19 Март 2024вторник13:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ отказа на БСП да се преизчислят всички пенсии

Заплатите на народните представители трябва да бъдат замразени, заявиха социалистите

/ брой: 77

автор:Юлия Кулинска

visibility 18

ГЕРБ отказа предложението на БСП от 1 юли т.г. да се преизчислят всички пенсии. Според гласящия се пак да става финансов министър Владислав Горанов това не било в правомощията на НС, тъй като актуализация на бюджета може да предлага само правителството.
Коментарът на ГЕРБ дойде веднага след като от левицата настояха с промени в Кодекса за социално осигуряване парите за старост да се променят на базата на средния доход за 2013 г. Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев припомни, че последното преизчисляване е от 2008 г. при тройната коалиция. По думите му това е справедливост, която левицата е отстоявала по време на предизборната кампания. 1 млн. души ни подкрепиха на изборите и ние изпълняваме ангажиментите се към тях, уточни той. "Ако се приеме предложението ни, то ще доведе до намаляване на различията между т. нар. "стари" и новоотпуснатите пенсии, където разликата в размера за един и същи осигурителен стаж е огромна", поясни Стойнев. Той подчерта, че мярката наистина ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в изключително унижение в България.
От БСП подчертаха, че са направили и предварителна оценка на въздействието. "Пенсиите ще се увеличат различно в зависимост от годината на пенсиониране на конкретните граждани. За някои пенсии, които са преди 2000 г., увеличението се очаква да бъде около 20%. За тези, които са след този период, повишението ще бъде много по-малко, а за пенсиониралите се през последните години ще бъде най-малко. Преизчисляването ще струва 800 млн. лв. за една година", пресметна Стойнев.
  "За първи път има нов подход при представянето на законодателни инициативи. Ние предлагаме предварителна оценка на въздействието в 5 сфери. Това са основание за законодателна инициатива, заинтересовани групи, анализ на разходи и ползи, административна тежест и структурни промени, въздействие върху нормативната уредба",обяви Стойнев. Той призова всички партии да представят своите законодателни инициативи по този начин. 
Социалистите предлагат възнагражденията на депутатите в 44-ото НС да бъдат замразени към база декември 2016 г. Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев изтъкна, че управляващото мнозинство на ГЕРБ и патриотите обещават евентуално увеличение на доходите към края на мандата си. "Считаме за крайно неприемливо заплатите на депутатите да се актуализират на всеки 3 месеца. Най-малкото, което можем да направим, е с личен пример да изразим съпричастност към огромното мнозинство българи, които живеят под или около прага на бедността", обясни Бойчев.
Предложихме временна комисия за проучване случаите на неизплатени заплати, съобщи зам.-председателят на ПГ на ДБСП за БългарияУ Крум Зарков. Той поясни, че членовете й трябва да осигурят паритет и надпартийност на проблема. "Често говорим за надпартийност в международен план, но имаме нужда от някои решения, които също са надпартийни. Това са доходите и справедливостта при заплащането", подчерта Зарков.
По-рано омбудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров внесоха в НС законодателни мерки, свързани с жалби срещу работодатели, които не плащат заплати, осигуровки, извънреден труд и не изпълняват социалните си  ангажименти. "Предлагаме промени в 7 закона за решаване на проблема. Днес внасям конституционна жалба в КС срещу член от Кодекса на труда, който задължава работодателите при финансови затруднения да разплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения", обяви Манолова.

снимка Благовеста Цветкова

Преизчисляването на пенсиите ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в изключително унижение в България, категорични са социалистите
 

БСП призова за връщане на мандата

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 52

По-ниски сметки за парно в София за февруари

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 52

Декларация до 1 април - 5% отстъпка от данъка

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 52

Измами с мними служители на БНБ

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 52

Путин с рекордна победа на изборите

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 52

Косово настройва ЕС срещу себе си

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 52

Ердоган призован да остане президент

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 52

Накратко

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 52

Банален карнавал

автор:Александър Симов

visibility 93

/ брой: 52

Футбол в стаичка

автор:Марин Милашки

visibility 96

/ брой: 52

Нови правила с новите промени за шофьорските книжки

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 52

България загуби свой достоен син

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 52

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ