29 Март 2024петък17:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Превръщането на България от енергиен фактор в енергиен просяк

/ брой: 84

автор:Велислава Дърева

visibility 3394

1.
Годината е 1992-ра.
Правителството на Фил Кенеди Дългото изречение, наричан още Филип Димитров, с едно постановленийце затвори 48 действащи уранови мини и още 30 в проучвателен период, изрита на улицата 13 000 работници и специалисти и съсипа българския уранодобив. 
Първата уранова мина в Бухово е разработена от германците през 1938 г. За една година добиват 100 тона уран. Работата спира през 1939 г. След 1944 г. България и СССР основават обща компания. През 1956 г. е създадено обединението "Редки метали". През 1974 г. добивът на уран е 450 тона годишно, през 1992 г. - 645 тона.
Производството е стратегическо. Износът е за СССР - ние изнасяме триураниев осмоокис, руснаците го обогатяват, връщат ни го като ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", а отработеното гориво транспортират безплатно в СССР.
Годишно в света се произвеждат около 42 000 тона уран. Най-богатите залежи са в Австралия, Казахстан, Русия, Канада, Нигер - най-големите производители на уран. Нашите запаси са 20 000 тона. Само 1/3 са достатъчни, за да подсигурят ядрената ни енергетика за 20 г. напред. Само едно малко рудниче със 100 души (преди 1989 г. това е минавало за малко рудниче) е носело годишна печалба от 600 000 долара. Преценете сами печалбата от 48 работещи мини плюс онези 30, които бяха затворени, преди да бъдат отворени.
До 1992 г. по най-ниските цени на Лондонската борса триураниевият осмоокис струва 42 долара за килограм. При редовни доставки - 70 долара. Само за 1992 г. България можеше да спечели 45 млн. долара. Можеше! Само за три години, след 2007-а, когато цените хвръкват до 140 долара, България можеше да спечели 270 млн. 900 хил. долара. Можеше! Преценете сами загубите за 25 години. След 2006 г. България щеше да бъде на 11-о място в света по добив на уран. Щеше...
 
2.
Защо о Бозе почившият СДС ликвидира българския уранодобив?
Щото е губещ?
Или от най-кристални екологични помисли и грижа за природата?
Или поради бликащо човеколюбие и грижа за здравето на скъпоценното народонаселение?
Не. По заповед. Както обикновено. По чисто политически причини. Както винаги. Заради чужди интереси. Както повелява традицията.
Пристигат едни премъдри американски съветници, кръжат акулите от Уестингхаус, Уранерцбергбау, Коджема, Фраматом и Електрисите дьо Франс, на плячка мирише...

3.
Започва разчистването на терена.
Цели:
Първо - Русия да бъде изтласкана от пазара. Или поне ограничена.
Второ - Източноевропейските страни да бъдат тотално изметени и да ликвидират своя уранодобив. Ултимативно.
Трето - България да се откаже от руското ядрено гориво. Още не се е родило магическото заклинание "диверсификация", но акулите вече бродират тази "демократична" мантра, тези "свещени" скрижали върху знамето на глобализма. 
Четвърто - Ядрените централи на източноевропейските страни да бъдат ликвидирани.
Пето - Българската ядрена енергетика да бъде ликвидирана.
Шесто - Само така САЩ и Западна Европа (нашите все още бъдещи съюзници) ще разкарат "неприличната" конкуренция на социалистическите държави (вече бивши). Които държави - какво нахалство! - държат 30-40% от световния уранодобив и световния енергиен пазар! И печелят! И са независими! А щом печелят, значи крадат от нас, казват акулите! От нашия уран! Който, кой знае защо и по какво недоразумение се намира някъде в Чехия, или в Унгария, или - ужас! - в оная затънтена България, при някакви тъмни балкански субекти!
Седмо - Само така Западът ще владее, контролира и диктува "енергийните политики" в частност и световната политика - изобщо.
Как се нарича това? Грабеж се нарича. 
Средства:
Шантаж, рекет, изнудване; "услужливи" програми на Европейската и Световната банка за "преструктуриране" (ликвидиране) на уранодобива; уверения, обещания, баламосвания; благовидни речитативи - "цивилизационният избор изисква", "демократизацията предпоставя", "европеизацията налага", "законите на пазара диктуват", и дрън-дрън, и прочее лъжи, измами, подлости и коварства.
Резултат:
Само България откликна на този страстен, любвеобилен зов на стръвните акули! По-точно - правителството на о Бозе почившия СДС. Което съсипа най-печелившия клон на българската индустрия. И цялата индустрия.
Да имаш собствен уранодобив (евтин енергоносител), да имаш изгоден договор с Русия (която доставя ядреното гориво на половин цена и на всичкото отгоре прибира ядрените отпадъци безплатно), да имаш мощна АЕЦ "Козлодуй" с 6 реактора, да произвеждаш евтин ток, да го изнасяш на по-високи цени, да печелиш, да имаш енергийна независимост, да си господар в собствената си страна, да си енергийният център на Балканите!
И да унищожиш всичко това!
Трябва да си или кретен, или продажен, или и двете.
От пуска на Първи блок на АЕЦ "Козлодуй" през 1974 г. (това е началото на затворения цикъл "собствен уранодобив - собствена АЕЦ") до постановленийцето на Ф.Д. са 18 години. За тези 18 години България е спечелила 40 милиарда долара. Според експертите.
Унищожението на българския уранодобив е обявено за "успешен старт на преговорите за присъединяване на България към ЕС". Това не е злощастен епизод. Това е само началото, само една прелюдия, една увертюра към драмата, която предстои.

4.
Годината е 1992-ра.
Започва войната срещу българската ядрена енергетика.
Тя продължи 15 години.
Началото е през юли, в Мюнхен, на срещата на Г-7 (САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия). Току-що е гръмнала една американска АЕЦ. Наместо да се занимава с американския скандал, фаталната седморка осъди на смърт 4 от 6-те блока на АЕЦ "Козлодуй" като опасни, неблагонадеждни и непоправими. С два "аргумента". Единият - фалшив (че са чернобилски). Другият - политически (че са руски). Лъжа, безчестие и демагогия - това е генетичният код на мюнхенския диктат.
Краят на войната е на 31 декември 2006 г., неделя, в 19 часа - българските енергетици затваряха 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и плачеха като деца. (1-ви и 2-ри блок вече бяха погребани).
ДУМА (и моя милост) изписахме тонове мастило в защита на АЕЦ "Козлодуй".
Как да ви разкажа накратко тези 15 години?

5.
Какво стана от мюнхенския диктат на Г-7 през 1992 г. до влизането на България в ЕС?
Какво правеха нашите скъпоценни съюзници 15 години?
Какво правеха нашите безценни политици 15 години?
Ето какво:
Лъготеха най-безсъвестно, че българските реактори са чернобилски, неблагонадеждни, опасни и трябва немедленно да бъдат затворени. Повтаряха този "чернобилски" рефрен в захлас и до умопомрачение. В България никога не е имало чернобилски реактори. Този факт беше строго охранявана тайна, която по никакъв начин не биваше да смущава непорочното съзнание на широката западна публика. На българската - също. Гърмяха американски АЕЦ - к`во от т`ва. Ами гърмят си. В Западна Европа цъцреха като спукани чайници 50-годишни АЕЦ - к`во от т`ва. Още цъцрят. Коландрят ги. Тогава в света работеха 438 ядрени реактора, над 300 от тях - като българските. Никой не ги обяви за чернобилски, нито тръгна да ги затваря. И сега е така. В момента по света строят нови 50 реактора като козлодуйските: Китай, Русия, САЩ, Индия, Франция, Финландия... .
Мамеха, че ЕК има решение за затварянето на 1-ви и 2-ри блок. Европейският съд в Люксембург констатира, че такова решение няма. К`во от т`ва! Закриха ги.
Заблуждаваха, че 3-ти и 4-ти блок имат проектни недостатъци, каквито нямат; че не отговарят на някакви митични европейски критерии за безопасност. ЕС и ЕК такива критерии нямат. И експерти нямат. Има ги Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), която представлява ООН и която установи, че блоковете са безопасни. Сто проверки преживя многострадалната ни централа. Сто! В прекия смисъл. Даже Жак-Ив Кусто дойде да я обследва, гаче ли е кашалот някакъв. Заключението на МААЕ е категорично - 3-ти и 4-ти са напълно безопасни. К`во от т`ва! Закриха ги.
Криеха в дълбока тайна прогнозите на сп. Sciance et Avenire и на Uranium Institute - London, че след 2010-2015 г. предстои ренесанс на ядрената енергетика. Прогнози, направени още през 1995 г. Този ренесанс е невъзможен без уранодобив. В този ренесанс България няма да участва.
Изобретиха ултиматума "Или АЕЦ, или ЕС!". И заплашваха, и рекетираха, и шантажираха. Въздигнаха изнудването в официална политика, в главно (пред)условие за "европеизирането" на България. Един подъл спектакъл на творческия колектив Г-7 - ЕС-ЕК, главен екзекутор - Гюнтер Ферхойген, еврокомисар и заместник на Барозу. "Вашият ток не ви трябва на вас.
Вашият ток не ни трябва и на нас!", каза високомерно белгийският посланик Едмонд де Вилде. "Да затвориш АЕЦ е като да затвориш шивашки цех", разправяше един италиански еврокомисар с вид на амбулантен търговец, забравих му името. Испанската комисарка Лойола де Паласио заяви студенокръвно: "Забравете 3-ти и 4-ти блок! Тази вода изтече под моста!".
Лакеите вилнееха. За Костов "Козлодуй" беше "стара руска фабрика", за Паси - шест цъкащи бомби-чернобилки. Паси, който с едно нонпейпърче - зад гърба на парламента и през главата на президента - затри българската ядрена енергетика. И като плати на частната агенция "Крес" 400 000 лв. държавни пари за антидържавна антирекламна кампания срещу АЕЦ "Козлодуй"! За Кунева не ми се говори.
"Абе, вие искате ли да влизате в Европа, или не?!!!", попита драматично Андрей Райчев. И обяви защитниците на АЕЦ "Козлодуй" за "червено-кафяви кандидат-фашисти". "Без АЕЦ сме в Европа, а с 5 АЕЦ-а сме на майната си", рече Кънчо Стойчев. И уточни къде е "на майната си": "Изборът ни е простичък: с 3-ти и 4-ти блок - в Османската империя и Диарбекир, или без тях - в Лондон, Брюксел и Париж".
Акулите се настървяваха, плячката кървеше, маските падаха.
"Не мисля, че сме в позиция да преговаряме, няма за какво. Решението е политическо, не експертно. Реакторите трябва да се затворят. Такова е решението на Г-7 от Мюнхен през 1992 г. Това е ясно политическо условие за започване на преговорите за членство", каза Ферхойгенът.
"Никоя страна от Източна Европа няма да бъде приета в ЕС, преди да закрие ядрените си реактори", разпоредиха от университета "Джон Хопкинс", Вашингтон.

6.
Първи блок на АЕЦ "Козлодуй" можеше да работи до 2012 г. Затвориха го 10 години по-рано.
Втори блок можеше да работи до 2016 г. Затвориха го 14 години по-рано.
Трети блок може да работи до 2016 г. Затвориха го 10 години по-рано.
Четвърти блок можеше да работи до 2020 г. Минимум. А иначе - докато е икономически изгодно на България. Според експертите на МААЕ.
Затвориха го една минута преди новата 2007-а.
Заради алчността на Запада, при престъпното съучастие на български безгръбначия, под лозунга "Реакторите са безопасни, но ТЕ искат по НЯКАКВА причина да се затворят!".
ТЕ - това са акулите. 
НЯКАКВИТЕ причини са:
Преди затварянето на 4-те блока България беше шеста в света по производство на електроенергия от АЕЦ (45%) - след Франция (76,40%), Литва (73,68%), Белгия - (56,75%), Словакия - (53,43%,), Украйна (47,28%). И пред Германия, САЩ, Русия.
Преди затварянето на 4-те блока България беше на 13-о място в света по ядрени енергийни мощности (3538 MW) - след САЩ (97 411 MW), Франция (63 073 MW), Япония (43 491 MW), Германия (21 122 MW), Русия (19 843 MW). И пред Швейцария, Финландия, Чехия, Индия, Словакия, Литва, Китай. 
Ядрената отличничка Франция няма и един грам уран. Внася го от своята бивша колония Габон. От 7790 километра.
 "Затварянето на 4-те блока е безчестно отношение към България", "е демагогия", "е дивотия", "е лицемерие", "е антидемократично", "е несправедливо", "мръсна, подла игра", "ядрен империализъм", "отвратителен начин да въртиш политика в ущърб на българския народ", "с катастрофални последици за България и за региона".
Това са думи на проф. Андре Майсьо (президент на Световния съвет по ядрена енергетика), Джон Рич (генерален директор на Световната ядрена асоциация), д-р Мохамед ел Барадей (генерален директор на МААЕ), д-р Абел Гозалес (МААЕ), проф. Бертран Баре (председател на Европейската атомна общност), лорд Чичестър, евродепутатите Алехо Гуадрас (Испания), Ари Ватанен (Франция), Пиа-Ноора Кауппи (Финландия), Едит Херцог (Унгария), Гордън Адам и проф. Джефри ван Орден (Англия), Валдас Адамкус (президент на Литва). Все "кандидат-фашисти" с "идиотически идеи", саморекламиращи се истерици, врази на светлата мечта за обединена Европа... Нашата битка за спасяването на АЕЦ "Козлодуй" беше и тяхна битка.

7.
България беше превърната от енергиен фактор в енергиен просяк. Това е съдбата на колониите - да бъдат оплячкосани и опустошени. За "цивилизования" Запад България е територия, предназначена за грабеж и обезлюдяване. Щом България има толкова печеливш уранодобив и толкова модерна енергетика, значи има специалисти, има образователна система, която ги е изучила, има научноизследователски институти и центрове, значи е независима, не й трябват подаяния, не се поддава на рекет и внася шум в стройната система на грабежа. И най-важното - не е достатъчно бедна, скапана и нещастна, колкото вече са й предписали.
И за това България трябва да си затрие ядрената енергетика, да хвърли на боклука и специалистите, и техните професори, и академиците, да убие не само един клон от индустрията, а едно цяло научно направление. И да се самоубие. За да не пречи.
След енергийното жертвоприношение България изгуби не само десетки  милиарди евро. Изгуби своя икономически и държавен суверенитет, изгуби своето място и на Балканите, и в Европа, и в световната политика.
България е такава, каквато Западът я възжела - съсипана, нищожна, мизерна, зависима, жалка. Един прошляк. Допуснат в европейския рай не по милост, както ни внушават, а за да бъде разорена. След "простичкия" избор на кънчовците днес сме в слугинската стая на ЕС, на път за Диарбекир. За славата и богатството на алчните акули, маскирани като цивилизатори и европеизатори. На тях партньори не им трябват. Роби им трябват. И хоризонтът се захлопна. С трясък. Като саркофаг.

-----
Послепис: Знаете ли новото амплоа на Ферхойген? От 2015 г. е пръв непеошник, ръководи направление "Евроинтеграция" в Агенцията за модернизация на Украйна (АМУ), тя пък е свързана с украинския олигарх Дмитрий Фирташ, който най-напред бил пожарникар (!), вече е милиардер, притежава газова компания, химически и титанови заводи, медийна империя (9 телевизии); Фирташ е спонсор на Майдана и лично - на неонацистите Яценюк и Тягнибок. Президент на АМУ е бившият финансов министър на Австрия Михаел Шпинделегер, съоснователи са бивши премиери, министри и депутати от Полша, Германия, Австрия, Великобритания и Швейцария.

 



Уранова мина "Пробойница" край гара Лакатник в Искърския пролом


Вход на уранова мина край Нови Искър

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ