26 Април 2024петък15:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Опозицията в Скопие остава без мандат

Президентът Иванов категорично настоява първо за отказ от "албанската платформа"

/ брой: 81

автор:Дума

visibility 14

Докато не бъдат отстранени правната и политическата пречка, не мога да предоставя мандата за съставяне на правителството, заяви македонският президент Георге Иванов в интервю за унгарската държавна телевизия МТВА. Според Иванов има правен и политически проблем, за да се даде мандат. По-същественият е политическият проблем, който е т. нар. албанска платформа.
Според него мнозинството беше осигурено чрез изнудване - да бъде приета платформа на партии на албанците от Македония, която е създадена в Тирана, в кабинета на албанския премиер Еди Рама.
"Това според нашата конституция и съгласно нашите закони е поставянето на Македония в подчинено положение и зависимост на друга държава. Това е престъпление, но то противоречи и на клетвата, която съм дал, когато поех президентския пост, защото аз не само съвестно и честно трябва да изпълнявам функциите на президент, а и да защитавам Конституцията и законите, аз съм отговорен за суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Македония", посочи държавният глава.
Според него, ако даде мандат на някого, който е приел платформа на чужда държава, независимостта на страната ще бъде поставена под въпрос и решението му ще бъде оспорено.
"Затова казах, че щом се премахнат правната и политическата пречка, няма да е проблем връчването мандата", повтори Георге Иванов. Той добави, че решението е превантивно, за да се избегнат още по-големи проблеми.
Георге Иванов бе предложил парламентарно представените партии да се откажат от "албанската платформа", за да връчи мандат, но това досега не бе направено.
Заради ситуацията в Македония Вашингтон изпраща там на 1 май помощника на зам.-държавния секретар на САЩ Хойт Ли. Той ще разговаря с политическите лидери за сформиране на правителството, за двустранните отношения и необходимостта от реформи в името на евроатлантическата интеграция на страната, съобщи американското посолство в Скопие. Миналата седмица Държавният департамент на САЩ изрази загриженост за положението в Македония и настоя за сформиране а правителство без отлагане.
Хойт Ли ще има срещи с лидерите на парламентарно представените партии. Засега не се предвижда среща с президента Георге Иванов.
Македонските медии припомнят, че той е от старата администрация на Барак Обама. От доста време се говори, че той ще бъде сменен, след като в края на януари оставка подаде директната му ръководителка Виктория Нюланд. Хойт Ли бе чест гост в Македония, открито заставаше на страната на опозицията и настояваше да се изпълнят нейните условия, за да участва в изборите на 11 декември миналата година.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ