18 Април 2024четвъртък05:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

До Македония и назад

/ брой: 82

visibility 60

Бойко ПЕНЧЕВ

Няколко пъти сядам да пиша за пътуването ни до Охрид и Битоля, но все се спирам по средата на публикация. Най-накрая реших в съвсем телеграфен стил да опиша с думи прости впечатленията си. Ще се опитам да избегна подробности за храна, цени и политика. Природата, хората и взаимоотношенията са много по-важни от цената на „кифтетата”.
Преди да тръгнем, съвсем набързо се запознахме с пътеписи, писани за древния културно-духовен център.
Интересен исторически материал възстанови части от забравената история на този регион.
Пътуването през Тетово – Кичево – Охрид протече нормално, без особени препятствия.
Минава се през 6 патерини (пътни пунктове за плащане). След Скопие пътят става по-тесен и напрегнат.
След като се установихме, се отдадохме на разходки, плаж и културни забележителности. За съжаление трите дни едва стигнаха да хвърлим по един мимолетен поглед на набелязаните обекти.
Лично на мен най-много ми хареса разходката с лодка около стария град и крепостта. Това кратко преживяване дава възможност да смениш гледната точка за малко. Изведнъж забелязваш толкова много неща, че ти се иска да си останеш там и да мечтаеш.
Крепостта, църквите и манастирите – изкривената духовна и историческа действителност. Реставрирани – превърнати от културни забележителности в туристически атракции. На прага на всяка една от тях – разпънатите сергии на битака.
Тази гледка е избягвана от моя фотоапарат.
Крайбрежието – невероятно, неописуемо, магическо. Съчетанието на сините води, зеленината на гората в подножието на Галичица. Останалите малко незастроени кътчета около Охридското езеро са главозамайващи.
За съжаление знаем последиците от навлизането на туристическия бизнес в подобни територии какви са.
Пътуването от Охридското до Преспанското езеро през планината Галичица беше емоционално и изпълнено с трепет въпреки острите завои. Галичица е планината, разделяща Охридското и Преспанското езеро. Най-високият връх е над 2000 м. На тази планина са се водили велики битки в периода 1916-1918 г. в защита на българските позиции. Невероятните гледки, открояващи се към Охридското езеро, спират дъха и на най-забързания турист. Тесният път през Галичица е любима дестинация на много велосипедисти и туристи.
Под варовиковите пластове на планината минават подземни реки, идващи от Преспанското езеро, даващи началото на многобройните извори по западните склонове.
Един от тези извори е при манастира "Св. Наум". Денивелацията между двете езера е 210 м.
Като се прекоси Галичица, се озовахме на брега на Преспанското езеро близо до албанската граница (село Stenje). Малко селце с хубави нови къщи и пясъчен плаж. Една дървена барака играеше ролята на "beach bar", предлагаше бира и безалкохолни напитки.
Спокойно, необезпокоявани от никого, си разпънахме шезлонгите и прекарахме остатъка от деня в дрямка.
След приятния ден на плажа се насочихме към Битоля. Голямо впечатление правят ябълковите градини около пътя към Ресен. Повече от час, след като тръгнахме от брега на езерото, им се наслаждавахме, както и на многото ферми. Чисти, спретнати и обновени са селцата, през които минахме. Тези плодни земи са продължение на царските градини на цар Самуил. По тези земи са се отглеждали ябълки, круши, сливи, бадеми още когато цар Самуил водел битки с неприятелите на българщината.
По пътя за Битоля се минава през природен парк Пелистер. За съжаление нямаше време да се насладим на вековните гори в този парк. За разлика от Галичица Пелистер е залесен с иглолистни вековни гори. Прохладата и свежият въздух те пронизват още от първите метри през парка. Тази дестинация си запазва първото място за посещение при следващото ходене в Македония.
В Битоля се оказахме въвлечени в разгара на Илинденските дни - фестивал за народни песни и танци. Празнува се от 1973 г. Гости на фестивала бяха фолклорни групи от Бразилия, Израел и много други страни.
За съжаление Битоля беше последният град в Македония, който посетихме. Пътуването до съседната страна премина с изживяване на много положителни емоции. Остави и много идеи за осмисляне и желание за повторна визита.


С любезното съдействие на: www.planinarka.com



Бойко Пенчев











Снимки: авторът

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ