Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Април 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

Култура

Атила като римски възпитаник представят в Софийската опера

Дума

21. Април 2017 , брой: 77   124   0Атила - и като римски възпитаник, не само като хунски вожд, представят в Софийската опера и балет в едноименното произведение на Верди днес, утре и на 23 април. "Предпочитам да играя Атила повече като римски възпитаник. Докато е бил в Рим (поканен там, за да бъдат открити слабостите му и после да бъде победен), той научава много неща, които след завръщането си въвежда в своите земи - например строи римски терми", обяви басът Светозар Рангелов, който се редува в партията с Петър Бучков. Всеки властолюбив, амбициозен човек, който се стреми към успеха, "краде", учи се - както чираците "открадват" занаята от майстора", каза артистът.
Според режисьорката Юлия Кръстева раздвоени са и останалите главни герои, това е заложено в драматургията и в музиката. Екипът също акцентира на характерите, на личните драми на персонажите. Между чувствата и дълга се колебаят и Одабела, и Ецио (Бисер Георгиев, Нико Исаков), и Форесто (Даниел Дамянов, Калуди Калудов, когото ще гледаме в спектакъла на 22 април).
Партията вече са пели в спектаклите на открито на Царевец - през 2011 г., и на фестивала "Опера в парка" - през 2012 г. Баясгалан Дашням и Радостина Николаева. Сега ще ги видим отново в тази роля. Сред останалите участници са Пламен Папазиков, Димитър Станчев, Нико Исаков. Сценографията е на Борис Стойнов, костюмите - на Любомир Йорданов. Диригент е Велизар Генчев.

Снимка НОБ
Сцена от "Атила"

 

 

 

Култура

  • Носителят на наградата "Стоян Камбарев" ще бъде обявен на церемония на 24 април в "Театро"
    21. Април 2017 77
    127
    0

    Кулминацията на успешната творческа годишна работа на фондация "Стоян Камбарев" е на 24 април от 19 ч., когато за осма поредна година ще се състои официалната церемония за връчване на наградата за полет в изкуството, като за първи път събитието ще гостува на сцената на "Театро" в София (ул. "Върбица" 12). Мария Илиева и...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"