28 Март 2024четвъртък14:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Който сее ветрове, жъне бури

Няма по-лесна победа от вътрешното предателство

/ брой: 84

автор:Петра Ташева

visibility 2173

Служебният премиер проф. Огнян Герджиков заяви, че за него "най-важният проблем е образованието, а най-грешният модел е в здравеопазването". Той май единствен каза истината за двете най-страшни катастрофи - сринатото образование и съсипаното здравеопазване! И де да бяха само тези две области - повече от четвърт век сеехме ветрове, затова сега не можем да се опазим от бурите, които ни връхлитат отвсякъде!
Народът ни има изпитани поговорки за такива явления: "След дъжд - качулка!", " Отиде коня в реката!", "Изпуснахме питомното, сега ще гоним дивото!" Но кой да слуша и изпълнява изпитаните мъдрости?! Вървим непрекъснато след събитията, след бедите, които ни сполетяха и направиха ужасни пакости! И всичкото това ни се струпва над главите, защото управниците ни са нашите най-големи врагове! Докато ние не спираме да чакаме промяната.
Още в началото преходът тръгна с  ужасяващото отказване от всичко предишно. Целенасочено и умишлено се внушаваше и продължава да ни се натрапва, че миналото ни е лошо, вредно и порочно! Веднага се оформиха противоположните лагери на "наши" и "ваши". И се започна голямото отричане на хора и постижения! Вредното  противопоставяне взима все още жертви и ще продължава да ни разяжда. Разединиха народа умишлено! Няма по-лесна победа от вътрешното предателство. Даже във фамилиите и семействата се оформиха "лагери" и "врагове"! И досега хората, водени уж от умни и кадърни водачи, се считат за различни и враждуват помежду си. Разединен народ лесно се побеждава. Наши и чужди агенти работят ден и нощ, за да ни направят безсилни и слаби!Предадохме се на враговете си и сега берем горчивите плодове! Люшкахме се от изток към запад, гледахме с възхита всичко зад Океана и загърбихме родното, отрекохме се от националните си интереси и традиции! Изоставихме си богатото културно наследство. Чуват ли се български народни и естрадни песни по радиа и телевизии? Гледаме ли все чужди филми с убийства, предателства и човешки пороци? Децата от ранна възраст почнаха ли да подражават на "батмани", после на "бандити милионери"? Е, затова днес се ритат, ръгат с ножове, убиват с юмруци и оръжия, които се продават свободно.
Колко още много други предпоставки за насилието и агресията се внедриха в обществото ни! Сега ни разяждат всякакви отрицателни обществени явления. Свалиха на дъното родното знание, българското образование, градения с векове морал и прочутата ни чиста съвест. Днес приемаме и се прекланяме пред чуждите вредни възгледи и мнения. Радиа, телевизии, вестници, книги - всичко заработи под чужда команда, за да ни покаже и докаже колко сме били заблудени, колко много ни е липсвало от "истинската" чужда култура! Орязаха се часове за българския език, за българската литература! Непрекъснато се отричат големи имена на български поети и писатели, търсят им се "вредните" помисли! Купуваме ум и разум от чужди общества, от свят, далечен и различен на нашата действителност. Късно издигаме лозунгите: "Изберете българското!"
Примери - бол и са пред очите на всички нас. Заливат ни примерно със съобщения, че ще назначават полицаи и всяко село ще бъде бранено от крадци и мошеници. И още: във всяко училище ще има психолог - да работи с децата, пострадали от агресията. Това е отново поставяне на коня след каруцата! Вървим непрекъснато след събитията, за които сами сме си виновни! Унищожиха се много предишни постижения в образованието, а учителската професия стана трудна, даже опасна! Тачена през вековете, днес тя е най-непривлекателната. Мен лично ме боли, като бивш учител, че учителският труд не е заслужил все още уважението на обществото, признанието от властта и заплащането му, което трябва да увеличи с пъти, а не с минимални суми.
Напоследък учителите и родителите са особено притеснени от закриването на помощните училища и вкарването на техния контингент в общообразователните. За децата със специални образователни потребности не е достатъчна работата на ресурсните учители, която е 2-3 пъти седмично в определени часове. За тях са необходими специални училища със специални програми. Трудна, понякога и невъзможна е социализацията на такива деца, особено на хиперактивните, на агресивните. И често става като в нашата поговорка  - вместо да се изпишат вежди, се вадят очи. Страдат децата, родителите  и учителите. В крайна сметка за ненавременните и недообмислени намерения плаща цялото общество. Въртележката се върти с онова уж шеговито: за милиони няма закони, за кокошка няма прошка... Налага се двете министерства - на образованието и на здравеопазването, да преразгледат този "болен проблем" и да го решат компетентно, разумно и правилно. Както много други проблеми, брадясали вече след промени, които нищо не променят.  
Знайно е, че всяка слаба и недобре подготвена власт разчита да се задържи чрез болните и необразованите граждани, защото интелигентните разбират, виждат и не приемат неразумното и неправилното управление. Днес имаме вече прогресираща неграмотност. Живеем нещастно и кратко.
Изкушавам се от мисълта, че за това вина имаме и ние самите. Докато жънем кротко бурите...


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ