29 Март 2024петък08:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ина Вълчанова e лауреат на наградата на ЕС

"Камбаната" на Недялко Славов получи "Цветето на Хеликон"

/ брой: 78

автор:Дума

visibility 16

Европейската комисия обяви дванадесетте носители на наградата на ЕС за литература за 2017 г., сред които е българската писателка Ина Вълчанова с романа "Остров крах". С учредената през 2009 г. награда се отличават най-добрите новоизгряващи автори в Европа. Благодарение на нея се популяризира богатството на съвременната европейска художествена литература. Присъждането на отличието се организира от консорциум, включващ Европейската и Международната федерация на търговците на книги, Съвета на европейските писатели и Федерацията на европейските издатели, с подкрепата на ЕК. Наградата се дава на автори от всички държави, участващи в програмата за култура и творчество на ЕС "Творческа Европа", която включва и страни извън съюза.
Всички отличени автори получават по 5000 евро, но далеч по-важно е, че наградата  осигурява по-голяма международна видимост и е допълнителна реклама, включително на големи панаири на книгата в цяла Европа, информира news.bg.
В края на 2016 г. с романа "Камбаната" Недялко Славов спечели за втори пореден път литературната награда "Хеликон". Няколко месеца по-късно мнението на журито беше затвърдено и от читателите.
На тържествена церемония в столичната книжарница "Хеликон - Витоша" на 20 април по традиция беше връчено "Цветето на Хеликон". Най-продаваната книга за 2016 г. от дванадесетте, номинирани за наградата "Хеликон", е "Камбаната". За трети път в историята на наградите критическата оценка съвпада с тази на четящата аудитория.
    Недялко Славов не успя да получи лично наградата си, тъй като по това време беше в Шумен на представяне на "Камбаната". От името на автора "Цветето на Хеликон" взе писателят Румен Леонидов. Той определи романа като "безценен за съвременната европейска литература, защото засяга спасението на християнската цивилизация". В знак на уважение и благодарност Славов бе изпратил  писмо, което прочете Деси Добрева от ИК "Хермес".


Ина Вълчанова

Снимка БНР

Наградата и романът на Недялко Славов


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ