16 Април 2024вторник11:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неков: БАБХ да забрани палмовото масло, рисковете за деца и бебета са големи

автор:Дума

visibility 68

Палмовото масло намира широко приложение в хранително-вкусовата промишленост, заради това че е по-евтино. "Този спестен разход за суровина ще рефлектира в многократно по-високи разходи за обществено здраве и от държавните бюджети, и от джоба на потребителите", коментира Момчил Неков по време на обсъждане на доклад относно палмовото масло на пленарната сесия в Страсбург. "Изкушени от по-ниската стойност на продукта, потребителите с по-ниски доходи стават неволна жертва на тази подмяна на реални млечни съставки с растителни. В името на общественото здраве на българина призовавам Българската агенция по безопасност на храните за бързи стъпки в насока забрана на използване на суровината в хранително-вкусовата промишленост", допълни българският евродепутат, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони.
"Смятам за стряскащи информациите, че палмовото масло се използва в производството на детски и бебешки храни. Според оценки на експерти около 50% от всички храни в Европейския съюз съдържат палмово масло. Европейският орган по безопасност на храните публикува информация, че продуктът е канцерогенен и генотоксичен. Порочните практики явно са предприети от недобросъвестни производители, но за това трябва да се намеси Европейската комисия и да забрани използването на суровината в хранително-вкусовата промишленост", заяви евродепутатът от БСП.
За миналата година в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло. От тях над 12 хиляди тона са влезли в хранителната верига. Суровината намира приложение и в производството на био горива. Каузата на Неков чрез кампанията му "Да защитим българския вкус" е да подпомага българското производство на храни и да насърчава потребителите да търсят български продукти, в които се използват натурални продукти, като естествено мляко например, а не техните заместители. "Българите като потребители можем да помогнем за връщане на поминъка у нас, като търсим български продукти, направени от български суровини. Така ще успеем като граждани да се преборим с храни със съмнително качество и суровини", коментира още Неков.

Това МВР няма да проведе честни избори

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 1

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 2

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ