16 Април 2024вторник09:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Работниците могат да възпрат военната машина на САЩ!

Декларация на американска лява профсъюзна организация

/ брой: 81

автор:Дума

visibility 72

На 6 април по заповед на президента Тръмп беше извършен скандален акт на война против сирийския народ, без да е налице и най-малкото доказателство по обвинението, че сирийското правителство било извършило нападение с отровен газ, от което са загинали мирни граждани. Сирия няма никаква полза от едно свое нападение против цивилни лица, при положение че правителството на Башар ал Асад е на път да спечели войната против подкрепяните от САЩ терористични групировки "Ислямска държава", "Ал Кайда", Свободната сирийска армия и др. В действителност има доказателства, че газовата атака е била извършена от самите терористи. Американските въздушни удари против Сирия бяха последвани от бомбардировка над Афганистан, при което Пентагонът хвърли най-мощната неядрена бомба, употребявана в историята. Вероятно предстои и военно нападение на САЩ против Корейската народнодемократична република.
Американските работници, организирани в профсъюзите или стоящи извън тях, нямат причина да подкрепят още една война на Вашингтон. Всъщност разговорите по работните места показват, че хората са разгневени от това, че Тръмп ни въвлича в нещо, което би могло да прерасне в голяма война или в поредица от войни. Хората ще бъдат обречени на страдания в резултат от съкращаването на жизненоважни социални програми, което ще бъде извършено, за да се захрани военната машина на Пентагона с милиарди долари. Ще се изострят и страданията на сирийския народ, включително на милионите хора, станали бежанци в резултат от спонсорираната от САЩ война в Сирия.
Организираните в профсъюзите работници са против войната. При все това лидерите на големите профсюзни обединения като президента на АФТ-КПП Рич Тръмка не отронват и дума на възражение. Мълчанието им е глас на съучастничество с подпалвачите на войни. Тяхното тайно съгласие с Тръмп, с демократите и с републиканците по отношение на агресията на Пентагона е само поредното им предателство към класовите интереси на работниците след президентските избори през ноември м.г. Това са същите тези профсъюзни лидери, които продадоха героичните защитници на водата в "Стендинг Рок", а също и мигрантските общности, станали обект на масови арести и депортации. Те продължават срамната традиция да бъдат послушните ординарци на капитала.
На 25 февруари 1967 г. преподобният д-р Мартин Лутър Кинг заяви, че бомбите, хвърлени във Виетнам, експлодират в САЩ. И докато този виден представител на движението за граждански права рискуваше живота си, като се противопоставяше на войната във Виетнам, откъм профсъюзното движение почти не се чуваха протестни гласове. Със своето мълчание това движение стана съучастник на престъпната агресивна война против виетнамския народ, за която плащаха бедните, работниците и потиснатите хора в САЩ.
Изминаха цели 50 години. И ето сега ние отново виждаме, че лидерите на големите американски профсъюзни обединения продължават да се държат като мажоретки на империалистическата война. Тези лидери знаят много добре, че профсъюзното движение има достатъчно сили, за да възпре военната машина на Вашингтон. Дори и тези само 10% от американската работническа класа, които членуват в профсъюзите, представляват значителна сила. Те са в състояние да спрат транспорта на стоки, който се извършва с камиони, влакове и по въздуха, да възпрепятстват телекомуникациите и управлението, да парализират военнопромишления комплекс в неговата производствена част.
Ние вярваме в старата профсъюзна максима, че "Неправдата спрямо един е неправда спрямо всички".Този принцип надхвърля междудържавните граници. Когато нашето човешко семейство в други страни е подложено на империалистическо насилие, извършвано в наше име, американските работници трябва да влеят гласовете си в искането "САЩ, долу ръцете от Сирия, Афганистан, Корея и света!". Това послание трябва да се чува по цял свят на 1 май, международния работнически ден, а и не само на тази дата.



(Labor can shut down the war machine!, Workers World, April 21, 2017)
 

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 435

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 427

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 410

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 412

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ