26 Април 2024петък03:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Прокуратурата и ДАНС проверяват АПИ заради магистрала "Марица"

Сигналът за безстопанственост и престъпления по служба е подаден от ОЛАФ

/ брой: 80

автор:Павлета Давидова

visibility 56

Прокурори и следователи от спецзвеното "Антикорупция" изземват документи от Агенция "Пътна инфраструктура". Процесуално-следствените действия са със съдействието на ДАНС, разследването е по сигнал на Европейската агенция за борба с измамите - ОЛАФ. Проверките са за престъпления по служба и безстопанственост по изграждането на магистрала "Марица", Лот 1 - или по-точно за трасето от 31,4 км между Оризово и Димитровград.
Официално строителството на Лот 1 започва август 2011 г. За изпълнител бе избрана италианската компания "Кооператива Муратория Чементисти Ц Чи. Ем. Чи. Ди. Равена", която даде най-ниска оферта. От сайта на АПИ става ясно, че са дадени 159 755 613,60 лв. за 30-километровото трасе. Отделно 678 600 лв. са отишли в ДЗЗД "Т7/СНИК" за строителен надзор и 112 800 лв. за авторски надзор, осъществен от "Пътпроект" ЕООД. Не е посочен подизпълнител на строителството. 80% от финансирането на лот 1 идва от Кохезионния фонд на ЕС, останалите средства са от националния бюджет.
Въпросната отсечка бе тържествено открита през октомври 2015 г. от тогавашния президент Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. За прерязването на лентичката се строиха транспортният министър Ивайло Московски, регионалният Лиляна Павлова и шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров. Тогава Борисов се похвали,ч е заради новата придобивка софиянци щели да си пият кафето в Истанбул само за 2,5 часа.
Първоначалните планове предвиждаха трасето да е готово за 25 месеца, то обаче бе завършено за 32. Още през 2014 г. италианците поискаха допълнителни 20 млн. лв. за приключването на отсечката. Средствата бяха поискани като компенсация за разходите покрай забавянето на строителството Ц два пъти по 4 мес. заради "форсмажорни обстоятелства" и 7 мес. заради археология. Тогавашният шеф на АПИ Стефан Чайков заяви, че искът на "Чи Ем Чи ди Равенна" е отхвърлен.
Още през декември 2015 г. се появяват пукнатини в аварийната лента при 31 км от магистралата. След разпоредба на АПИ изпълнителят на обекта е започнал да изкърпва новата отсечка за своя сметка, а по уж открития лот продължава поставянето на мантинели и огради, включително и преасфалтирането. През февруари част от новата отсечка дори пробада. от АПИ се оправдават, че има слягане и се извършва калибриране на дилатационните фуги и лагери на моста над река Марица. Това било стандартна процедура, която се прави при нови големи съоръжения, на които фугите и лагерите са монтирани през лятото и през зимните месеци е имало значителна разлика в температурите, обобщават от АПИ.
През април 2015 г. са отворени офертите по договор за "допълнителни строителни работи на лот 1" на вече официално откритата магистрала. Кандидатстват 4 фирми, а стойността на споразумението е за близо 42 млн. лв. без ДДС. Победител е "Пътища Пловдив" АД. Собственик на фирмата е благоевградската "Агромах", която по времето на втория управленски мандат на Бойко Борисов масово довършваше магистрали, започнати от чужденци. "Агромах" ремонтираше и по магистрала "Струма", след което започна да печели търгове за нови участъци от магистрали, финансирани през настоящия програмен период 2014-2020 г. От края на 2015 г. е изпълнител на участъка между Благоевград и Крупник, който ще струва 186 млн. лв. без ДДС. Строителството обаче все не е започнало.
В началото на март 2016 г. прокуратурата започна разследване на благоевградската фирма за укрит от фирмата ДДС за около 14 млн. лв. Служителка на фирмата се опита да изнесе от офисите сак с 1 млн. лв. Все още няма развръзка по разследването.
Миналата година шефът на "Агромах" Методи Бачев беше задържан от МВР за "пиянска" обида към Борисов. Появи се видео от тържество в симитлийското село Черниче, на което той кани на сцената актьора Краси Радков, обявявайки, че кметът на Симитли Апостол Апостолов е имал специални отношения с Борисов. Синът на симитлийския кмет, Стефан, успя да събере достатъчно преференции и от 22 място в листата на ГЕРБ се пренареди нагоре, за да се превърне в депутат в 44-то НС.

снимка БГНЕС

Така изглеждаше 3 месеца след откриването си пропадналата магистрала

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ