29 Март 2024петък13:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Светът е малък

Парламентът е като апартамента

/ брой: 77

автор:Николай Коев

visibility 1922

Какво е родният парламент днес? На този въпрос всеки има свой отговор и най-важното - мисли се за прав. На крайната автобусна спирка на прогресивен столичен квартал, за дискусиите около която неведнъж съм ви разказвал, отново кипи дебат, възбуден от първия звънец на парламента. На пластмасова чаша кафе местното будно общество споделя, загърнато в якенца, не знам коя употреба, свои мисли, гарнирани с разкъсващи послания към детеродните органи (и не само) на новото народно представителство. В миговете за анализ обаче просветват интересни образи за сградата на жълтите павета и нейните нови и стари обитатели.
"Абе, бате, тия в Народното са като в нашия апартамент. Гледам ги на телевизора - младите и новите сурати си говорят на една страна, а дъртите - на друга. То и ние сме така. Младите окупираха хола - да им е широко, пък наша милост се гърчи в кухнята с малкия телевизор. Ама я им кажи нещо, надприказване няма, все те са прави и нещастни, че не сме им осигурили апартамент. Това да не ви е при социализма, викам. Ами като сте толкова умни и образовани, защо не се набутате и вие в гювеча при политиците. Я ги погледни, надошли провинциалисти, издокарали се, напарфюмирали се, кеф. А вие, уж образованите,  се гърчите за едно парно и чакате нашата пенсия. А те настъпват. И синът, вкупом с жена си, ме нападат. Не били виновни, че политиците били крадливи и загробили държавата, а пак аз виновен, че съм бил честен и съм възпитавал детето си само да се труди и да не пипа чуждото", споделя малко тъжен работник от някогашното "Кремиковци". И по традиция дава думата за реплика на бивш учител по история от столична гимназия.
"Леярю, ти хубаво говориш, и до голяма степен си прав. Аз обаче хората не ги деля на софиянци и провинциалисти, а на честни и мошеници. За съжаление още от 89-а държавата тръгна в грешна посока, с много корупция и кражби, национални предателства на политиците и практическа загуба на независимост. Сега вече е доста късно за оправяне, защото алчници и зависими от чужди интереси хора променят и досега нормалното ни историческо развитие и ни карат към пропаст и направо изчезване. Уж все ни европеизират и контролират докъде сме я докарали, а забравят, че ние, българите, сме дали много повече за европейската цивилизация, да не говорим за духовното развитие на континента. За съжаление дъщерята казва, че циганите са ни създали доста спорен образ в Европа, пък и много от нашите правят поразии. Аз, добре знаеш, не деля никого. Но тази мизерия тук пропъди много народ навън, а тук останаха хора с проблематична перспектива. А няма ли перспектива, братле, няма живот, няма раждаемост, няма България. И не ги е срам да ни лъжат с пенсиите. Може ли в една далеч по-малка и слаба Македония, в бомбардираната и извън ЕС Сърбия, та дори и в Албания и Косово да имат по-високи пенсии? Нямало пари! Вероятно не стигат, защото много се краде, безобразно се краде. Не съм оптимист, това е."
"Ти много знаеш, учителю, но малко прекаляваш. Какво са ти виновни политиците сега. Я погледни колко се строи, това да не е без пари. Аз Бойко го уважавам и гласувам за него, а Станишев не го дишам. Единият, казват, бил прост, а другият - изучен. Баш ми дреме. За мен е важно, че дъщерята и зетят се уредиха добре на служба и печелят. За празниците сега бяха с джипа в Гърция и ми донесоха тенекия с маслини. Много ги обичам, от онези - големите. Пък и ми помагат за парното и тока. Аз друго не искам. Бях добре при Тодор Живков, сега съм добре с ГЕРБ. Ние сега сме нещо като "активните борци" преди. Затова си гласувам за тях. Това е. Иначе малко ме е страх от мигрантите. Дано не тръгнат пак. Ама нашите, от ГЕРБ, де, нали направиха ограда, пък и били добре с първия човек в Турция, забравих му името. Та на това разчитам да ни опази", изтръгна от сърцето си млада пенсионерка с палаво килната оранжева баретка. Вероятно някакъв предупредителен сигнал, че все пак НИЕ сме от ГЕРБ.
"Гербаджийката да ме прощава - продумва намръщен безработен инженер. - Тя си гледа от своята камбанария, а не вижда как точно тези, които сега ще водят хорото в парламента, загробиха и ще погребат окончателно държавата. Те се интересуват само от комисионите и обогатяването си и хич не им дреме за хората. Обградили са се от яки фирми и монополисти и смучат ли смучат народеца нещастен. Вижте какво стана набързо с водата и парното. Затова не вярвам, че и този парламент ще изкара дълго. Не очаквам и хората на Каракачанов да издържат, защото ще възникнат спорове около вероятната антисоциална политика на новото правителство. Така че БСП-то да му мисли и да се готви за нови избори. Там има и нови хора, нови акъли, дано мислят умно и най-вече - за този народ мъченик, защото, макар и волски търпелив, и на него най-накрая ще му писне. Аз разчитам само на левите, това е!"
Такива мисли обменят хората от крайната спирка на краен софийски квартал. Поне на това имат право в непрестанно демократизиращата се България, която стои в очукания панелен апартамент с пробития покрив, дори и не прескъпо саниран.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 180

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 195

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ