26 Април 2024петък13:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

Пластика на Иван Нешев в "Академия"

Изложбата се посвещава на 90-годишнината от рождението на скулптора

/ брой: 82

автор:Надежда Ушева

visibility 1530

Ретроспективна изложба по повод 90-годишнината на Иван Нешев (1927-1987) може да се види до 7 май в галерия "Академия", ул. "Шипка" 1. Той следва в Държавната художествена академия в София в ателието по декоративно-монументална скулптура под ръководството на проф. Любомир Далчев. Заел вече място в художествения живот, през 1964 г. постъпва като хоноруван преподавател във ВИИИ "Н. Павлович" към новооткритата специалност промишлени форми. През 1980 г. е избран за доцент, а през 1986 г. - за професор. От 1983 до 1986 г. е зам.-ректор на института. Удостоен е с почетните звания "Заслужил художник" и "Народен художник". Един от основателите на специалността "Дизайн". В наследство оставя множество кавалетни творби, малки и декоративни пластики, фигури за парково и градско пространство, монументи и мемориали, посочва Ирина Мутафчиева.
Няколко месеца преди да ни напусне, Иван Нешев ме покани да видя "Летящият Пегас", който правеше за шосето край Благоевград. Не знам доколко му беше нужно някое чуждо мнение, но имах чувството, че авторът съзнаваше, че е направил нещо по-различно - не само за себе си, но и за българската скулптура. В съвременната девалвация и на естетически, и на организационни критерии е трудно да си представим реализацията на подобно произведение!? А преди него Нешев вече беше създал и "Ден Първи", и "Захарий Стоянов", и "Кольо Фичето", и изключителната група в Преслав "Симеон и Книжовниците", както и цяла серия камерни пластики и портрети. Нешев постигна нещо изключително важно, както за себе си като творец, така също и за нашата пластика - монументалност не изобщо, а синтез и развитие на нейните принципи на основата на българската традиция - от дърворезбата и каменната пластика, до архитектурата, шевицата и пластичния орнамент, подчертава Светлин Русев.



 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ