Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Юли 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Коментари

Какво делим? Мизерията?

Ева Костова

2. Май 2017 , брой: 84   574   0"За съжаление ние на 1-ви май не излизахме по улиците, за да не ни бъркат с една партия, която няма нищо общо с този празник. Тази година решихме да започнем да си го връщаме, защото това е наш празник, а не техен и на нито една партия". Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов вчера.
Какво излиза - капитализмът взе на синдикатите делниците, комунизмът - празниците, а те какво - останаха безделници. Щом подновяват спора чий е този празник. Абе, хора, той е на всички, които нямат работа или имат мизерни заплати, които гладуват и студуват. В цял свят онеправданите излизат заедно - работници, профсъюзи, партии, за да протестират срещу несправедливостта, срещу невъзможността за по-добър живот, ниското заплащане, безработицата. Никой не излиза на Първи май да демонстрира сплотеност около властта, нали? Излиза да протестира срещу бедността и отнетото право на достоен труд. Което вчера направи и БСП. 
А ние какво делим - мизерията? И как синдикатите воюват за каузата, формулирана от самия Манолов: "Да излезем от кожата на клошарите на ЕС и да започнем да се движим в някаква друга посока. Защото това нещо, което е тук, го няма никъде по света". Съвършено вярно. Тук е мястото на синдикатите, тук е мястото и на единствената парламентарна лява партия у нас. Защото сам човек е слаб, силни са многото хора. А нашите синдикати, вместо да са профсъюз, все искат да са политическа формация. Ако изпълняват същинската си функция, хората сами ще дойдат при тях и те няма да се оплакват, че някой им взел празника. Всички, които защитават работата и доходите на хората, по цял свят са заедно на Първи май. И политическата опозиция, и синдикатите са тези, които могат да скършат хатъра на властта и бизнеса, ограбващи хората.
Празникът наистина е на всички ни! Както на всички ни е протестът. Стига да го правим сами и както трябва.  

 

 

 

Коментари

 • 27. Юли 2017 145
  155
  0

  Уважаеми представители на медиите,
  Пише ви един обикновен синдикален председател на малка организация, обиден от приказките по адрес на обикновените хора, които всеки ден изкарват със своя труд заплатите на своите работодатели.
  Ето и моето открито писмо, което се надявам да стигне до тях чрез вас:

  Уважаеми работодатели,

  Ние, над 300 000 търтея, които...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"