20 Април 2024събота00:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Нобелисти

Първите два романа на Светлана Алексиевич в един том

/ брой: 82

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1171

Близо 30 години след първото им издаване у нас дебютните два романа на нобеловия лауреат Светлана Алексиевич "Войната не е с лице на жена" и "Последните свидетели" излизат отново на български. Издателство "Парадокс" ги публикува в един том в превод от руски на Боян Станков и под редакцията на Светлана Комогорова-Комата. Дизайнът на корицата е на Живко Петров.
Романите са част от цикъла "Гласовете на утопията", замислен преди повече от три десетилетия. С пет хиляди рубли, взети назаем, Алексиевич си купува ролков магнетофон и тръгва по градове и паланки из Съветския съюз да записва техните разкази - на жените фронтовачки, на децата на Великата отечествена война, на жертвите от Чернобил, на момчетата от Афганистан. И да сътвори собствения си литературен жанр - жанра на човешките гласове. Резултатът е великото й петокнижие, както го наричат литературните критици: "Войната не е с лице на жена" (1983), "Последните свидетели" (1985), "Цинковите момчета" (1989), "Чернобилска молитва" (1997), "Време секънд хенд" (2013).
"Преводите на двете произведения в този том са направени - като задължително изискване на самата Алексиевич - според последните преработени и допълнени издания на събраните й съчинения, публикувани след 2010 г. Разликите с първите издания, съответно от 1983 и 1985 г., са съществени", обяснява издателката Доротея Монова.
Белоруската писателка получи Нобеловата награда за литература през 2015 г., като отличието бе присъдено за нейното "многозвучно писане, монумент на страданието и смелостта в нашето време".
Във "Войната не е с лице на жена" фронтовачките разказват за онази война, за която мъжете не са разказвали. Вместо за подвизи, за движение на фронтовете и за военачалници жените говорят за съвсем друго. За това колко е страшно да убиеш първия път или да се върнеш след сражението на бойното поле. Сред телата на мъртви и ранени, разпилени като картофи. И да жалиш за всички - и за немците, и за своите, руските войници.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ