26 Април 2024петък18:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ закри парламентарната комисия за контрол над КЕВР

Промените, залагани в правилника на НС, са цензура и диктатура, алармираха от "БСП за България"

/ брой: 81

автор:Павлета Давидова

visibility 55

Приемането на новия правилник за дейността на Народното събрание скара депутатите. Предложението на Данаил Кирилов от ГЕРБ в 44-тото НС няма да има Комисия за наблюдение на дейността на КЕВР бе подкрепено от 135 депутати, само 75 бяха "против". Отпадането на контрола над КЕВР бе обосновано с искането парламентарните комисии да останат 23. Това бе невъзможно, след като депутатите решиха да има ново звено, което ще наблюдава приходните агенции, борбата с контрабандата и сивата икономика. "Молбата ми е да се насочим към прагматичния ефект, а не към фаворизиране на структурата. Съображенията са изцяло функционални, няма да успеем да покрием 24 комисии", обоснова се Кирилов. Валери Симеонов го подкрепи, като заяви, че КЕВР може да се следи от енергийната комисия.
"Едва ли има друг регулаторен орган, чиито решения по същество да касаят толкова граждани. Ако комисията отпадне, гражданите ще изтълкуват това като знак, че нещо се укрива или прикрива", предупреди Жельо Бойчев от БСП. "Честито на управляващите. Честита ви нова коалиция, видя се, че с първите гласувания тя работи срещу интересите на народа", възмути се колегата му Манол Генов. Зам.-председателят на "БСП за България" Крум Зарков определи като грешка отпадането на комисията. В следващите месеци случващото се в КЕВР по отношение на цените ще бъде обществен въпрос от огромно значение, заяви той и съжали, че вместо да се даде форум, където да се говори за тези проблеми, управляващите се правят на "дръж ми шапката". "На комисията й беше необходимо да няма НС, за да направи резките промени в цените. Те дойдоха точно когато нямаше наблюдение в комисията", обобщи и Антон Кутев. Той подчерта, че във времена, когато прокуратурата разследва КЕВР и се очаква повишаване на цените, трябва да има парламентарно наблюдение на регулатора.
Остра полемика имаше около новосформираната комисия. Ефективната борба, работата по намаляване на сивия сектор, предотвратяването и противодействието на контрабандата се прави от изпълнителната власт, а не от комисия, подчерта Красимир Янков. Той призова ГЕРБ и патриотите да помислят за съответните лостове, след като признават, че има сив сектор. Изявлението му вбеси Снежана Дукова от ГЕРБ, която намеси "чинията" на Бузлуджа и прати социалистите "да се качат на нея". От "Воля" започнаха да се обясняват дали са подкрепили новата структура на предварителната комисия, или не са. Веселин Марешки заяви, че било смешно тези, които създават и поддържат контрабандата, да предлагат подобни комисии. 188 народни представители подкрепиха новата комисия, а 11 се въздържаха. Очаква се тя да бъде зачислена на Емил Димитров-Ревизоро.
"Промените, залагани в правилника на НС, са цензура и диктатура. Когато правилникът не е демократичен, това не води до нищо добро за държавата", предупреди на брифинг Кутев. От "БСП за България" предупредиха за цензура в парламентарния контрол: намаляват се въпросите, които могат да бъдат задавани, предвижда се отпадане на блицконтрола. "С месеци няма да можем да зададем актуалните въпроси. Въведохме го, когато бяхме на власт, а сега те искат да скрият Борисов, който бяга от отговорност", обясни зам.-председателят на ПГ на левицата. Повод за възмущението на БСП бе и намерението излъчването на парламентарния контрол да се премести от БНТ в БНТ2. Два часа депутатите обсъждаха темата, която днес ще бъде решена. Валери Симеонов иронизира, че депутатите били много велики и затова държали да са по БНТ. Александър Симов от БСП заяви, че БНТ2 не се хваща навсякъде в България и определи случващото се като спиране свободата на словото.
От БСП се възмутиха, че предложението им за замразяване на депутатските заплати вероятно също няма да бъде прието.


Депутатите ще почиват 61 дни годишно



Годишната почивка на новоизбраните депутати ще е 61 дни, решиха единодушно 169 парламентаристи вчера. Според новия правилник на Народното събрание парламентът ще работи на три сесии годишно. Депутатите ще са във ваканция от 22 декември до 10 януари, през великденските празници ще почиват 10 дни, свободен им е и целият август. По изключение НС може да реши дните на ваканциите да бъдат променени.
На всеки 3 месеца комисията по правни въпроси ще отправя покана до главния прокурор за обсъждане, свързано с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на съдебната власт, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупцията, взаимодействие с разследващите органи. Обсъждане ще се провежда и по инициатива на председателя на ВКС, ВАС или главния прокурор. За резултатите от обсъжданията комисията изготвя доклад, който се предоставя на народните представители.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ