28 Март 2024четвъртък16:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

81 000 деца никога не са стъпвали в училище

Всички малчугани трябва да имат равен достъп до здравеопазване и образование, категоричен е Момчил Неков

/ брой: 79

автор:Дума

visibility 8

81 000 деца, или 1,2 на сто от децата над 7 години в България, никога не са стъпвали в училище. Държавата е длъжник на децата, особено на онези, които са уязвими, заяви вчера  българският евродепутат в групата на ПЕС Момчил Неков, който е официален домакин на събитието "Уверени родители за успешни деца". Над 100 000 лица над 8 години са неграмотни, посочи той. Всяко четвърто дете в Европа е застрашено от бедност и изключване. Въпреки това Неков вярва, че бавно нещата в сферата се подобряват и вървим напред.
"Делът на бедност в семействата на един родител със зависими от специална грижа деца е 35,4%, на двама родители с три или повече зависими деца - 78,2%. Заедно с това се отчита, че 1,5%, или 112 000 от малчуганите над 9 години са неграмотни.", посочи Момчил Неков.
В рамките на ЕС всяко едно на четири деца е в риск от бедност и социално изключване. По инициатива на Партията на европейските социалисти през 2015 г. Европейският парламент инициира създаването на Европейска детска гаранция, която да предостави на всяко дете достъп до здравеопазване, образование, детска грижа, приемливо жилище и подходящ хранителен режим.
"Поради това равният достъп до образование за всички деца е от ключово значение за превенцията на бедността и социалното изключване. В тази връзка основните предизвикателства са свързани с намаляване на преждевременното напускане на училище, осигуряване на равен достъп на уязвими групи, включително и на уязвими етнически групи и децата с увреждания, до качествено образование в общообразователна среда", подчерта Неков. Според него у нас ресурсите трябва да се разпределят по-справедливо, за да достигнат до уязвимите групи и всяко дете трябва да има достъп до образование, здравеопазване и до подходяща детска грижа.
Приоритет на Момчил Неков е борбата с ранно отпадащите деца от училище. Всички деца трябва да имат равен достъп до здравеопазване и образование, категоричен е евродепутатът.
Милена Влахова, експерт в сдружение "Еквилибриум" в Русе, представи успешни проекти, както и иновативните модели, по които работят. Описа как могат да се предлагат подкрепящи грижи за децата с увреждания от домовете. В началото имало песимизъм, че може да има социална услуга за децата с уврежданията. В първите дни се сблъскахме с думата "няма", сподели тя. Сдружение "Еквилибриум" управлява социални услуги в Русе и Бяла, включващи къщи от семеен тип, включително и за бебета, деца и младежи с тежки увреждания, както и за деца, изведени от социалните домове. Организацията управлява и консултативни социални услуги, които помагат на деца с увреждания, проблемно поведение, приемни деца, осиновители и осиновени, деца и семейства, живеещи в крайна бедност и изолация или в криза.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ