи спомени, необходимо е да се изпрати и свързаната с тази храна семейна история, любопитна легенда или вълнуващ разказ. Победителят ще...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"