28 Март 2024четвъртък17:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медии

АБРО призова за запазване авторитета на журналистите

Йезуитски и без споменаване на имена организацията защити Нова и БТВ

/ брой: 77

автор:Павлета Давидова

visibility 34

Скандалът, породен от обвиненията на Васил Иванов и Слави Трифонов за цензура в Нова телевизия и БТВ, предизвика и реакция от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО. Те обаче се концентрираха повече върху поведението на Иванов и атаките му срещу медиите, както и нерегламентираните записи на негови колеги. Никъде в позицията на АБРО обаче не се споменават имена на медии или журналисти, но поводът за коментара им определено личи. Взаимоотношенията между медиите, както и между медиите и медийните професионалисти, работещи в тях, трябва да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция, с цел запазване на авторитета на професията, започва текстът.
АБРО припомня, че според Закона за радиото и телевизията доставчикът на медийни услуги в лицето на своя ръководен екип носи редакционната отговорност и упражнява ефективен контрол върху избора на съдържанието на програмата. Първо и основно правило от Етичния кодекс е задължението за точност, допълват те. АБРО уточнява, че целта е обществото да получи точна и проверена информация, да възпрепятства преднамереното скриване или изопачаване на факти, както и да се разграничават фактите от коментарите и предположенията. Те припомнят, че Етичният кодекс задължава да проверяваме информацията преди нейното оповестяване, да се стремим да представяме разнообразни мнения и гледни точки.
"Отговорността, която медиите носят, е не само пред закона, но и пред доверието на зрителите. Тази отговорност, гарантирана от вътрешните процедури и стандарти за проверка, определя решенията на медиите и по отношение на съдържанието на програмата. Налагането на високи стандарти в работата на журналистите, проверката на точността на информацията, изискванията за дискусия по методите за събиране на информация, не може да бъде приравнено с цензура - тема, която е изключително важна за обществото и медийния пазар", заключват от АБВО и де факто застават на страната на Нова телевизия в спора й с Васил Иванов. Спазването на взаимно уважение, честна конкуренция, въздържане от увреждане на доброто име на колегите и запазване на авторитета на журналистическата професия, към което АБРО призовава.
ДУМА припомня, че Нова и БТВ са членове на АБРО. Такъв обаче е и телевизия БиТ, която излъчи скандалната пресконференция на Слави Трифонов и Иванов, в която една от най-големите медии у нас бе обвинена в цензура.



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ