19 Март 2024вторник13:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Георги Гергов подаде оставка от ИБ на БСП

ГЕРБ и патриотите спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта, заяви Кoрнелия Нинова

/ брой: 78

автор:Юлия Кулинска

visibility 822

Георги Гергов подаде оставка от ИБ на БСП. Това стана на заседание на Националния съвет на партията в събота. По настояване на Георги Божинов и Михаил Миков дебатите за исканата от Корнелия Нинова оставка на Гергов бяха преместени от "разни" като втора част от първа точка, в която лидерът на БСП направи анализ на актуалната политическа обстановка и задачите пред левицата след изборите.
"По волята на избирателя останахме втора политическа сила в 44-то Народно събрание. Оставаме опозиция на бъдещото управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти", ако то бъде съставено", заяви Нинова. Тя поздрави депутатите, които започнали парламентарния сезон сериозно, аргументирано и в изпълнение на предизборната програма на БСП. 
След официалното изявление Нинова обяви, че с оглед на събитията от последните дни, които представляват обществен и медиен интерес и събуждат много въпроси към партията, предлага НС да освободи Гергов от Изпълнителното бюро. Тя изрази уважението си към него и уточни, че Гергов е партиен човек, че много години работи всеотдайно, но заради ситуацията, в която БСП е замесена индиректно, той трябва да напусне ръководството. Гергов е политическо лице като член на ИБ и не приемам за редно той да участва в подобни събития, обяви Нинова.
Припомняме, че ситуацията беше провокирана, след като Гергов отказа на Нинова в петък да се оттегли. Поводът бе посредничеството на бизнесмена за среща между собственика на "Овергаз" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.
След изявлението на Нинова заседанието беше обявено за закрито и медиите бяха помолени да напуснат. "Какво ми е нарушението, че съм пил кафе в моя офис с главния прокурор и Дончев? С какво съм нарушил устава на БСП? Аз битки извън тази зала няма да водя. Няма да си предам партията", каза Гергов от трибуната. Той обаче отказа да разкаже какво са си говорили двамата му гости, въпреки че това беше най-задаваният в залата въпрос. Нинова поясни, че два пъти го е помолила сам да си подаде оставката, но Гергов категорично отказал да го стори. Репликите между двамата отприщиха спорове и мнения и по вътрешнопартийни проблеми. Не липсваха и критики и лични нападки към Нинова. Янаки Стоилов настоя партията да се освободи от "някои" зависимости. Той призова Националният съвет да започне да изработва политики, а не само да бъде информиран за решенията на ИБ. Захари Захариев защити Гергов като политик и заяви, че всеки човек има добри и лоши страни. Той припомни, че Гергов е допринесъл много за избора на Нинова на лидерския пост. Според Димитър Дъбов и Ангел Найденов мотивите за освобождаването на бизнесмена са несериозни, но декларираха, че ще подкрепят искането на Нинова. Когато има обществен скандал, трябва да се говори за него, подчерта Юрий Асланов. Той изрази мнение, че опозиционният период е добър за БСП, за да бъде завършена промяната в нея. Михаил Миков призова депутатите социалисти да изработят по-ясни позиции по разходите за отбрана, по внесените от омбудсмана и КНСБ искания за промени в законодателството, касаещи неизплатените заплати, и по мажоритарния вот. Той призова Националният съвет да се концентрира върху политиките, а не "в прането на мръсно бельо без омекотител". Атанас Мерджанов настоя за трезво и спокойно обсъждане на проблемите в партията, а не да властват емоциите. Румен Овчаров коментира, че скандалът с Гергов показва съществуването на паралелната държава.
В отговор Нинова обобщи, че задкулисието наистина властва и че то е дебела стена, в която продължаваме да си блъскаме главите. Тя призна, че изборът на председател на БСП винаги е бил решаван от хора и групи с различни интереси, и подчерта, че именно затова е настояла председателят на партията да се избира пряко от всички нейни членове. По този начин ще отпаднат съмненията за зависимости, категорична е Нинова.
След дебатите изненадващо Гергов обяви, че подава оставка от ИБ. На излизане от залата той заплаши, че ще предостави на медиите запис, от който ще станат ясни договорки от конгреса.



Като опозиция бих искала да дадем нов стил в работата на парламента, да придадем нов морал да депутатите и да покажем друго отношение в правенето на политика, категорична е Нинова




Гергов не пожела да каже какво са си говорили Цацаров и Дончев в офиса му

снимки Благовеста Цветкова





Проф. Стефан Данаилов:
Лидерът на БСП превари неприятна история


Със своето решение да иска оставката на Георги Гергов Корнелия Нинова превари цялата тази история, която можеше да се случи в партията. Това коментира заместник-председателят на БСП проф. Стефан Данаилов. Според него така е трябвало да се постъпи. Ако Нинова не бе взела това решение, щеше да настане "Содомор и Годомор и стой, та гледай", подчерта Данаилов. По думите му Нинова трябва да продължи промяната, за което й трябва кураж и силна подкрепа. Той потвърди, че Гергов е искал да стане заместник-председател, а Нинова отказала. Ламбо призна, че за избора на Нинова на конгреса "са помогнали тоя, тоя и тоя и въз основа на това са искали разни работи". Той прогнозира, че евентуално гласуване в пленума е щяло да е по-лошо на Гергов.
Данаилов припомни изказването си на конгреса, на който Нинова беше избрана, с което я предупреди да внимава с този състав на Националния съвет. "Неприятна случка, но не може да продължава така. Първо, когато си поел ангажимент да бъдеш член на ИБ, то не е случайна работа. Всеки трябва да се замисли кой е, има ли някакви морални устои, защото всичко се отразява на партията", каза проф. Данаилов. Той отбеляза, че много хора са го питали във Варна, след като БСП се бори с паралелната държава, в редиците й има ли такива хора. "Аз казвам, че има. Няма начин да няма", обясни Данаилов, но отрече, че Гергов е такъв.



НС прие правила за избор на областни съвети

НС на БСП прие правила за реда и начина на изграждане на областните съвети на партията, които са приведени в съответствие с промяната в устава. В тях е регламентирано как се избират и делегират членовете им. Депутатите могат да бъдат в състава само на един областен съвет. Председателите им могат може да се избират за не повече от два мандата.
Нинова отново обяви, че в най-скоро време ще направи персонални промени в ИБ на БСП. На мястото на част от социалистите, които са избрани за депутати, ще бъдат предложени нови лица. Нинова подчерта, че целта е да се разшири кръгът от хора, които са ангажирани с партийна дейност. За да не се къса връзката в парламентарната група, някои от сегашните членове на ръководството ще запазят постовете си. Въпpеки че по ycтав няма забpана и текcтът за неcъвмеcтимоcт на поcтовете е за шефовете на облаcтни, общинcки и pайонни cтpyктypи, Нинова е pешена да пpодължи c пpомените и обновлението в паpтията.
В момента членовете на ИБ, оcвен лидеpкaта, cа 15. Девет от 16-те членове на ИБ бяха водачи на листи и са избрани за депутати. Това са: Александър Симов, Валери Жаблянов, Весела Лечева, Драгомир Стойнев, Иван Ченчев, Кирил Добрев, Крум Зарков, Стефан Данаилов и Стоян Мирчев. Всички те вече се заклеха като депутати.
На заседанието на НС стана ясно, че социалистите по традиция ще отбележат Международния ден на труда и празника на вестник ДУМА и на левия печат с митинг шествие. Той ще премине под наслов "Справедливи доходи, справедливи заплати".    

Курумбашев предложи промени в ИК заради дублирането на номерата

Евродепутатът Петър Курумбашев предложи БСП да излезе с идея за промяна в изборните правила, с които да се премахне проблемът с дублирането на номер на бюлетина и номер на кандидат. Според него това може да стане чрез прескачането на квадратчето с името на кандидата, което е същото като номера на изборната бюлетина.
Припомняме, че от ДПС също се обявиха за подобни промени, след като депутатът от партията Камен Костадинов напусна в петък парламента. Той обясни решението си с това, че и в двете листи, които е водил на парламентарните избори, е имало случаен преференциален вот. Така в парламента влезе Ангел Исаев, чието девето място в листата съвпадна с номера на партията в бюлетината. Той отказа да напусне Народното събрание, каквито са правилата на ДПС, и бе изключен от парламентарната група. Костадинов на практика поема отговорността като водач на листата. Той посочи, че не приема подобна "преференция" като воля на избирателите, а като случайност и грешка.


 

БСП призова за връщане на мандата

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 52

По-ниски сметки за парно в София за февруари

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 52

Декларация до 1 април - 5% отстъпка от данъка

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 52

Измами с мними служители на БНБ

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 52

Путин с рекордна победа на изборите

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 52

Косово настройва ЕС срещу себе си

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 52

Ердоган призован да остане президент

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 52

Накратко

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 52

Банален карнавал

автор:Александър Симов

visibility 93

/ брой: 52

Футбол в стаичка

автор:Марин Милашки

visibility 96

/ брой: 52

Нови правила с новите промени за шофьорските книжки

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 52

България загуби свой достоен син

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 52

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ