Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Април 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Управляващите скриха кабинета от блиц контрола

Мнозинството отхвърли предложението на "БСП за България" депутатските заплати да бъдат замразени

Павлета Давидова

28. Април 2017 , брой: 82   805   0Без въздържали се, само с 83 гласа "против" управляващото мнозинство премахна възможността правителството да бъде изпитвано с блиц контрол веднъж месечно. Предложението за отпадането дойде от ГЕРБ. Данаил Кирилов опита да успокои страстите и увери, че блиц контролът в комисиите остава. Той определи практиката, въведена от правителството на "Орешарски", като смешна демонстрационна рекламна форма. Атакистът Павел Шопов също го определи като пропагандно средство. "Кого ще скриете от парламентарен контрол, кой от министрите, предложен от големия или от малкия партньор. Логиката е, че големият триглав малък партньор ще бъде скрит от парламентарен контрол", предположи Красимир Янков.
Колеги от ГЕРБ, направихте голяма грешка - вместо един път в месеца да отговарят премиерът и вицепремиерите тук, ще стане така, че те да отговарят много по-детайлно и подробно по време на изслушвания по актуални теми и проблеми, обобщи Таско Ерменков, след като блиц контролът отпадна. Вашата предшественичка правеше всичко възможно да спре въпросите към Бойко Борисов, моля да бъдете достатъчно привързан към демокрацията, за да не бъдат спирани нашите въпроси, обърна се към председателя на НС Кристиан Вигенин от БСП. Той добави, че в 43 НС Борисов систематично е избягвал въпроси, министри не са можели да отговорят на въпросите. Антон Кутев смята, че в предния парламент ГЕРБ не са отменили блиц контрола, защото не са знаели "колко бос" е Борисов при него. Борисов е присъствал 9 пъти на блиц контрол, което било половината от случаите. Също на толкова е присъствал и предишният премиер, даде отчет Данаил Кирилов.
Предложението на "БСП за България" депутатските заплати да бъдат замразени бе отхвърлено от мнозинството и възнагражденията им ще растат всяко тримесечие. "За" бяха 71 души, 31 - "против", а 81 предпочетоха да се въздържат. Жельо Бойчев от БСП настоя, че замразяването е пример за съпричастност към огромната част от българските граждани. Веселин Марешки изрази готовност парите да бъдат орязани наполовина. Владислав Горанов от ГЕРБ иронизира, че ако искат, народните представители може да работят на обществени начала. Все пак той предложи на БСП заедно да изработят нов, по-справедлив механизъм на определяне на заплатите на висшите държавни длъжности.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"