25 Април 2024четвъртък01:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Квакане на жаби в социалното блато

Пак ни предлагат да работим до умирачка за без пари

/ брой: 77

автор:Ева Костова

visibility 1513

Придворни лъскачи веднага се пръкнаха на светло, дошла не дошла новата власт. Финансисът Хърсев например отсече: 70 години за пенсионирането на българина! Аргумент - нямало начин пенсионната система да се поддържа дълго време за сметка на бюджета. Той сега ли го откри!? Само дето не уточнява, че държавният бюджет сме ние, нашите данъци. Нашите данъци отиват за сегашните пенсионери. Къде отиват другите пари, питаме се вече доста време. Ако някой точно открие къде и колко са, получава Нобелова награда.
Хърсев провокира сигурно новия трус в тази сеизмична зона, наречена пенсионна трагедия по български. Тоя морна вода не е пил явно. Дали някой няма да предложи и по-висока възраст за пенсия, та да не останат живи да добутат до нея, тогава и клонът на пенсионното ще олекне... Хора като Хърсев ще задминат и Иван Костов, който сложи

голямата балтия на пенсиите

с мерзкото име реформа. После други корифеи я дореформираха и орязаха де що има - все с благородното намерение осигурителната система да се стабилизирала. Стабилизира се обаче мизерията. И още дълго ще се стабилизира. Затова да слагаме памперсите и да се молим да има работа. И да видим с очите си откъде новите ни вождове ще вземат милионите, за да индексират парите на всички възрастни. По-ясно е друго - те вече имат опит и на практика може да суспендират Кодекса за социално осигуряване и да не осъвременят от 1 юли т.г. дори и досегашните мизерни пари, заслужени за старост и стаж.
Управленската стратегия на ГЕРБ и патриотите уж предвижда увеличение на минималната пенсия до 200 лв. още през т.г. Но без индексиране на останалите. През следващите години двете политически формации предвиждат също икономически растеж и ръст на доходите. Но работата още отсега намирисва и напомня приказката: гладна кокошка просо сънува. Нищо, че сега пенсията за някои работещи е единственият доход, затова и бързат да се пенсионират. Други остават на работните си места, заплатата им обаче се намалява, което е противозаконно, но работодателите поставят въпроса ребром - или по-малко, или нищо, и наетият, ще не ще, се съгласява.
Когато хора като Хърсев започнат да си завират гагата където не им е работа, значи нещо се мъти, нещо ще става и почвата трябва да се опипа. Въпреки многото протести законотворците м.г. приеха предложението за ново увеличаване на възрастта за пенсиониране, защото било европейско изискване и българите се пенсионирали рано.
Да припомним - т.г. жените имат право на пенсия на възраст 61 г. и стаж от 35 г. и 4 м., мъжете - на 64-годишна възраст и стаж от 38 г. и 4 м. Възрастта за пенсия започна да расте през 2016 г. И при двете групи се вдига с 2 месеца спрямо нивата на миналата година. С 2 месеца от т.г. се вдига и нужният стаж за пенсия. Двата показателя ще растат плавно до достигане на 65 г. възраст и при мъжете, и при жените, и 37 г. стаж при жените срещу 40 г. - за мъжете. После ще расте според увеличаването на продължителността на живота. Сега средната продължителност на живота у нас има-няма 74 г., но мъжете живеят с близо 8 г. по-малко от жените...
Още при обсъжданията в парламента м.г. БСП предложи възрастта и стажът да останат без промяна с аргумента, че вдигането им на фона на ниската продължителност на живота ще тласне хората да крият доходи. И няма да се осигуряват, защото няма да доживеят до пенсия, особено болните. Тогава се чуха трезви гласове и за друго - че вдигането на възрастта и особено на стажа води до бум на инвалидните пенсии, защото това се оказва единственият начин за българи с дупки в осигурителната история да получат пенсия.
Зад привържениците на увеличената възраст за пенсия стоят

празните обещания


за по-високи пенсии... някога. Бившият социален министър от АБВ Ивайло Калфин се тупаше в гърдите, че реформата му ще направи след 12 години сегашната пенсия с 40% по-висока! Т.е. средната пенсия у нас след 12 години ще стане 420 лв. Сега средната пенсия в повечето страни на ЕС е около 1400 евро. Да се чудиш как при такава прекрасна реформа има емиграция... Темповете, с които се развива демографската криза у нас, ще доведат до намаляване на населението до 6,9 млн. през 2020 г. според песимистичните прогнози на НСИ. Две десетилетия по-късно, към 2040 г., ще сме се стопили до 6 млн. Откъде ще се вземат работещи, за да издържат пенсионерите? 
На този фон с идеята на Емил Хърсев дойде и мнението на асоциацията на едрия капитал в лицето на зам.-председателя й Добрин Иванов. Според него също не трябва да се мисли за повишаване на осигуровките на работещите, а за увеличаване на пенсионната възраст. Системата за отпускане на инвалидни пенсии също допуска манипулации и се нуждае от реформа. Дълго дискутираната тема за инвалидните пенсии, за които предишното НС не реши нищо определено, ще продължи и занапред да търси решение. Работодателите го дават с един замах - за да не им пипат печалбите, да се вземе от болните и да се даде на здравите. Казано с техните думи: ще настояват за нови мерки за преразглеждане на отпуснатите инвалидни пенсии, като голяма част от тях да отпаднат, а реализираната икономия да се пренасочи към бюджета на НОИ за повишаване пенсиите на останалите. Толкова.
Но и финансистът Хърсев, и хора от асоциацията не гъкват за предизборното обещание на ГЕРБ догодина да се преизчислят всички отпуснати след 2010 г. пенсии. По предварителни изчисления това ще струва около 1,5 млрд. лв. за всяка година. Никой досега не е казал как от бюджета ще се отделят тези средства, дали ще се прехвърлят от други пера, дали ще се вземат от излишъка, дали ще се "жертват" привилегии на елита и асфалт от магистрали, дали средствата ще дойдат от ръст в икономиката. Или пак ще са на гърба на данъкоплатеца, с намалени социални помощи за немощни и майки с деца, пенсионери, недочакали достойни старини... Дано опозицията в лицето на БСП пореже из корен подобни намерения на управляващите. Иначе - тежко и горко на оцелелите в социалното блато!


Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ