25 Април 2024четвъртък11:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борисов призна за едноредовата гранична ограда край Хасково

През март Елена Йончева предупреди, че част от съоръжението е препроектирана, за да може фирма да си "спести" 30%

/ брой: 78

автор:Дума

visibility 962

Бойко Борисов призна, че оградата по границата с Турция край Хасково е едноредова. Изявлението му бе провокирано от коментар на президента Румен Радев, че има редица смущаващи факти около строителството на съоръжението. Държавният глава бе притеснен, че макар да е платено за двуредова ограда, тя се състои само от един ред. Той подчерта, че държи истината да бъде изяснена.
Борисов се оправда, че заради силния бежански натиск оградата наистина е направена едноредова. "Тогава натискът беше голям, за да можем да помогнем на армията и на полицията. Каквото е направено, това е платено и там, където е трябвало, е направена и двуредова", заяви той. Оградата не била защитно съоръжение, а само подпомагала граничарите. По думите му заради изградените огромни пътища, движението на нелегални мигранти ще се следи по-лесно с термокамери от джиповете на граничарите. "Сега, ако искаме, можем да правим и двуредова, и триредова, и бетонна. Може както в Щатите да направим 90 км за 1 млрд. долара, може както Орбан през един метър нова ограда да правим", иронизира той.
Бившият областен управител и настоящ депутат от ГЕРБ Станислав Дечев също призна за едноредовите отсечки, параметрите били съгласувани с МВР и с Граничната полиция. Съобразявали сме се и с наличните средства, добави той. Дечев твърди, че изразходваните средства са по предварително задание за тип А (двуредово) и тип Б (едноредово) съоръжение. Всички средства са разплащани, когато вече е било определено точно от какъв тип ограда ще има на дадената отсечка. Двуредовата ограда по границата с Турция на територията на Хасковска област е около 10 километра.
Областният управител на Хасково Минко Ангелов съобщи, че Върховната касационна прокуратура разследва строежа на оградата. Тече и финансова ревизия, а инспекторат към Министерския съвет вече е направил проверка, докладът от която предстои да бъде представен на министър-председателя.
През март настоящият депутат от "БСП за България" за Хасково Елена Йончева се възмути, че границата е превърната в акционерно дружество. Тя алармира за многократно завишена цена на строителството. "Оградата по времето на Орешарски струваше 250 хиляди, а сега е 1 млн. Една част е станала едноредова, за да бъдат "спестени" 30%, които се усвояват от същата фирма, която препроектира вече готов проект, обясни тогава журналистката.
ДУМА припомня, че проектът за строителството на оградата бе изготвен от МВР, а за изпълнението отговарят областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол. Съоръжението се строи без обществени поръчки, след като депутатите приеха специални промени в Закона за обществените поръчки, които позволяват да се заобиколят конкурсите. Мотивът бе спешността на съоръжението, въпреки че през последната година няма засилен миграционен натиск.


Строителството е поверено на бизнесмен, близък до кумец на Цветанов


След като на областните управители бе дадено правото да договарят без обществени поръчки строителството за оградните съоръжения, бившият губернатор на Хасково и сега кмет от ГЕРБ Добри Белииванов е избрал три фирми. Проектно-сметната документация е поверена на столичната "Геопланпроект". Държавната "Транспортно строителство и възстановяване" отговаря за изграждането на пътната мрежа за обслужване на съоръжението, част "Коструктивна" е за пловдивската "Металик-Иван Михайлов". През юли 2015 г. стойността на пътната част е за 3 824 000 лв. без ДДС, а за част "Конструктивна" трябва да отидат 20 226 577 лв. без ДДС.
"Металик-Иван Михайлов" е печелил редица обществени поръчки по договори с ТЕЦ "Марица-изток" 2, Министерството на спорта, МРРБ и агенцията за бежанците. Фирмата е изпълнител по различни договори в Хасковско. Поема и ремонта на бежанския център в Харманли отново чрез пряко договаряне.
Иван Михайлов притежава църковен орден, след като през 2013 г. плати самолетното пътуване на митрополит Николай и делегацията му до Йерусалим, за да донесат благодатния огън. Михайлов е имал общ бизнес с кумеца на Цветан Цветанов Тодор Бояджиев. Двамата са партньори в консорциума "Ти Ви Би". През 2010 и 2011 г. "Ти Ви Би" ООД и ЕТ "Металик-Иван Михайлов" участват с различни дялове в няколко дружества - консорциум "Ти Ви Би - Металик-Ивайловград 2011", "Карнобат 2011" и консорциум "Ти Ви Би". Фирмата "Ти ВИ Би" е била обект на данъчни проверки заради съмнения за злоупотреби с ДДС. В началото на 2011 г. "Ти Ви Би" отпуска 5760 лв. за бензин на полицията в Димитровград.
Бояджиев е строител на прословутите шест апартамента на Цветанов. Той е и човекът, прехвърлил на бившия вътрешен министър две жилища на занижени цени.


Въпреки "бързането" все още не е готова


Оградата с Турция в Хасковско все още не е довършена. От първоначално предвидените 33,5 км крайното съоръжение достигна 42, а само преди седмица стана ясно, че се налага нова корекция и удължаване на трасето с 1-18 км, за които ще се иска допълнително финансиране. Областният управител Минко Ангелов обяви, че остават още 12 км до завършването. Това число обаче се повтаря още от началото на м.г. Крайният срок за приключване на монтажните работи е 31 май. Кабинетът на ГЕРБ няколко пъти обявяваше, че съоръжението е готово на 90% - по план трябваше да е приключено през юни м.г.
Въпросителните около оградата бяха повдигнати в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред от "БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ". На 9 март  сред изслушаните в НС са зам.-министър Филип Гунев и хасковският областен управител Станислав Дечев. Дечев обобщава, че оградата трябва да е 33,6 км. Договорите за поръчката са подписани на 16 юли 2015 г. До 20 декември приехме обект от 10 км двуредово съоръжение тип А, след което, по настояване на "Гранична полиция", променихме съоръжението в тип Б като запазихме напълно якостта на съоръжението, изготвихме нов проект и продължихме строителството, отчита гербаджията. През март м.г., въпреки бързането, са построени още 2 км едноредова ограда, а на 7 км са сложени колове. Според Дечев, към 9 март са покрити 17 км от границата. От обърканите обяснения на Дечев се оказва, че са готови само 12 км и остават 20. Има и допълнителни 12 км, за които няма дори проект.
На 25 април м.г. медиите съобщават, че Дечев ще открие 25 км от оградата, които са завършени предсрочно. 20 дни по-късно заедно със зам.-министър Гунев отчитат, че съоръжението е готово на 90% и остават само довършителни работи. Изникват 12 километра около р. Тунджа - започнало проектиране, за което обаче средства все още не са отпуснати.
Проверка на ДУМА показа, че сметките за оградата са изключително трудни за намиране. Строителството се извършва с пряко договаряне и рамков договор, а измененията са направени с отделни анекси. Парите от МС пък се отпускат "пакетно" на няколко областни управители, след което се преразпределят.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 93

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 85

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ