19 Април 2024петък06:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БОК оправда Дънекова за допинга в Рио

Това е победа за целия български спорт, смята лекоатлетката

/ брой: 82

автор:Дума

visibility 8

Силвия Дънекова е била оправдана за положителната си проба от Олимпиадата в Рио. Състезателката на 3000 м с препятствия е получила решение от Дисциплинарната комисия на БОК, в което се казва, че "не са на лице доказани по безспорен начин нарушения на антидопинговите правила". Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от Българската федерация (БФЛА).
Дънекова беше спряна от Игрите, след като  беше съобщено, че е хваната с допинг при извънсъстезателен тест в Бразилия. Още тогава тя заяви, че е невинна и съзря атака от страна на Световната антидопингова агенция (WADA) срещу себе си и че е жертва на "мафията в бели престилки".
Последваха дълги месеци, в които тя очакваше решение, а казусът остана обвит във въпроси. От БФЛА и спортното министерство обявиха поведението й за "недопустимо" още след обявяването на положителната проба.
Проблемът с допинга на Дънекова беше разглеждан от ръководената от Стефка Костадинова организация, защото от ИААФ са взели решение, че лекоатлетката не е достатъчно елитен състезател, за да вземат отношение и затова то е пренасочено към БОК.
"Не вярвам, че БФЛА ще обжалва. Това не е само победа за мен, а за цялата българска лека атлетика, за целия български спорт дори. Явно битката е възможна и аз го доказах. На чист юридически език - невинна съм! След като не съм нарушила правилата на WADA, излизам невинна, а не виновна. Успях да изчистя моето име, името на БФЛА и на цялата българска държава. Излезе, че дори неволно не съм нарушила допинг правилата", каза Дънекова. Тя обаче остава в историята на ХХХІ олимпиада, като първата спортистка, изгонена от Рио заради допинг.
От родната централа казаха, че "случаят е в процес на изясняване" и че за тях тя все още е с временно спрени права.
"И в момента тренирам, мисля, че мога да участвам на държавно първенство. Има много дисциплини в средните и дълги бягания, а не виждам хора, които да могат да ги покрият. Винаги съм била в услуга на леката атлетика в България, винаги съм се раздавала максимално. За елитни турнири обаче не мога да отговоря, защото не мога да си позволя да се върна с някакви посредствени резултати, трябва да положа сериозен тренировъчен процес, за да може, когато се върна, да бъда в услуга на българската атлетика, а не просто да се мотам на пистата и да не мога да дам това, което всички очакват. А предвид факта, че съм била на две олимпиади, може би очакванията няма да са никак малки", допълни Дънекова.


Малко след идването си в Рио тя е била проверена, като пробата е била чиста. След това идва нов тест, който обаче е положителен. Дънекова твърди, че няма как на място да се сдобие с "methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA)" – неспецифична субстанция от групата, забранена по Раздел S 2.1.1 от Списъка на WADA (известна още като "пептидни хормони и хормони на растежа"). Накрая излиза, че WADA са препратили случая към БОК, защото в урината просто са останали съмнения за наличие на забранен препарат.

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ