29 Април 2024понеделник09:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

15 000 ромски деца включени в образователни проекти

Служебният министър Денков предлага 5 млн. лв. за обучение на педагози за работа в смесена етническа среда

/ брой: 84

автор:Дума

visibility 32

През 2017 г. специализирано обучение ще преминат 971 деца, за които българският език не е майчин, а общо 15 000 ромски деца ще участват в проекти за образователна интеграция. Това е записано в проект за годишен План за действие по Националната стратегия за учене през целия живот, който служебният екип на проф. Николай Денков обяви за обществено обсъждане до 29 май в сайта на МОН. Това означава, че планът ще трябва да бъде одобрен от редовното правителство.
От европейската програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са предвидени 4 млн. лв. за обучение на децата от етническите малцинства, а бенефициенти са детски градини, общински училища и неправителствени организации. Сумата е само за настоящата година, а общият бюджет по проекта е 20 млн. лв.
Освен това се предлага и изграждане на образователна среда за ранна превенция на обучителни затруднения в 33 детски градини, а 1800 деца и ученици със специални образователни потребности ще бъдат включени в т.нар. включващо обучение. Може да бъдат осигурени възможности за допълнително обучение по български език на 18 750 ученици и младежи от етнически малцинствени групи, както и включване на родителите им в образователния процес. За целта се предлага разходването на 7,5 млн. лв. през настоящата година, като общият бюджет е 25 млн. лв.
Други 5 млн. лв. ще отидат за обучението на 2000 педагогически специалисти за работа в мултиетническа културна среда през 2017 и 2018 г. Общо 35 млн. лв. са предвидени за развитие на подкрепящата среда в системата за предучилищната подготовка и в училищното образование за включващото обучение чрез подкрепа и мотивация на педагогическите специалисти за повишаване на квалификацията, стимулиране на работата в екип, осигуряване на гъвкави форми на обучение, на специализирани пособия и др.
Направени са предложения и за разпределяне на 1,8 млн. лв. от държавния бюджет, с които ще се подпомогнат 1100 ученици с изявени дарби. Други 8,4 млн. лв. са за участието на 229 училища в европейската програма за учебен обмен "Еразъм+".
МОН предвижда да вложи 3 млн. лв. за анализ на нормативната база, институционалните отговорности и механизмите на системно и институционално ниво, както и за индикатори, критерии и механизми за прилагане на системата. Стартът на проекта е предвиден за 2017 г., а приключването му през 2020 г.
10 млн. лв., два от които през настоящата година, трябва да отидат за повишаване на броя на учениците в професионалните училища и за адаптиране на професионалното обучение към нуждите на пазара на труда.

Корнелия Нинова честити Цветница на празнуващите

автор:Дума

visibility 9

Цветница е!

автор:Дума

visibility 240

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 904

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 853

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 897

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 1010

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 835

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 966

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 937

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 833

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 867

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ