29 Март 2024петък01:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хоби

Български енигматик, записан в "Гинес"

Инж. Христо Йоницов, известен специалист по електрификация на транспорта, бе включен в Книгата на рекордите за съставената от него най-дълга кръстословица на света

/ брой: 82

visibility 1964

Ирен Танева

Инженер Христо Йоницов е завършил ВМИ - София. Специалността му е "Eлектрификация на транспорта". Като ученик е стенограф, за което получава диплома. Бил е проектант на "Дунав мост" и е награден. Има и сребърен медал за проектантска дейност по железопътна линия "София - Видин". Пенсионер е от десет години, но продължава да работи - участвал е в реконструкцията на железопътен възел "София". Тридесет и четири години работи в "Транспроект". Бил е водещ проектант по външното осветление на жп гари (осветлението на половината гари в София е по негов проект), главен проектант и технически контрол. Член е на българската камара по проектиране. Семеен е, има три дъщери и внучка.



Инж. Христо Йоницов със сертификатът от Книгата за рекорди "Гинес"


Той определя себе си като скучен човек. С увлечение обаче разказва за хобито си. От никого не се е учил, в рода му няма хора, увлечени от енигматиката. Как тогава започва всичко?
Инж. Христо Йоницов първоначално просто решавал кръстословици. Постепенно се увлича от тях и сам се заема да съставя. Започва да участва със свои кръстословици във в. "Анти", "Вестник за жената", списание "Забавен тест" - там сътрудничи две години. Иначе с енигматика се занимава от около тридесет.
През близката 2014 г. идва голямото признание - сертификат от Книгата на рекордите "Гинес" за най-голяма (най-дълга) непубликувана кръстословица. Запитан трудно ли е взел решението да кандидатства, инж. Христо Йоницов разказва, че почти не е имал колебания и притеснения. Колегите и близките му не вярвали особено, смятали, че това е празна работа, казвали му, че няма да бъде призната, защото не е на английски език. Дори и той самият на моменти не вярвал, имал колебания.
Направил го обаче, воден от три мотива: това е неговото хоби, така човек оставя нещо след себе си, и последно, което следва да бъде първо - прави го за България, за да се чуе името й по света!
За никого не е тайна, може би ни е дори до болка известно, че в Западна Европа и Съединените американски щати не знаят почти нищо за родината ни, често я объркват със съседните държави...
А колкото до механизма за кандидатстване, той е следният: след като бъде сътворена, кръстословицата се записва на флашка. Тя е придружена със съответната документация на хартия. Изисква се и нотариална заверка от оторизиран нотариус от българска страна. Прави се легализация и превод на английски език, всичко се изпраща по електронен път.
Едната от дъщерите му, която живее в САЩ, му помага за това и му се обажда да му каже добрата новина, че рекордът е признат и сертификатът ще му бъде изпратен на домашния адрес след седмица. А тя е получила отговора по електронната поща.
Авторът бил почти сигурен, че няма да има по-дълга кръстословица. Защото процесът на съставяне е дълъг, голяма е, нужно е голямо количество термини. Неговата съдържа деветдесет и пет хиляди! Архивът е двеста хиляди, за да може да избере, понеже не е възможно всички да влязат в окончателния вариант. Това също оказва влияние, когато решава да кандидатства.
И като говорим за "дълга" и "по-дълга", нека уточним - въпросната отличена кръстословица е дълга триста метра (колкото Айфеловата кула)! Това била гаранцията, а ефектът е търсен. Разположена е на хиляда и един листа. Тук пък връзката е с приказките за Шехеразада. Получила се е обаче просто така - сякаш от само себе си.
Забележителното е, че е направена изцяло ръчно. Няма повторение на термини - иначе не би била призната за рекорд. А това е много трудно. Трябва да имаш архив на употребяваните термини и непрекъснато да проверяваш всяка дума и всяка буква. Христо Йоницов има карнет - той обхваща разпределение по букви и по брой на буквите в думата с цел да не се повтарят.
Думите са с определена конфигурация. Обикновено най-ценни са тези, започващи с гласна буква - по-често се употребяват и са с установено разположение, съотношение на буквите: гласна - съгласна. Така е, за да може да се кръстосват. За това има определена технология, която се усвоява с времето.
А процесът на съставяне е следният: първо се набират термини - архив. След това се чертае решетката. Следва съставянето, разбира се, най-същественото. После се начертава на белова - за изпращане. Архивира се и се сканира на флашка, както в случая, когато е изпратена за "Гинес".
Инж. Йоницов ползва енциклопедични, справочни издания, атласи, речници, най-вече на руски език, защото е от поколението, което изучава езика още в началните класове в училище. Но човек трябва да има и обща култура - познания за филми, театър, музика. А зад това стоят стотици часове, прекарани в библиотеките.
Кръстословиците на инж. Йоницов са тематични. Това е ценното в тях. Темата е някоя зодия например. Тя се съставя от думи, свързани с характерни за зодията черти. Такива кръстословици са по-трудни.
С други забавни задачи нашият герой не е кандидатствал за "Гинес". Що се отнася до кръстословиците, те имат два начина на съставяне: по дължина (инж. Йоницов избира този заради връзката с Айфеловата кула), и в каре. Със своята кръстословица той е подобрил предишния рекорд два и половина пъти!
Извън това - първата кръстословица съставя, когато е на пионерски лагер във Видин. Тогава е на 13 години. Тя, разбира се, е малка - съдържа 10-15 термина, обаче няма как да бъде забравена. Има и три енигми, които той самият цени най-много. Свързани са с исторически факти. А тази, отличена от Книгата на рекордите, освен че е получила най-високата възможна оценка, е и най-нова. Тя е и най-обичана, най-скъпа. И не може да бъде иначе, нали? Коефициентът й на трудност 12,5 показва съотношението на белите и черните квадратчета. На 100 бели съответстват 12 черни. Ако черните са много, е по-елементарно, а думите в белите са по-прости.
В последно време обаче инж. Йоницов се е отдал най-вече на занимания с две свои любими игри: судоку и какуро. И най-вече с втората. Дъщеря му му изпраща от САЩ специални книжки със схеми на какуро. То вече е изместило кръстословиците. При него се работи не с букви, а с цифри. При свързването им има някои хитрини.
Заниманията с тази игра са забавни, но трябва добре да си запознат с правилата, с логиката на нещата. Тя представлява цифров ребус. В квадратчетата трябва да се нанесат за всяка сумарна цифра тези, които я съставят. Да се избегне пресичане с други цифри. Степента на трудност на какуро е голяма. Судоку е по-разтоварващ.
А иначе - инж. Йоницов не поддържа връзка с други енигматици нито у нас, нито в чужбина. Той е постигнал най-голямата победа. Другите обаче имат тартори - хора, които ги ръководят и организират, обединяват около себе си цели групи. В миналото такъв е бил Живко Данданов - един от най-добрите български енигматици. Доайен е Страхил Николов. Такава фигура в Габрово е Борис Беров. Зарежда с кръстословици и забавни задачи 14 печатни издания. С него нашият герой се е срещал.
Клубове на енигматиците има както у нас, така и в чужбина. Там те се събират, обменят термини. Но Христо Йоницов предпочита да работи сам. Колкото до материалната част на нещата - хобито е скъпо, разходите са големи. Само сканирането струва двеста лева. А са необходими и материали, нотариални заверки.
От Книгата на рекордите не се получава никакво заплащане, остават само успехът и радостта от него, признанието, популярността. Но и инж. Йоницов не се занимава с кръстословиците за пари.
За мотивите вече стана въпрос. Що се отнася конкретно до отличената кръстословица - тя вече може да бъде публикувана. Трябва обаче да се намери издател. А тя е много, много трудна за решаване - дори и с помощта на интернет. Ако трябва да му се плати по един лев на квадрат, би трябвало да получи от издателя... 228 хил. лева!
А ние, неговите сънародници, можем само да споделим задоволството си от значителното постижение на инж. Йоницов и да си пожелаем да има повече такива хора, които се стремят към върха, водени не от материалните придобивки, а за да се чуе името на България по света!


Загадка

АНТИЧЕН СОНЕТ

Христо ЙОНИЦОВ

На Древна Гърция мъже велики
мнозина са били - за двама питам аз.
Единият със гневни филипики
в защита на отечеството вдигал глас,
а другият - беседвайки, вървял,
самия цар изучил от дете...
Години равни всеки преживял -
били едва на шестдесет и две!
Смъртта ги взела във година съща:
единия - насилствено от божи храм,
а другия - далеч от родна къща.
Не помня вече имената им, но знам -

с година цяла всеки надживял
на македонците прославения цар...


                 Отговор
            Аристотел (384-322 г. пр. Хр.)
            Демостен (384-322 г. пр. Хр.)


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ