08 Май 2024сряда21:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Прахът пази децата от алергия?

Все повече учени отдават значение на ендотоксините

/ брой: 82

автор:Аида Паникян

visibility 50

Eндотоксинът - токсично вещество, което се произвежда от грам отрицателните бактерии, може да намали риска от възникването на кожни алергични реакции при децата. Това установили изследователи от Центъра по респираторни заболявания в Аризона, САЩ. Те изследвали имунната система, кръвта и условията на живот на 500 деца до 5 г. Ръководителят на изследването Мелиса Зелайя съобщава, че колкото по-малко е концентрацията на ендотоксин (част от клетъчната стена на грам отрицателните бактерии) в местата, където се намират малките деца, толкова по-голяма е вероятността от възникването на екзема или заболявания на дихателните пътища в ранна възраст.
Концентрацията на ендотоксин като правило е по-високо в домовете, построени преди 30 години, в жилищата, където има килими, влажни стени и миризма на плесен.
"Продължително време наблюдавахме децата и се опитвахме да установим защо при тези, които почти не са подложени на действието на ендотоксин, алергичната симптоматика се проявява по-често. Новото в това изследване е, че съпоставихме действието на външните условия и реакцията на имунната система", обяснява Зелайя в публикация в медицинско издание за вътрешни болести (Archives of Internal Medicine).
Преди около 2 години експертът по белодробни заболявания Барт Ламбрехт от университета в Гент съобщи, че екипът му откри връзка между праха във фермите и защитата от астма и алергии. "За целите на изследването изложихме мишки на ефекта от прах, събран във ферми в Германия и Швейцария. Последвалите тестове показаха, че гризачите са напълно защитени срещу алергия към паяци - най-често срещания вид алергия сред хората, обясняват учените. Изследването разкрива, че прахът прави лигавицата на дихателните пътища по-малко чувствителна към алергени като паяците заради белтъка A20. Човешкият организъм произвежда по естествен път този протеин, когато е в контакт с прах във ферма. Учените смятат, че следващият етап ще е свързан с откриване на активна съставка в праха, която осигурява въпросната защита. Това ще позволи да бъде разработено превантивно лечение срещу астма, казват те.
Друго проучване - на учените от Медицинското училище към Харвард, сочи, че високата концентрация на микроби в домовете ни намалява риска от развитие на някои от най-честите респираторни и алергични заболявания. Ако нивата на ендотоксини в домовете са по-високи от средното, рискът от развитие на астма е 3 пъти по-нисък, а на алергии - 1,3 пъти. Американските учени подчертават, че въздействието на ендотоксините върху организма в ранна възраст най-вероятно укрепва имунната система и защитава от астма и респираторни заболявания дори деца, които имат фамилна предразположеност към заболяването.

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 368

/ брой: 84

За наше добро

visibility 335

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 401

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ